Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
19.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 19.00

8 let

Čas je za dobro arhitekturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji bo v prihodnjih dneh že tretji festival, posvečen dobrim arhitekturnim zgledom, ko bo za javnost odprtih več kot 120 objektov po vsej državi.

Prvi oktobrski konec tedna bodo po Sloveniji pripravili največjo nacionalno "razstavo" arhitekture in oblikovanja prostora, saj bodo svoja vrata odprle številne zasebne in javne zgradbe. Gre za projekt Odprte hiše, ki ga je pred dvajsetimi leti prvič preizkusila Victoria Thornthon, v Londonu živeča nearhitektka, z namenom, da premosti velik prepad med arhitekturno stroko in najširšo javnostjo.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji, je bila tedaj dobra arhitektura javnosti še nedostopna, v javnih razpravah slabo zastopana, arhitekturna stroka nekomunikativna, javnosti pa predstavljena zgolj skozi pogled dragih revij in spektakularnih razstav. Arhitektura je vse, kar nas obdaja Arhitektura precej zaznamuje kakovost bivanja in krajine, njen vpliv pa je globlji od estetske površine, zato je njeno razumevanje ključno za vsakega posameznika. Projekt Odprte hiše se ukvarja prav s predstavljanjem dobre arhitekture prek učenja z izkušnjo. Ljudem namreč prinaša javno predstavitev izbora najbolj kakovostne sodobne slovenske arhitekture, modernizma in kulturne dediščine, omogoča pa tudi posvet z avtorji in investitorji teh objektov.

V soboto in nedeljo bo tako odprtih 14 energijsko varčnih objektov, 16 lesenih objektov, 24 nagrajenih objektov, 35 prenovljenih objektov, sedem spregledanih objektov in ponujenih devet sprehodov po ureditvah, ogledati si bo mogoče tudi 27 zasebnih objektov. Odprte hiše Slovenije dogodek pripravljajo v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter v sodelovanju z več kot 200 arhitekti, inženirji, investitorji in mladimi prostovoljci.

Odprte hiše so del mednarodne mreže, v kateri je že 17 mest z vsega sveta, v Sloveniji pa projekt zaradi raznolikosti in dostopnosti pripravljajo na državni ravni, čeprav je polovica odprtih objektov v Ljubljani in njeni okolici. Prav ta konec tedna se festival odvija tudi v New Yorku, Lizboni, Dublinu in Brisbanu.

Ne spreglejte