Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 9.21

8 let

Čarobna svetloba sveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Njihova skrivnostna svetloba osvetljuje romantične večere, praznične dni in naša srca.

Primerne so za dekoracijo v stanovanju, hkrati pa lahko pričarajo čudovito vzdušje ob posebnih priložnostih. V zadnjih letih so zelo priljubljene čajne svečke, ki jih polagamo v izparilnike in različne svečnike, še lepše pa so tiste velike, ki lahko gorijo nekaj dni in pričarajo prav posebno svetlobo. Kljub njihovi lepoti pa previdnost ob uporabi ni odveč.

Nikoli brez nadzora

Paziti moramo, da sveč ne puščamo v bližini otrok ali domačih živali, saj lahko hitro pride do nesreče. Poleg nevarnosti požara zaradi sveče se lahko vnamejo tudi svečniki ali celo eksplodirajo, če so pregreti. Zato nikoli ne puščajte goreče sveče brez nadzora.

Ne puščajte gorečih sveč pri odprtem oknu, grelcu ali ventilatorju. Zaradi vetra se lahko stenj premakne in povzroči kapljanje voska na podlago, gost dim in celo počeno steklo, če se plamen preveč približa steni posodice s svečo. Najbolje je, če sveča ne gori več kot tri ure naenkrat. Tako se svečnik oziroma skodelica, v kateri je sveča, ne bo preveč ogrela. Če prevelik del sveče postane tekoč, je tudi večja možnost, da bodo delčki voska kapljali po okolici sveče. Vžigalice, škarjice za stenj in druge predmete položite stran od goreče sveče, saj bi se lahko vneli. Če imate majhne otroke, naj bodo sveče na sredini mize, da jih drobne ročice ne morejo doseči. Prav tako jih ne položite na prt, ki bi ga lahko otrok potegnil z mize. Ne sprehajajte se naokrog s prižgano svečo, saj bi v primeru padca lahko povzročili požar.

Prirežite stenj

Če želite, da bo sveča dlje gorela, ji pred vsakim prižiganjem prirežite stenj. Tako boste dobili manjši in bolj obvladljiv plamen brez odvečnega dima. Stenj se ne bo zvil, kar bo omogočilo enakomerno izgorevanje. Ostanke odrezanega stenja odstranite in jih nikoli ne puščajte v sveči. Dobro je tudi, da jo, preden sveča do konca pogori, ugasnete in zavržete. Če pride stenj povsem do dna, lahko pusti črne madeže na površini, kjer je stala sveča. Do konca pa lahko zgorijo čajne svečke, saj majhen stenj ne povzroča tako visokih temperatur, poleg tega pa so te svečke v kovinski posodici. Preden upihnete svečo, pred plamen postavite prst. Zrak bo obkrožil vaš prst in preprečil vročemu vosku, da bi pršel naokoli.

Sveča je lahko lepo darilo Na voljo so številne barve in oblike sveč, nekatere tudi z več stenji. Če želite podariti nekaj posebnega, lahko izberete take iz čebeljega voska, ki je popolnoma naraven. Poleg tega pa se lahko pri izbiri osredotočate tudi na horoskopska znamenja, saj ima vsak znak svojo pripadajočo barvo. Tako bo za ovna najboljša rdeča sveča, za bika zelena, dvojčkom najbolj ustreza rumena barva, rakom srebrna, levom oranžna, strelcem škrlatno rdeča, kozorogom rjava ali črna, ribam zelenomodra, tistim, rojenim v znamenju vodnarja, pa lahko po mnenju astrologov podarite svečo kakršne koli barve.

Nikar pa ne oklevajte in kupite svečo tudi zase. Lahko bo osvetljevala lepo okrašeno praznično mizo, z njo boste pričakali partnerja ob posebni priložnosti ali pa si sami pričarali malo romantičnega razpoloženja ob kozarcu dobrega vina.

Ne spreglejte