SiolNET. Trendi Dom
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Betonski vrt Tine Rugelj

4

termometer

Arhitektka Tina Rugelj se bo s kolekcijo Moj betonski vrt letos prvič predstavila na milanskem pohištvenem sejmu.

Kot pravi sama, je počaščena, da je med stotimi izbranci, ki bodo svoje stvaritve predstavili na SaloneSatellite, kjer se predstavljajo mladi in drzni kreativci.

Letos se na milanskem pohištvenem sejmu predstavljate prvič. Kaj to pomeni za mladega oblikovalca? Milanski sejem predstavlja veliko priložnost, saj je najodmevnejši pohištveni sejem v svetu. Ogleda si ga zelo veliko število ljudi iz pohištvene industrije, sveta oblikovanja in arhitekture. Odziv na sejmu je zelo dobra smernica za prihodnje korake.

Predstavili se boste v salonu Satelitov, ki so zaživeli kot dodatna veja milanskega sejma. Zanimivo je, da organizatorji izberejo sto oblikovalcev z vsega sveta, kar je verjetno za vas dodatna spodbuda v smislu, da so v vas prepoznali kreativnost, potencial. Kako bi to komentirali? Seveda sem počaščena, da sem bila izbrana in da lahko delim razstavni prostor z zelo dobrimi oblikovalci s celega sveta. Sateliti so dodana vrednost milanskega pohištvenega sejma. Tu se oblikujejo nove drzne ideje in mnoge od njih, če to prepoznajo tudi pravi ljudje, kmalu postanejo tudi serijski izdelek.

Predstavljate se s kolekcijo, ki ste jo poimenovali Moj betonski vrt, zajema pa dvojno klop, betonski umivalnik, pasjo uto in modularno steno. Kako so izdelki nastajali, kje ste črpali ideje oziroma kakšno zgodbo imajo za seboj? Po poklicu sem arhitektka, tako da mi je beton od vedno blizu. Od vedno sem si želela oblikovati kos pohištva z estetskimi lastnostmi betona, ki bi predstavil ta material tudi iz drugega zornega kota. Pri oblikovanju sem izhajala iz materiala samega, iz vlaknocementa, izkoristila sem njegove lastnosti, tankost, največjo možno dimenzijo plošče, najmanjši možni radij, ki ga material še prenese, čim manj odpadka ... Dvojna klop in pasja uta sta najbolje izkoristili te parametre.

Zakaj prav beton? V zadnjih nekaj letih beton piše novo poglavje oblikovanja. Njegovo dojemanje se je zelo spremenilo od obdobja modernistične arhitekture in brutalizma, ko v širši javnosti ni bil nikoli zares priljubljen. Nove vrste betona so zdaj visokotehnološki gradbeni materiali z novimi tehnološkimi inovacijami. Eden od njih je vlaknocement, ki se v gradbeništvu uporablja že trideset let, v zadnjih nekaj letih pa je bil deležen kar nekaj izboljšav. Je zdravju in okolju neškodljiv, uporablja se kot gradbeni material za fasade in valovito strešno kritino.

Vlaknocementu so namesto armature dodana vlakna, ki so naravna ali sintetična, organska ali anorganska. Po navadi so enaka kot v tekstilni industriji ali kot celulozna vlakna. Preden se vlaknocement strdi, ga je mogoče z lahkoto oblikovati, ko se strdi, pa je zelo stabilen in odporen na vremenske razmere. Te lastnosti razvije v treh do štirih tednih od oblikovanja. Prav te največje prednosti vlaknocementa so bile navdih za nove izdelke vrtne kolekcije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin