Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
8.49

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

E 3 električna energija varčevanje družina

Petek, 5. 12. 2014, 8.49

5 let, 6 mesecev

Ali znate preživeti en dan brez elektrike?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko boste hoteli preživeti en sam dan brez elektrike, se boste morali oborožiti z družabnimi igrami, knjigami, barvicami, odejami in domišljijo.

Pred nekaj časa smo še znali živeti brez elektrike. Prvi pralni stroj, ki je močno olajšal gospodinjska opravila, je prišel na trg leta 1953, prav tako televizija. In od takrat dalje si življenja brez elektrike in gospodinjskih aparatov ne znamo več predstavljati. Včasih nas v dan ali več dni brez elektrike prisilijo vremenske nevšečnosti. Šele takrat se dobro zavemo, kako smo odvisni od električne energije in kako nebogljeni smo brez nje. Takšni dnevi pa so tudi dobra priložnost, da preizkusimo svojo taborniško žilico in se poskušamo znajti brez elektrike.

Ste si že kdaj zadali zanimiv izziv – preživeti dan brez električne energije? Namen takšnega dneva je najti načine, kako se izogniti nepotrebnemu trošenju električne energije in kako preživeti dan brez električnih naprav. Posledično torej zmanjšate porabo električne energije in preživite zabaven dan z družinskimi člani in prijatelji.

Presenetilo vas bo, ko boste odkrili, koliko virov zabave in aktivnosti se skriva doma, pa so povsem neizkoriščeni, ker si ne dovolimo, da bi večkrat izklopili računalnik ali pa ugasnili luči. Dan brez elektrike je lahko dober družinski team-building.

Jutranje taborjenje

Namesto na steklokeramični plošči si jutranjo kavo ali čaj lahko skuhate na plinskem grelniku, ki ga uporabljate na taborjenju. Če imate krušno peč, si specite slasten kruh kar v peči, ki vas bo grela tudi čez dan. Namesto da bi poslušali radio, se preizkusite v petju, izklopljen računalnik pa zamenjajte za družabne igre in branje knjig. Zvečer uživajte v druženju ob svečah, pripovedujte si pravljice in se vrnite v preteklost, ko so bili zimski večeri res dolgi in romantični.

Spomnite se, katere igrice so vas včasih najbolj nasmejale – so to slepe miši, skrivalnice, lov na zaklad, pantomima ali pa gnilo jajce? Kaj pa, če bi sestavili družinski orkester in pripravili nepozaben koncert?

Poleti okna in rolete, pozimi odeje in topla oblačila

Svoj poletni dan brez elektrike organizirajte tako, da boste večino vsakodnevnih opravkov postorili do vročinskega vrhunca dneva, potem pa se prepustite nemotenemu branju dobre knjige in počivanju v senci na vrtu. Brez motečih elektronskih pisem, SMS-sporočil in glasbenega hrupa. Če se boste "izklopili" pozimi, se oborožite s toplimi odejami in volnenimi oblačili, ali pa si omislite veliko gibanja. Telovadba vas bo močno ogrela.

Pripravite se na "izštekan" dan

Ko boste določili, kateri dan se boste "izštekali", pripravite akcijski načrt. Izpraznite zamrzovalno skrinjo in si nakupite hrano, ki ne zahteva shranjevanja na hladnem. Kuhajte na plinskem grelniku, prijatelje pa na "izštekan" obisk povabite že kak dan prej. Z navadnim pismom seveda.

Ne spreglejte