Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
9.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Delimo lepe želje božič prazniki prazniki

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 9.05

6 let, 7 mesecev

Ste letos že voščili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Že 170 let si pošiljamo voščilnice. Kje se je vse začelo? Čeprav prisegate na papirnate voščilnice, se preizkusite v izdelavi interaktivne voščilnice in z njo presenetite svoje najbližje in ves svet.

Božič je najbolj razširjen praznik na svetu, ki se je skozi stoletja razvil iz cerkvenih in posvetnih tradicij po vsem svetu. Tako ali drugače ga praznujemo že od 4. stoletja našega štetja. Voščilnice so malo mlajšega datuma, saj si jih pošiljamo šele približno 170 let.

Prva "prava" voščilnica

Prva "javna" božična voščilnica pa je stara 448 let, objavljena je bila leta 1565 v občinskem glasilu valižanskega mesteca Hereford. Šele 278 let pozneje so v Angliji natisnili prvo komercialno božično voščilnico, s katero je želel sir Henry Cole presenetiti prijatelje in jim namesto običajnega božičnega pisma poslati ilustrirano božično voščilnico.

Istega leta, torej leta 1843, ko so v viktorijanski Angliji ponovno obudili praznovanje božiča, je Charles Dickens izdal knjigo Božična pesem (Christmas Carol), ki je popularizirala besedno zvezo "vesel božič".

1,5 milijarde voščilnic na leto

Zdaj to voščilo neutrudno ponavljamo iz leta v leto, no, dodali smo mu "srečno novo leto". Samo Američani si vsako leto za božične praznike pošljejo več kot 1,5 milijarde voščilnic.

Kljub temu se število poslanih božičnih voščilnic iz leta v leto zmanjšuje, saj so zadnja desetletja številne nove tehnologije omogočile, da lepe želje potujejo tudi po drugih kanalih, ne le po pošti. Leta 1987 je ameriško gospodinjstvo prejelo 29 voščilnic, 17 let pozneje, leta 2004, pa samo 20. Največkrat si voščimo po telefonu ali si pošiljamo elektronske voščilnice. Generacije, ki niso zrasle ob ročno napisanih pismih, prisegajo na interaktivne e-voščilnice.

Tudi mi vam ponujamo interaktivno aplikacijo, s katero boste izdelali svojo voščilnico, jo poslali v svet in morda se vam uresniči najbolj skrita želja.

Ne spreglejte