Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bonton dežnik dež

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 10.18

8 let

Znate ravnati z dežnikom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Aprila je že konec, a kaže, da nebo tega še ni dojelo. Zato še zmeraj pride prav nekaj napotkov, kako ravnati z dežnikom, da ne bo nejevolje med ljudmi okoli vas.

Dež že sam po sebi pri večini ljudi vzbuja slabo voljo. Sivo nebo, mokre noge in gneča na cesti, predvsem pa še en dodaten predmet, ki ga moramo prestavljati po rokah – dežnik. Da ne boste z njim povzročali preglavic in slabe volje še pri drugih, se držite teh nekaj napotkov.

Odpirajte jih pazljivo Preden dežnik odprete, se prepričajte, da nihče ne stoji tako blizu, da bi ga z njim zadeli. Še bolj pazljivi morate biti, če je vaš dežnik že moker. Ob preveč sunkovitem odpiranju bo namreč pršelo daleč naokoli.

Izogibajte se bitkam V deževnih dneh predvsem mestne ulice postanejo pravo bojišče, ko se mimoidoči pešci igrajo igro "kdo se bo umaknil prvi". Ne bodite trmasti: ko se vam na ozkem pločniku kdo približuje, dežnik nagnite na stran, da se ne zadane v njegovega. Ob takšni preprosti gesti se omehča in svoj dežnik na svojo stran umakne večina čemernežev.

Naučite se plesa dežnikov Ples – dviganje oziroma spuščanje dežnikov, ko nam kdo pride nasproti. Če ste višji od osebe, ki se vam bliža, svoj dežnik dvignite, da ne zadenete njegovega. Če ste nižji, velja obratno – dežnik spustite do svoje glave.

Brez poplav v zaprtih prostorih Preden vstopite v stavbo, dežnik (seveda) zaprite in ga rahlo otresite, da z njega ne bo preveč kapljalo. Pazite le, da ga ne otresate preveč zagreto, če blizu vas stoji še kdo. Ko vstopite, naj bo prvo vprašanje, kje lahko odložite dežnik. Lahko pa ste praktični in s sabo nosite ovoj, v katerem ste dežnik kupili, ali plastično vrečko, v katero ga shranite.

Pazite, kje jih odlagate Mokrih dežnikov ne odlagajte kar kjerkoli, še posebej na sredstvih javnega prevoza, ki so običajno zelo nagnetena. Trdno zaprt dežnik postavite navpično s konico na tleh ali ga položite na tla blizu svojih nog. Pazite, da ga ne polagate v prehode, kjer bi se lahko čezenj kdo spotaknil, predvsem pa moker dežnik ne spada na sosednji sedež, kjer bo za naslednjega potnika pustil mokro presenečenje.

Prav tako pazite, kako jih prenašate Nekateri ljudje se niti ne zavedajo, koliko prostora včasih zavzamejo. Zaprt dežnik naj vam visi z roke navpično s konico navzdol, nikoli pa ga ne nosite pod roko oziroma v kakršnemkoli vodoravnem položaju, ko konica štrli daleč stran in ogroža vso bližnjo okolico.

Proti vetru se nima smisla boriti Ja, menda obstajajo posebni dežniki, s katerimi se je mogoče povsem normalno sprehajati ob orkanski burji. Če pa ste običajen smrtnik z navadnim, ne preveč trdnim dežnikom, ga ob močnem vetru preprosto zaprite. Če dežnik obračate proti vetru, običajno ne vidite predse, pa tudi mokri niste nič manj. Če se res ne marate zmočiti, ob vetrovnih dnevih raje oblecite dežni plašč.

Ne spreglejte