Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
13.52

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

bonton parkirišče parkiranje

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 13.52

3 mesece, 1 teden

Za manj hude krvi na parkiriščih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekaj nasvetov za manj razdraženosti, če ne celo besa ob iskanju prostega parkirnega mesta.

Parkirna hiša, parkirišče nakupovalnega središča ali katerokoli drugo parkirišče – ko je gneča, nam vsako povzroči kar nekaj sivih las. Pa naj bo to zaradi vehementnih voznikov, ki za vsak primer zasedejo kar dve parkirni mesti, ali tistih, ki nam prosto mesto speljejo pred nosom. Takrat globoko vdihnite in si v misli prikličite nekaj spodnjih nasvetov, ki se morda komu zdijo samoumevni, a se v resničnem življenju izkaže ravno nasprotno. V vsakem primeru pa bodo iskanje parkirnega mesta olajšali tako vam kot drugim.

En avto, eno parkirno mesto Velik avto, velik ego? Tudi če je vaš avto velik, ni razloga, da bi morali z njim zasesti dve parkirni mesti, če ga ne obvladate dovolj, da bi zadeli mesto, pa to morda ni primerno vozilo za vas. In tudi če je parkirišče ob vašem prihodu prazno, avta ne puščajte kar vsevprek. Morda bo že čez nekaj minut gneča, vi pa boste zasedali dve mesti.

Parkirajte v sredino Parkirišče ni teniško igrišče, kjer lahko žoga pade tudi na črto. Parkirajte v sredino parkirnega mesta, ne pa tik ob levo ali desno črto. Ne le, da bo tako drugim veliko težje parkirati ob vas, prav lahko se zgodi, da boste za malomarnost kaznovani z udarcem vrat v pločevino, ko se bo skušal sosed skobacati iz avta.

Ravna vrsta Pazljivi bodite tudi pri tem, kako globoko parkirate avto. V idealnem svetu bi bile vse "zadnjice" avtomobilov poravnane v isto črto. To pomaga predvsem tistim, ki iščejo parkirno mesto. Če avtomobila ne parkirate dovolj globoko, bo štrleč zadek zakrival mesta za njim in oviral mimovozeče. Če pa imate majhen avto in ga zapeljete povsem do konca, bo videti, kot da je parkirno mesto prazno, kar bo pri iskalcih vzbujalo lažne upe (in nejevoljo).

Dajte jasno vedeti, da (ne) odhajate Ko se odpravljate do avtomobila, vanj spravljate vrečke in podobno, pa vidite, da nekdo upajoče čaka na vaše mesto, mu s kretnjami nakažite, da se boste zdaj zdaj odpeljali. Še pomembneje – če imate opravek pri avtu, a se še ne nameravate odpeljati, to čakajočemu vsekakor povejte oziroma pokažite, da ne bo izgubljal časa.

Označevanje teritorija Če vidite, da se bo neko parkirno mesto sprostilo, s smernikom nakažite, da ga boste zasedli, in počakajte, da tisti, ki ga zaseda, v miru odpelje. Če nanj že čaka kdo drug in je to jasno nakazal pred vami, nikar ne zapeljite predenj. V najslabšem primeru bo tako ali drugače počilo.

Ne parkirajte na mestih, ki vam niso namenjena "Če si vzel moje parkirno mesto, boš vzel tudi mojo invalidnost?" so napisi, s katerimi popolnoma zdrave voznike, ki zasedajo parkirna mesta, rezervirana za invalide, opozarjajo na Hrvaškem. Še kako prav pa bi prišli tudi pri nas. Zapomnite si – vsakdo, ki ima težave z gibanjem, bi se z veseljem odpovedal pravici do mesta za invalide, če bi ta s sabo odnesla tudi invalidnost.

Ne spreglejte