SiolNET. Trendi Aktualno
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ohladite se brez klimatske naprave

4

termometer

Vročina, vročina, vročina! V vročih poletnih dneh poslušamo le to, kako je ljudem vroče. A kako se ohladiti?

Seveda obstaja veliko načinov, kako se v poletni vročini ohladiti, nekateri so zahtevnejši, drugi spet dražji, večina vam bo svetovala klimatsko napravo, a če je nimate, bodo naši nasveti dobrodošli. Zrak Če nimamo klimatske naprave, je pomembno, da stanovanje ali hišo zračimo, predvsem takrat, ko nam vanjo ne sije sonce. Seveda pa si moramo v največji vročini pomagati še s številnimi rečmi, od katerih nam bo najbolj prišel prav ventilator. Ti so precej poceni in svoje delo opravijo korektno, še posebej ponoči, ko je zaradi vročine težje spati. Stanovanje, če je le mogoče, ponoči, ko se vsaj malo shladi, dobro zračite in zjutraj pravočasno zaprite okna, zastrite jih z roletami, roloji ali žaluzijami, če imate možnost, lahko okna prekrijete tudi s srebrno folijo. Poceni rešitev, ki bo odbila veliko toplote. Pred ventilator lahko nastavite tudi večje količine ledu, zrak, ki ga bo pihal, bo tako hladnejši. Mraz Dober nasvet je tudi, da manjšo blazino uro ali dve pred spanjem damo v zamrzovalnik in jo pokrijemo s polivinilom, da se ne bodo na njej nabrali kristali ledu. Tako boste imeli glavo na hladnejšem vsaj nekaj časa. Pri spanju je tudi pomembno, da se ne oblečemo preveč in da poleti uporabljamo tanjšo in letnemu času primerno posteljnino. Zelo prijetno je poleti spati na svileni ali satenasti posteljnini, saj sta veliko hladnejši kot bombažna.

Voda Telo se bo primerno ohladilo tudi, če bomo pili dovolj hladne, a pozor, ne ledene vode. Voda telo ohladi za lep čas in čeprav tega ne čutimo takoj, nam pomaga pri lažjem prenašanju vročine. Bolj ko boste hidrirani, hladneje vam bo, zato pijte veliko vode. Pomagate si lahko tudi s stekleničko za pršenje, s katero lahko od časa do časa popršite vodo na svoj obraz ali kar vse telo. Vlažna meglica vas bo hladila in učinkovala še nekaj časa. Če vam je zelo vroče, si lahko, če vam seveda razmere to dopuščajo, zmočite lase ali, še bolje, noge postavite v posodo, polno hladne vode. Podobno se lahko ohladite tudi, če svoja zapestja za približno pol minute pustite pod tekočo hladno vodo. V izrednih primerih si lahko naredite pripravite hladno kopel, ki vas bo brez dvoma ohladila. Hrana Kar jeste in, kot smo že ugotovili, pijete, vas lahko ohladi. Vse vrste vodnega sladoleda, lubenice, melone, hladna jabolka, sveža solata. Vse to bo ohladilo vaše telo in vam pomagalo preživeti vroč dan brez klimatske naprave. Če ne veste: v vročini morate piti tudi vroče napitke, recimo nesladkan čaj ali kavo, priporočamo pa vam tudi močno začinjeno oziroma pekočo hrano. Pomislite samo, od kod te stvari izvirajo, in jasno vam bo, da nekaj čilija ali tabaska v vaši hrani močno ohladi telo.

Okolje Najbolje je, da se, če se lahko, umaknete v naravo. Gozd ali še bolje bližina reke sta tudi v poletni vročini veliko hladnejša. Poskušajte v naravi preživeti čim več časa, poiščite svojo senco in lezite na tla. Tla so vedno hladnejša in bodo ohladila tudi vaše telo. Če ste prostor našli v bližini reke, se lahko v njej ohladite ali pa samo namakate noge. Medtem ko boste sedeli, se ne premikajte, vsak premik ogreva telo. S seboj lahko vzamete tudi stekleničko za pršenje vode. Če pa ste primorani ostati za štirimi stenami, potem najprej dobro premislite, kateri aparati oddajo veliko temperature, in jih ugasnite. Največkrat so to televizor, gospodinjski aparati in pralni ali, še slabše, sušilni stroj. Ti naj opravljajo svoje delo ponoči, ko je hladneje. Čeprav niste zagovornik preživljanja prostega časa v nakupovalnih centrih ali kinematografih: tudi tam imajo klimatsko napravo in obisk kinopredstave vas lahko prav prijetno ohladi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin