Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
14.55

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bradavice

Četrtek, 18. 4. 2013, 14.55

1 leto, 9 mesecev

Kako se lahko naravno znebimo bradavic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadležnih izrastkov, ki se najpogosteje pojavijo na rokah in podplatih, se poleg kirurškega načina lahko znebimo tudi z domačimi pripravki. Za najbolj učinkovitega velja krvavi mlečnik.

Bradavice so drobni, a čvrsti izrastki na koži, ki jih povzroči človeški virus, imenovan papiloma (HPV). Virus v povrhnjici kože povzroči hitrejšo rast in razmnoževanje celic. Najpogosteje se razvijejo na rokah ali na prstih rok, lahko pa tudi na podplatih, genitalijah, obrazu ali nogah.

Čeprav so nenevarne, je zdravljenje kljub temu pomembno, saj se lahko hitro prenesejo na druge dele telesa, že samo z dotikom pa lahko tudi na drugo osebo. Bradavice lahko popolnoma izginejo same od sebe, prav tako kot lahko izginejo, pa se lahko tudi nenadoma vrnejo. Za to, da je zdravljenje uspešno in da se ne vrnejo, moramo skrbeti z ustrezno higieno, predvsem pa z odpornostjo organizma.

Najučinkovitejše je mazilo s krvavim mlečnikom Bradavice lahko odpravimo kirurško oziroma s farmacevtskimi pripravki ali z naravnimi sredstvi. Med najučinkovitejša sredstva spadata rastlini krvavi mlečnik in ognjič. Svež mlečnati izloček omenjene rastline nanesete neposredno na bradavico in počakajte, da se posuši. Postopek ponavljajte, dokler bradavica ne izgine.

Nabiramo cvetočo rastlino, predvsem v maju in juniju, korenine pa izkopavamo marca in aprila, preden se začne bujna rast. Najbolje je, da rastlino uporabimo svežo.

Bananin olupek oziroma krompir: pomagalo naj bi tudi nekajdnevno polaganje surovega krompirja oziroma notranje strani bananinega olupka na bradavico. Rast in razvoj bradavic se zaradi njune kemične sestave popolnoma ustavita.

Česen in čebula: nekateri pa prisegajo na nekoliko bolj agresivno sredstvo – neposredno na bradavico nanesite sloj rdeče čebule oziroma sveže mletega/strtega česna in to povijte. Nanesete lahko tudi česnov oziroma čebulni sok. Vsak dan zamenjate povoj in postopek ponavljate, dokler bradavica ne odpade. Pri nanosu se izognite zdravi koži.

Skorja breze: olupljen košček breze namočite v vodo in ga z notranjo stranjo proti koži prilepite na bradavico. Skorja namreč vsebuje salicilate, ki so prisotni tudi v mnogo zdravilih brez recepta proti bradavicam.

Drevesna smola: na mesto bradavice prilepite obliž, ki ima luknjo v velikosti bradavice. Smolo, najbolje svežo iz gozda, nato rahlo segrejete in jo nanesite na bradavico. Prelepite z novim obližem. Ponavljajte postopek redno, dokler bradavica ne odpade.

Bolje preprečiti kot zdraviti Z nekaj preprostimi ukrepi lahko preprečimo oziroma zmanjšamo tveganje, da bi se bradavice sploh razvile. Ti neprivlačni izrastki se prenašajo prek razpok in prask v koži, širijo pa se lahko tudi z grizenjem nohtov.

Da bi preprečili njihovo širjenje, se jih ne dotikajte, jih ne poškodujte, praskajte ali grizite. Po dotikanju bradavic vedno temeljito umijte oziroma razkužite roke. Dobro je vedeti tudi, da si od ljudi, ki imajo bradavice na podplatih, ne sposojajte nogavic ali čevljev. Na javnih kopališčih, v savnah in skupinskih prhah nikdar ne hodite bosi, po njihovi uporabi pa uporabite dezinfekcijska sredstva. Po prhi, kopeli ali umivanju rok osušite bradavice, saj boste tako zmanjšali možnost širjenja virusa. Mokre bradavice so namreč veliko bolj nalezljive.

Pri striženju nohtov ne uporabljajte istega pribora kot pri odstranjevanju bradavic.

Večjemu tveganju za razvoj bradavic so izpostavljeni otroci in mladi odrasli ter osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Ne spreglejte