Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

hrana dodatki strup silikon

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 16.38

8 let

Gnusne stvari, ki jih najdemo v hrani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če so se vas dotaknile zgodbe, ki smo jih poslušali o konjskem mesu, potem boste verjetno ob naslednjih podatkih samo zazijali: v vaši čokoladi so lahko tudi dlake podgan.

Vse od takrat, ko je izbruhnila afera s konjskim mesom, so številni veliko bolj pozorni na to, kaj pojedo in kakšne sestavine se skrivajo v njihovi hrani. Tako so tudi številne ustanove, ki varujejo in ozaveščajo potrošnike, naletele na različne sestavine in dodatke v naši hrani, ki jih v njej ne bi pričakovali, nekateri podatki pa so zelo skrb zbujajoči. V hrani boste, če boste sestavine in dodatke iskali dovolj natančno, našli vse od strupov do človeških las, od ribjega mehurja do kemikalij, ki bi jih težko opisali kot užitne. Arzen "Arzen je kemijski element, ki se uporablja v različnih pesticidih, herbicidih in insekticidih, uporablja pa se tudi v številnih zlitinah, predvsem za okrepitev. Pojavlja se v številnih mineralih, večinoma v kombinaciji z žveplom in kovinami, najdemo pa ga tudi v samorodni obliki v naravi. Večletno uživanje arzena je povezano s spremembami na koži, rakom kože in drugimi raki, na primer mehurja in pljuč, žilnimi in živčnimi obolenji. Po IARC-u je razvrščen v skupino ena (dovolj dokazov za rakotvornost pri ljudeh)," je zapisano v spletni enciklopediji, a sledovi arzena v hrani vseeno niso veliko novega, saj se pojavlja v vsem, od riža do pomarančnega soka. Nemški raziskovalci pa so sledove večje količine arzena odkrili tako v pivu kot vinu, v zadnjem ga uporabljajo za zbistritev tekočine.

Človeški lasje in dlake Aminokisline so gradniki našega telesa, a vseeno vse niso ravno dobre za naše telo. Aminokislina L-cistein se uporablja, da bi podaljšali rok uporabe proizvodov, kot je na primer kruh. Najti ga je mogoče sicer tudi v perju rac in piščancev in v kravjih rogovih, a večina L-cisteina, ki se uporablja na trgu, prihaja iz človeških las. Tej aminokislini se lahko izognete s peko kruha in z nakupom kruha, ki nima podaljšane obstojnosti, izognili pa se je boste tudi, če boste tu in tam izpustili kakšen obisk restavracij s hitro prehrano. Antifriz Da, točno tisti antifriz, ki ga namesto hladilne tekočine nalijete v svoj avtomobil in na katerega embalaži kar zmanjkuje prostora za vse mogoče oznake o nevarnosti, najdete tudi v različnih pijačah. Če na deklaraciji piše, da pijača vsebuje propilen glikol, potem vedite, da je to ena od sestavin sredstva proti zamrzovanju. Srečo imamo, da živimo v EU-ju, kjer je propilen glikol kot dodatek prepovedan, a zato bodite toliko bolj pozorni na potovanju.

Bobrove analne žleze Če radi jeste vaniljev, malinov ali jagodni sladoled, potem se pripravite na to, da bi lahko ta vseboval izločke analnih žlez bobrov. Bobrovina, ki prihaja mešičkov moških in ženskih bobrov, je dodatek jedem, predvsem pa sladoledu, ki je mednarodno priznan in dovoljen. Zato verjetno niti vedeli ne boste, kdaj ga uživate, saj se na deklaraciji največkrat skriva pod oznako naravna aroma. Ribji mehur Pivo lahko zveni kot popoln način za praznovanje s prijatelji, ki so vegetarijanci ali vegani, a vseeno. Pijača, ki jo pijete, lahko vsebuje želatini podobno snov, ki nastaja iz plavalnega mehurja ribe. Ta snov je na primer dodana najbolj znanemu temnemu pivu na svetu, ki tako vsebuje izvlečke ribjega plavalnega mehurja.

Silikon za prsne vsadke Piščančji ocvrtki že tako ali tako niso znani kot najbolj zdrava hrana, a nekaj vrst ocvrtkov ima prav posebno sestavo. Narejeni so iz približno polovice piščančjega mesa in polovice dodatkov in nadomestkov, med katerimi je tudi dimetilpolisiloksan, kemikalija, ki jo uporabljajo tudi za izdelavo silikonskih prsnih vsadkov. Po domače: kar ima Pamela Anderson v sebi, mi jemo. Podganja dlaka Proizvodnja živil ni prav nič podobna domači kuhinji in prav zato potrebuje tudi velika skladišča, v katerih pa največkrat živijo tudi majhni glodavci, kot so miši in podgane. In ker se temu preprosto ne morejo izogniti, ameriška organizacija, ki skrbi za nadzor na prehrano, dovoljuje določeno vsebnost dlak glodavcev v končnih proizvodih. Tako lahko na primer vašo 100-gramsko tablico čokolade "naseli" 22 dlak podgan, 100 gramov cimeta lahko brez težav vsebuje pet dlak, osem dlak pa lahko brez sankcij konča v arašidovem maslu. Pa dober tek.

Ne spreglejte