Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 1. 2022,
6.57

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Citroën

Foto: Citroën

Natisni članek

E-mobilnost električni avtomobili Citroën Berlingo

Petek, 7. 1. 2022, 6.57

2 meseca, 2 tedna

CITROËN GRë NA ëLEKTRIKO ZA VSE

Legendarno vozilo v novi preobleki

Vsebino omogoča Citroën

Foto: Citroën

Na slovenskem trgu Citroën Berlingo že leta kraljuje v svojem segmentu in ohranja precejšnjo priljubljenost med kupci. Zdaj se predstavlja z novim alternativnim pogonom. Trajnostno ozaveščene družine bodo odslej lahko posegle po vozilu Citroën ë-Berlingo. Dobra novica je, da električna različica ohranja in ne žrtvuje lastnosti "klasično" gnane termične različice. Vozilo ponuja bogato prostorno razkošje, voznikom tako ljubo modularnost ter brezemisijske pustolovščine. Novi Citroën ë-Berlingo je zaradi svoje priročnosti in vsestranske uporabnosti idealen partner za ljubitelje aktivnega življenjskega sloga, ki bodo lahko med vsemi svojimi prostočasnimi dejavnostmi uživali v udobju njegovega električnega motorja.

ë-Berlingo | Foto:

Ko je leta 1996 Citroën ustanovil avtomobilski segment vozil za prosti čas, je s tem k sebi pritegnil številčno skupnost, ki je izjemno navezana na karakter, praktičnost in modularnost vozila Berlingo. Stranke, ki potrebujejo zelo veliko prostora, visoko cenijo njegovo kompaktno zunanjost in prostorno notranjost. Zaradi tega prodajnega argumenta je Berlingo na trgu tudi tako priljubljen in privlačen, saj tovrstne ponudbe postajajo številne.

Električna različica ë-Berlinga nedvomno predstavlja pomembno prelomnico v bogati zgodovini legendarne francoske avtomobilske znamke. Pomeni in predstavlja sodoben odgovor na okoljske izzive, ki zelo močno vplivajo na tovrstne oblike karoserije, ter nagovarja kupce, ki so močno navezani na naravo, ki jim vpliv na okolje zelo veliko pomeni in ki želijo imeti čim nižje stroške. Rešitev, ki združuje prijetno s koristnim, je opremljena z najboljšo električno tehnologijo ter ponuja še bolj brezskrbno in tekočo vožnjo, poleg tega pa je ohranila čisto vse funkcionalnosti vozila Berlingo.

Novi električni ë-Berlingo prinaša še več udobja s 100-odstotno učinkovito vožnjo (nič vibracij, nič zategovanja, nič prestavljanja za povsem tekočo vožnjo). Tu so še bolj nadzorovani stroški, nič hrupa, nižji stroški vzdrževanja, enostavne rešitve polnjenja in vožnja z nič gramov emisij C02.

ë-Berlingo | Foto:

Premišljena zasnova za enostavno uporabo

Oblikovno se električna verzija ë-Berlinga ne razlikuje veliko od modela Berlinga z motorjem na notranje izgorevanje. Vozilo ë-Berlingo krasijo zunanji simboli električnega pogona: električni pogon simbolizira monogram "ë", ki je nameščen na okrasni maski s prenovljenim logotipom dvojne puščice in pred imenom modela na prtljažnih vratih, pa tudi posebni dekorativni dodatki "Anodised Blue" na odbijačih in bočnih zaščitah Airbump®. Zunaj in v notranjosti je, tako kot smo vajeni od predhodnih različic Berlinga, vse premišljeno narejeno z namenom, da bi bil novi Citroën ë-Berlingo lažji za uporabo.

Glavna elementa pogona sta elektromotor z močjo 100 kW (136 KM) in baterija s kapaciteto 50 kWh. Novi ë-Berlingo ponuja svobodno gibanje v električnem načinu in s tremi načini vožnje. Izbirate lahko med:

  • Normal, v katerem imate zagotovljeno najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi,
  • Eco za optimalno porabo energije,
  • Power, v katerem ima prednost zmogljivost na podlagi največje moči in navora.

Elektromotor upravlja oprijem glede na izbrani način vožnje in vozne pogoje. Način Eco tako omeji moč na vsega 58 kW (80 KM), način Normal na 79 kW (108 KM), v načinu Power pa je na voljo vsa moč.

Novost v električnem ë-Berlingu je nova upravljalna ročica ë-Toggle. Na sredinski konzoli s funkcijsko tipko ë-Toggle upravljate nastavitve samodejnega menjalnika (R, N in D), s katerimi je možno enostavno izbrati vzvratno prestavo, prosti tek ali prestavo za vožnjo naprej. Na prestavni ročici sta dva osvetljena potisna gumba: P za vklop načina Parking in B za vklop načina Brake, v katerem vozilo med upočasnjevanjem generira več energije.

E-bERLINGO | Foto:

Doseg, ki zadovolji dnevne potrebe in tudi bolj pustolovske ambicije

Kaj pa doseg? Dejstvo je, da imajo kupci vozil za prosti čas raznolike potrebe po mobilnosti, ki mora ustrezati njihovim številnim dejavnostim na krajših ali daljših poteh. ë-Berlingo je nekakšen kameleon, ki se od danes do jutri ustrezno prilagodi raznim potrebam, naj gre za dostop do mestnih središč ali možnosti brezskrbne vožnje za široko področje dejavnosti. Električna različica vozila ë-Berlingo omogoča umirjeno in brezskrbno vožnjo z električnim motorjem, ki zagotavlja do 280 kilometrov dosega (po preizkusnem postopku WLTP). ë-Berlingo je pridobil najboljšo električno tehnologijo in za obe karoserijski različici ponuja enak pogonski sklop in paket baterij.

Za zagotovitev maksimalnega dosega pogonski sklop vozila ë-Berlingo generira energijo med fazami zaviranja ali upočasnjevanja vozila. Po vklopu gumba B na sredinski konzoli se sproži pospešeno generiranje energije. Zanjo velja garancija, ki traja osem let ali 160 tisoč kilometrov (za 70 % kapacitete baterije po izteku garancijske dobe).

Na doseg vožnje sicer vplivajo različni dejavniki: hitrost vožnje, gretje in klimatizacija, slog/način vožnje ter prevažani tovor.

ë-Berlingo | Foto:

Enostavno polnjenje

Tako kot pri ostalih električno gnanih Citroënih, so tudi pri ë-Berlingu na voljo različne možnosti polnjenja, odvisno tudi od tega, koliko kilometrov dnevno nameravate prevoziti, ter od samih možnosti polnjenja izven vašega doma. Na voljo so tri možnosti polnjenja.

Prvi, najcenejši, a tudi časovno najdaljši, je način polnjenja prek domače gospodinjske vtičnice.

Druga opcija je polnilna postaja WallBox. Če želite vozilo hitreje napolniti in optimizirati čas polnjenja, se odločite za montažo zmogljivejšega priključka ali postaje WallBox. Namestitev WallBox (7,4 Kw ali 11 Kw) polnilne stenske omarice je idealna rešitev, če želite izkoristiti optimiziran čas polnjenja. Citroën ima v svoji ponudbi različne priključke WallBox, ponuja pa vam tudi možnost montaže, ki jo opravi njegovo partnersko podjetje, ki bo opravilo tudi diagnostiko vaše električne instalacije.

Ne glede na to, ali živite v samostojni hiši ali v večstanovanjski zgradbi, vam bo Citroën nudil podporo in vas bo povezal s partnerskim podjetjem za montažo. Znamka Citroën je za montažo priključka WallBox na vašem domu izbrala podjetje GIASERVIS d. o. o., saj vam želi zagotoviti najboljšo mogočo storitev in vam nuditi maksimalno pomoč pri postavitvi vaše rešitve za polnjenje, da boste povsem brez vseh skrbi. S tem vam hkrati zagotavljajo, da bo vaša inštalacija kakovostna in cenovno ugodna. Baterija se od 0 do 100 % napolni v 7 urah in pol (enofazni WallBox 7,4 kW) ali v 5 urah (trifazni WallBox 11 kW).

Najhitreje (tretja opcija) je novega ë-Berlinga moč napolniti prek hitrega polnjenja na javni polnilnici z močjo do 100 kW. Baterijo s 50 kWh je tako možno napolniti do 80 % v 30 minutah. ë-Berlingo ima v svojem avtomobilskem segmentu najkrajši čas pospešenega polnjenja. Loputa polnilnega priključka se nahaja na mestu lopute nalivne odprtine za gorivo.

Na tem mestu velja omeniti, da ima električni ë-Berlingo na voljo tudi uporabno vsakdanjo funkcijo odloženega polnjenja za nastavitev časovnega zamika polnjenja baterije, ko je elektrika najcenejša.

ë-Berlingo | Foto:

Prostorna notranjost

Električni ë-Berlingo se s svojo prostorno notranjostjo, modularno razporeditvijo in praktičnostjo prilagaja potrebam vsakega posameznika. Ker je baterija skrita v dnu avtomobila, ë-Berlingo ohranja prostornost. Ohranja pa tudi tri posamične zadnje sedeže, večfunkcijsko streho Modutop® in dvižno zadnje steklo. Vozilo je na voljo v petsedežni in sedemsedežni različici, tudi s podaljšanim medosjem.

ë-Berlingo | Foto:

Pohvaliti velja tudi digitalne merilnike na 10-palčnem zaslonu in 8-palčni zaslon za multimedijski sistem, ki vozniku in ostalim potnikom prikazujejo vse potrebne informacije. 8-palčni zaslon na dotik vozila ë-Berlingo ima v svojem meniju novo rubriko "Energija", prek katere je možno dostopati do posebnih električnih funkcij vozila, kot je na primer pretok energije (prikazuje delovanje električnega pogonskega sklopa v realnem času skupaj z izbranim načinom vožnje, električnim motorjem in stopnjo napolnjenosti pogonske baterije), statistika porabe (kot na primer povprečna poraba na poti, izražena v kWh/100 km) ali vklop časovno zamaknjenega polnjenja in vnaprejšnje klimatiziranje.

10-palčna digitalna instrumentna plošča visoke ločljivosti (serijsko od nivoja opreme Feel Pack dalje) nudi optimalno kakovost prikaza ter moderen in hiter prikaz koristnih informacij za pomoč pri vožnji in navigacijo. Za instrumentno ploščo si lahko voznik po svojem okusu nastavi osebno konfiguracijo zaslona in tako izpostavi navigacijo, informacije o pretoku energije ali sistem za pomoč pri vožnji.

E-bERLINGO | Foto:

Zakaj se ga splača kupiti?

ë-Berlingo je, kot rečeno, primerljivo funkcionalen kot Berlingi z motorji na notranje zgorevanje, ponuja pa očitne prednosti električne mobilnosti. Ob izpolnjenem pogoju, da imate doma vselej na voljo prosto vtičnico ali nameščeno polnilno postajo, se bo električni ë-Berlingo izkazal za zavidljivo uporaben družinski avto. Vozilo blesti v udobju, dosegu, učinkovitosti, dobri opremljenosti, prostornosti in praktičnosti pri vsakdanjih družinskih prevoznih nalogah.

Fotogalerija
1 / 3
Citroën C5
Novice Priključni hibrid, ki bo očaral Slovence
Citroën Ë-C4
Novice Avtomobil, ki bo marsikaterega Slovenca prepričal o prehodu na električno mobilnost
E-C4
Novice Električna vozila, ki se jih splača kupiti že danes
E-C4
Novice Legendarna avtomobilska znamka pripravljena na električno dobo
Ne spreglejte