Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2022,
10.05

Osveženo pred

2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Bokashi Organko otroci Trajnost Plastika Skaza PR članek

Četrtek, 9. 6. 2022, 10.05

2 meseca

Primer dobre prakse izobraževanja osnovnošolskih otrok za krožno gospodarstvo

Eko junak je lahko vsak

Oglasno sporočilo

Skupaj z Ekologi brez meja in slovenskimi osnovnošolci smo sklenili prvo šolsko leto aktivnosti v sklopu iniciative Eko Kid Care 2030 – EKO junak je lahko vsak.

IMG_1234 | Foto:

Vse šolsko leto smo se skupaj učili, kako trajnostno ravnati s plastiko in biološkimi odpadki, izobraževanje pa smo končali z gledališko predstavo o Bokashi Organku, ki je otrokom na zabaven in poučen način prikazala pomen in uporabnost kompostiranja bioloških odpadkov z našim kuhinjskim kompostnikom.

IMG_0923 | Foto:

Prvi primer dobre prakse izobraževanja osnovnošolskih otrok za krožno gospodarstvo je Osnovna šola Mozirje, s katero smo v letošnjem letu izpeljali vse začrtane aktivnosti in tako otroke opremili z znanjem za bolj trajnosten način življenja.

Z Ekologi brez meja nas povezuje skupno poslanstvo, zato osnovnošolce skupaj opremljamo z znanjem, kako trajnostno ravnati s plastiko in biološkimi odpadki.

"Ekologi brez meja že vrsto let ozaveščamo o problematiki odpadkov različne ciljne skupine in otroci so ena izmed njih. Tako plastika kot biološki odpadki so v gospodinjstvih zelo pogost odpadek, zato je pomembno, da se otroci z njimi naučijo ravnati čim bolj zgodaj. Še veliko bolj kot pravilno ravnanje z odpadki pa je pomembno njihovo preprečevanje, zato smo temu namenili večino pozornosti na delavnicah po osnovnih šolah," je ob koncu prvega šolskega leta aktivnosti v sklopu iniciative Eko Kid Care 2030 – EKO junak je lahko vsak povedala Barbara Kirn iz Ekologov brez meja.

Svoj izobraževalni proces smo začeli jeseni 2021, ko smo z nekaterimi ljubljanskimi, celjskimi in mozirsko osnovno šolo izvedli delavnice o bioloških odpadkih in plastiki. Med delavnicami so se otroci med drugim naučili pravilnega ločevanja bioloških odpadkov in plastike ter kompostiranja. Z osnovnošolci smo se dogovorili tudi, da v svojih razredih zbirajo rabljene zobne ščetke, iz teh smo nato v Skazi izdelali kuhinjski kompostnik Bokashi Organko, prvi so ga spomladi letos od nas prejeli osnovnošolci iz OŠ Mozirje.

"Otroci zdaj pridno zbirajo organske odpadke, po vsaki malici in jih skrbno pospravljajo v Bokashi Organka, odpadke posipajo z bokashi posipom, odlivajo bokashi tekočino in z njo zalivajo rožice. To je pri nas zdaj vsakodnevno opravilo. Živimo v takem kraju, kjer veliko vrtnarimo, veliko nam pomeni kakovostna zemlja. Otroci so te navade zdaj že prenesli domov in mnogi za kompostiranje z Bokashi Organkom navdušili tudi starše," pa je ob koncu letošnjih aktivnosti v sklopu ECO KID CARE 2030 povedala Petra Vovk, učiteljica v OŠ Mozirje.
Fotogalerija
1 / 3
"Hvaležna sem, ko vidim, kakšno dodano vrednost ima program ECOkicCARE za naše najmlajše. Ne le, da so se naučili pravilnega ravnanja s plastiko in hrano, aktivno sodelovali pri recikliranju in se zabavali ob gledališki predstavi, marsikdo med njimi je dejansko začel spreminjati svoje navade. Najlepše je, ko otroci po dveh mesecih, odkar se nismo videli, povedo, koliko čistilnih akcij so izvedli, kako skrbno si pripravijo seznam za nakup živil in podobno. Želim si, da bi v bližnji prihodnosti prav vsi otroci (pa tudi odrasli) razmišljali podobno, saj bo le tako naš planet ostal zdrav in čist," pa je ob koncu aktivnosti iniciative Eko Kid Care 2030 – EKO junak je lahko vsak v tem šolskem letu dejala vodja odnosov z javnostmi v Plastiki Skaza Janja Urankar Berčon.

Naročnik oglasnega sporočila je PLASTIKA SKAZA D.O.O. 

Ne spreglejte