Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
15. 2. 2018,
8.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Madagaskar olimpijske igre Pjongčang 2018

Četrtek, 15. 2. 2018, 8.55

6 let, 2 meseca

ZGODBE, KI JIH PIŠEJO OLIMPIJSKE IGRE

Olimpijske sanje sirote z Madagaskarja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

V senci zmagoslavja Američanke Mikaele Shiffrin je ženski olimpijski slalom postregel s številnimi osebnimi zgodbami. Eno takšnih nosi komaj 16-letna Malagasy Mialitiana Clerc, prva smučarska z Madagaskarja na zimskih olimpijskih igrah.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

S 16 leti v olimpijsko areno. | Foto: Reuters S 16 leti v olimpijsko areno. Foto: Reuters

Kar 81 smučark je nastopilo na ženskem olimpijskem veleslalomu, vlogo Vanesse Mae, ki je bila v Sočiju zadnja, je tokrat prevzela severnokorejska smučarka Kim Ryon-Hyang, ki je po prihodu v cilj brez kakršnegakoli stika z okolico v spremstvu zapustila tekmovališče.

Bolj dostopne in odprte so bile mnoge druge smučarke iz držav, ki jih sicer ne srečujemo prav pogosto na tekmah svetovnega pokala. Med njimi tudi Malagasy Mialitiana Clerc, predstavnica Madagaskarja, ki je bila na otvoritveni slovesnosti iger tudi nosilka zastave.

Rojena je v Ambohimangu. | Foto: MaPa Rojena je v Ambohimangu. Foto: MaPa Od sirotišnice do olimpijskih iger

Prva predstavnica Madagaskarja na zimskih olimpijskih iger sicer živi v Franciji. Kot leto in pol staro siroto sta jo iz Afrike leta 2003 pripeljala zakonca Stephane in Sylvie Clerc, jo že pri treh letih postavila na smuči in pri devetih odpeljala na prvo tekmovanje. V njenih najstniških letih se je družina lotila olimpijskega projekta ter se v ta namen povezala z madagaskarsko smučarsko zvezo, ki jo je leta 2004 ustanovil Philippe Razanakolona, brat Mathieua Razanakolona, ki je leta 2006 nastopil na igrah v Torinu.

Clercova je lani prvič nastopila na tekmah pod okriljem FIS. Udeležila se je tudi svetovnega pokala v Courchevelu in Lenzerheideju ter na tekmah nižje ravni izpolnila olimpijsko normo. Ob svojem olimpijskem debiju je zasedla 48. mesto, za Shiffrinovo je zaostala 18 sekund in 98 stotink.

Olimpijskih nastopov zanjo še ni konec. | Foto: Getty Images Olimpijskih nastopov zanjo še ni konec. Foto: Getty Images

"Zgodovinski dan za Madagaskar"

"Neverjetno! Nastopila sem na olimpijskih igrah. Pred tekmo sem bila malce živčna. Olimpijske igre so vendarle največji dogodek. To so bile tudi moje sanje. Nastopila sem v družbi odločnih smučark, med drugim tudi Mikaele Shiffrin. Odlična izkušnja," nam je s širokim nasmehom pripovedovala mladenka, ki bo nastopila še na slalomskih preizkušnji.

"Potrudila se bom. Zavedam se, da imam veliko odgovornost, saj zastopam barve države, ki na olimpijskih igrah še ni imela smučarke. Zavedam pa se tudi, da sem še zelo mlada. Verjamem, da to niso moje zadnje olimpijske igre," je dodala Clercova.

Ne spreglejte