Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
25. 1. 2013,
23.05

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

alpsko smučanje Zlata lisica Tina Maze zimska rekreacija

Petek, 25. 1. 2013, 23.05

5 let, 5 mesecev

Vonnova deaktivirala navijaško bombo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nepregledne množice navijačev pod Pohorjem so v veleslalomskem delu Zlate lisice ''zahtevale'' zmago Tine Maze. Načrte jim je prekrižala Lindsey Vonn.

Oder je bil pripravljen, Tina Maze se je povzpela nanj in imela pri tem jasno vizijo o realizaciji skrbno načrtovanega scenarija. Na koncu ni manjkalo prav veliko do sanjskega razpleta. V loteriji stotink je namreč najboljša slovenska alpska smučarka za pičlih osem stotink sekunde zaostala za nekoliko nepričakovano zmagovalko, Američanko Lindsey Vonn. Slednja je sicer z odliko opravila z drugo progo, vseeno pa je kot na dlani, da je novo zmago zapravila kar Tina sama. Usodna je bila napaka v zgornjem delu druge proge, kjer je bila pri zaključku enega od zavojev premalo natančna in vztrajna, tako da je posledično zapeljala z idealne smeri ter ob popravku pustila dragocene desetinke. Zavedajoč se napake, ki je bila zaradi položnejšega dela še toliko težje rešljiva, je nato v spodnjem delu skušala s popolnim napadom, a ji je naposled za uspešen lov zmanjkalo metrov

''Kaj naj rečem?! Lindesy je bila tokrat boljša. Bom pa zmagala kdaj drugič,'' je po poslušanju ameriške himne v čast Lindsey Vonn dejala Mazejeva, ki je bila ob drugem mestu in popolni tišini v cilju sprva nekoliko šokirana. A ob skandiranju navijačev je nato le spoznala, da se velja veseliti nove vrhunske uvrstitve, ki ji med drugim že prinaša tudi mali kristalni globus. Dve tekmi pred koncem sezone v omenjeni disciplini je namreč že jasno, da bo v Lenzerheideju končno zmago slavila prav Tina.

Že v prvem dejanju mariborskega spektakla je sicer Črnjanka poskrbela za prvo navijaško vznemirjenje. Nastopila je sedma po vrsti, tako da so imeli navijači ob progi idealno primerjavo s tekmicami, ki so s svojim nastopom že opravile. Že vmesni časi, ki so bili zeleno obarvani, so dokazovali, da je Tina znova ''prava'', bravurozni predstavi na ciljni strmini pa je sledila eskalacija navdušenja. Tudi Mazejeva, ki je Katrhtin Zettel ugnala za 47 stotink sekunde, ni mogla ostali ravnodušna. Z razširjenimi rokami je pogledovala proti progi, ki je bila obdana s špalirjem navijačev, nasmeh na obraz pa je prinašala tudi številka ena na semaforju. ''Neverjetna podpora! Navijače sem slišala že na štartu. Tudi to je bila zame nova izkušnja. Takšne podpore še nisem bila deležna. Vseeno sem skušala ostati zbrana. Ne znam opisati, res ne,'' se je spominjala Tina, katere čas je nato ostal nedotaknjen, čeprav je proga predvsem v gornjem delu postala hitrejša, ugodnejša pa je bila tudi vidljivost. To je izkoristilo kar nekaj deklet, med njimi tudi Vonnova, ki je bila zgoraj prepričljivo najhitrejša, spodaj pa izgubila toliko, da je ob navdušenju tako nje same kot tudi publike zdrsnila na tretje mesto, s katerega je nato v popoldanskem delu napadla zmago.

S končnim razpletom je bila zadovoljna tudi Ana Drev, ki je s sedemindvajsetega mesta napredovala na dvaindvajseto. ''V prvem teku sem nanizala nekaj drobnih napak, ki so me stale boljšega rezultata. Nato pa sem skušala izkoristiti dobro izhodišče in menim, da mi je kar dobro uspelo, Veseli me, da se moja krivulja po Semmeringu znova vzpenja. Vrača se tisti stari občutek,'' je svoj nastop ocenila Drevova, ki je bila rezultata vesela tudi zaradi konfiguracije terena in postavitve, za katero je znano, da ji nista pisani na kožo. ''V ospredju so bila dekleta, ki obvladajo tudi superveleslalom,'' je še dodala Šmarčanka.

Skladno s pričakovanji sta bili Mazejeva in Drevova edini slovenski finalistki, saj so bile Katarina Lavtar, Ana Bucik in Tina Robnik prepočasne, Ilka Štuhec pa je v spodnjem delu odstopila. Omenjena slika seveda spada v širši kontekst stanja slovenskega alpskega smučanja, zato tudi strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc po tekmi ni mogel biti pretirano zadovoljen. ''Upal sem na še tretjo finalistko, v mislih pa sem imel bodisi Robnikovo bodisi Štuhčevo. Treba je priznati, da so bile tekmovalkam dane vse možnosti za preboj. Na želim povsem celotne krivde zvaliti na njih, dejstvo pa je, da bi ob napadalnejših vožnjah lahko iztržile več. To je bila tekma, na kateri se je s pravim tekmovanjem dalo prebijati, '' ugotavlja Makuc.

Tudi v nedeljo bo na štartu mariborske proge, tokrat slalomske, stalo šest Slovenk. Jasno pa je, da bo v središču pozornosti znova Mazejeva, nesporna prva zvezdnica svetovnega pokala in smučarka, ki je poskrbela za novo slovensko evforijo.

Ne spreglejte