Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
9. 1. 2018,
10.53

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Zlata lisica svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Torek, 9. 1. 2018, 10.53

6 let, 3 mesece

Intervju: Kilian Albrecht

"Spoznala jo bo tudi Amerika"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Pred večernim slalomom v Flachauu, na katerem bo v vlogi absolutne favoritinje znova Mikaela Shiffrin, smo se pogovarjali z njenim menedžerjem Kilianom Albrechtom, nekdanjim smučarjem, ki sodeluje tudi z Ilko Štuhec.

Kilian Albrecht zastopa več športnikov, najtesneje pa je vezan na Mikaelo Shiffrin. | Foto: Sportida Kilian Albrecht zastopa več športnikov, najtesneje pa je vezan na Mikaelo Shiffrin. Foto: Sportida

V ženskem delu karavane svetovnega pokala se predvsem v zadnjem obdobju vse vrti okrog 22-letne Američanke Mikaele Shiffrin, ki je ob koncu tedna navdušila tudi na kranjskogorski Zlati lisici. Na Gorenjskem jo je spremljal tudi njen menedžer Kilian Albrecht, ki je bil sicer pred leti slalomski prvokategornik. Med drugim se je dvakrat zavihtel na slalomske stopničke svetovnega pokala in bil desetletje in pol član belega cirkusa - sprva kot avstrijski reprezentant, po izpadu iz reprezentance pa je prestopil v Bolgarijo.


Kot tekmovalec je Albrecht (skrajno levo) na stopničkah stal le dvakrat. V družbi Shiffrinove stopničk skorajda ne šteje več. | Foto: Sportida Kot tekmovalec je Albrecht (skrajno levo) na stopničkah stal le dvakrat. V družbi Shiffrinove stopničk skorajda ne šteje več. Foto: Sportida

Na tekmah delujete kot ciljna senca Mikaele Shiffrin. Kaj vse je na seznamu vaših delovnih nalog?
Urejam vse njene pogodbe, držim roko nad njenimi medijskimi aktivnostmi in na vseh tekmah svetovnega pokala skrbim za komunikacijo. Poleg tega pa je v športu tako, da moraš pogosto poprijeti še za kakšno delo. Na tako visoki ravni je organiziranost zelo pomembna.

Porast zanimanja zanjo je očitna …
Vsekakor. Ona je prva zvezda svetovnega pokala. Že v preteklih sezonah je kljub mladosti opozarjala nase. Kar pa počne letos, je neverjetno. Dvomim, da smo v zgodovini smučanja kdaj videli kakšnega tako izstopajočega mladega smučarja. Po vsaki tekmi se name ali na Mikaelo ljudje obračajo z različnimi informacijami o takšnih in drugačnih rekordih. Posledično je zanimanje zanjo na vseh ravneh vse večje.

Občutno manj znana pa je v ZDA. Je to velika ovira pri vašem delovanju?
To se bo spremenilo. V Združenih državah Amerike pripravljamo obsežno predolimpijsko promocijo. Tudi Amerika jo bo spoznala. Znano je, da Američane pritegnejo vidni dosežki športnikov na olimpijskih igrah. Sicer pa je za to, da se v zavesti ameriških športnih navdušencev neko ime ukorenini, potreben čas. Mikaela je že blestela v Sočiju. Če bo zdaj še v Pjongčangu, bo imela drugačen status. Razumem pa vaše vprašanje. Res je, alpsko smučanje je v ZDA zelo majhen šport. Težko je graditi zvezdniško kariero.

Kaj to pomeni za status pri pokroviteljih?
Zanimiva je za več trgov. Pridobili smo nekaj ameriških pokroviteljev, nekaj mednarodnih in nekaj tistih, ki so osredotočeni zgolj na evropski trg. Je pa v alpskem smučanju tako, da je smučar pri oglaševanju zelo omejen. Držati se mora jasno začrtanih pravil. Kar pa zadeva njen status v ZDA, je lahko manjša prepoznavnost tudi prednost. V Ameriki ima mir, si lahko napolni baterije. Če bi živela v Avstriji, bi jo poznali vsi.

Prva zvezda svetovnega pokala | Foto: Getty Images Prva zvezda svetovnega pokala Foto: Getty Images

Kaj pa primerjave z Lindsey Vonn in priljubljenost ter prepoznavnost obeh?
To sta dve povsem različni zgodbi. Lindsey ima drugačno preteklost. Tudi naš medijski pristop je drugačen. Se pa, odkrito povedano, ne obremenjujemo s tovrstnimi primerjavami.

Mikaelo spoznavamo predvsem kot smučarko, Lindsey pa je tista, ki se ob tem sprehaja po rdeči preprogi, objavlja fotografije, na katerih je pomanjkljivo oblečena, preseneča s provokativnimi izjavami …
Kot rečeno, to sta dve ločeni zgodbi. Lindsey dela, kar pač dela. Mikaela dela, kar dela. Zelo preprosto. Sta pa obe tudi po značajski plati povsem različni.

Kako poln je seznam prošenj za intervjuje?
Program je zelo natrpan. Tekme, treningi, potovanja, različne obveznosti … Žal moram številne novinarje, ki zaprosijo za pogovor z njo, zavrniti. Tega ne počnem rad, a preprosto moram. Če bi ugodili vsem, bi dnevu zmanjkalo ur. Iščemo ravnotežje med športno aktivnostjo in obveznostmi. Pogovori s sedmo silo so večinoma omejeni le na ciljni iztek in novinarske konference. Zdi se mi, da se ljudje ne zavedajo, kakšen je urnik vrhunske smučarke. Lahko povem, da je nor. Predvsem v njenem primeru, saj jo ob tekmah ter javnih žrebanjih štartnih številk vedno čakajo tudi podelitve. Na koncu dneva pa je pomembno tudi to, da Mikaeli zagotovimo prepotreben čas za regeneracijo, počitek in pripravo na naslednje izzive. Upam, da zato vsi tisti, ki želijo priti v stik z njo, razumejo, zakaj postavljam zid.

Kako velika ekipa pravzaprav skrbi zanjo?
Težko govorim o konkretni številki, saj osebje črpa tudi iz reprezentančnega pogona. Ima svoja trenerja, fizioterapevta, serviserja in mamo, ki opravlja več vlog. Prav ona je ključni člen. Sicer pa gre za dobro in enotno ekipo. Vesel sem, da lahko delujem v tem okolju. Predvsem me navdušuje ta predanost delu. Vsi, ki smo tukaj, vemo, da smo tukaj zaradi tekmovalke.

Kilian Albrecht je branil barve Avstrije in Bolgarije. | Foto: Reuters Kilian Albrecht je branil barve Avstrije in Bolgarije. Foto: Reuters

Menite, da bo postala najboljša smučarka vseh časov?
Pot do tega statusa je še zelo dolga. Marsikaj se lahko zgodi. Nerad govorim o tem, kaj bi lahko osvojila. Pomembneje je, kaj je že osvojila. Če bi jutri tekmovalne smuči postavila v kot, bi lahko govorili o izjemni karieri. Lahko pa vam zagotovim, da je ne zanimajo rekordi. Želi smučati in se zabavati. Prepričan sem, da je prav zaradi tega tako dobra in hitra.

Sodelujete pa tudi z Ilko Štuhec …
Da. Tudi zanjo urejam pogodbe in deloma na mednarodni ravni še odnose z javnostmi. Sicer pa zanjo v Sloveniji skrbi posebna agencija.

Kako zanimiva pa je Ilka za mednarodni trg?
Že pred njeno rezultatsko eksplozijo sem opozarjal, da bi morala postati Milkino dekle. To pogodbo si je nato zagotovila z vrhunskimi dosežki v pretekli zimi. Žal mi je, da je letos poškodovana, a verjamem, da se bo vrnila še močnejša.

Ne spreglejte