Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 14.10

8 let

Spor rešuje sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spor o planiških skakalnicah, o njihovem lastništvu in upravljanju še vedno ni zaključen.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje v zvezi s tožbo Športnega društva Planica proti občini Kranjska Gora. Društvo namreč od občine zahteva lastništvo treh občinskih parcel na doskočišču planiške velikanke in objekta Kavka, ki naj bi jih občina društvu obljubila že pred leti.

Predsednik Športnega društva Planica Bogomir Košir je bil že ob začetku sojenja prepričan, da bo društvo zemljišča, ki jim jih je občina obljubila, dobila nazaj. Občina Kranjska Gora je namreč že leta 2001 sprejela sklep o prenosu lastninske pravice teh treh parcel na planiško športno društvo. Sedaj mora občina ta sklep še izvršiti in podpisati pogodbo, s katero bo v Planici lastnik in gospodar postal tisti, ki je vsa leta vlagal v objekte in zanje skrbel, je poudaril Košir in spomnil, da je bilo to športno društvo.

Kranjskogorski župan Jure Žerjav je medtem vse zahteve Športnega društva Planica zavrnil kot neupravičene. Poudaril je, da se niso organizirali kot društvo v skladu z društveni pravili. Poleg tega pa je ustavno sodišče ugotovilo, da gre v takih primerih za dokazovanje lastninske pravice in ne za avtomatizem. Ob tem velja, da je občina lastnica le dela zemljišč, na katerih stoji skakalnica, ostala zemljišča pa so v zasebni lasti in lasti agrarne skupnosti Rateče - Planica.

Zaradi spora in nesoglasij z občino, je Košir prepričan, da bo Športno društvo lahko zadoščenje dobilo le na sodišču. Po Koširjevem mnenju gre namreč v tem primeru za pravo zaroto s strani župana in Smučarske zveze Slovenije proti društvu. Župan Žerjav pa je na drugi strani prepričan, da je vzrok spora želja po privatizaciji objektov v Planici. Občini je namreč pred leti prav zaradi končne ureditve razmer v Planici zemljišča na tem območju, ki niso bila v zasebni lasti, lastninila.

Medtem ko se nadaljuje lastniški spor, ki naj po zagotovilih župana ne bi vplivala na izvedbo športnih tekem, pa v Planici tečejo priprave na izgradnjo 94 milijonov evrov vrednega nordijskega centra, ki naj bi bil končan leta 2010. Vendar v projektu, ki predvideva obnovo letalnice, velike Bloudkove skakalnice in manjše skakalnice za treninge ter ureditev nove tekaške proge in stadiona, ministrstvo za šolstvo in šport še ni prejelo vseh zemljišč. Že junija so lastnikom območja, kjer bodo gradili center, ponudili 18 evrov za kvadratni meter zemlje v primeru odkupa, v primeru dolgoročnega najema pa bi lastniki vsako leto prejeli okoli štiri odstotke vrednosti zemljišča.

Ne spreglejte