Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2017,
16.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Martin Fourcade biatlon

Petek, 13. 1. 2017, 16.42

6 let, 7 mesecev

Ruhpolding, šprint, moški

Fourcadu nova zmaga, Bauer med 15, Fak še ni povsem konkurenčen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Martin Fourcade | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Biatlonci so se v nemškem Ruhpoldingu pomerili na 10-kilometrskem sprintu. Nove zmage se je veselil Francoz Martin Fourcade, ki je za 18 sekund prehitel Avstrijca Juliana Eberharda in za 40 Norvežana Emila Hegleja Svendsna, vsi trije pa so zabeležili strelsko ničlo. Fourcade je dosegel že deveto zmago na 12. tekmi v sezoni, skupno pa 56. v karieri.

Drugo najboljšo uvrstitev sezone je s 14. mestom in zaostankom 1:17 minute zabeležil Klemen Bauer, ki je zgrešil eno od desetih tarč, bil na dobri poti celo, da se uvrsti tudi med deseterico, a je v zadnjem krogu v smučini nekoliko popustil.

Prvič v sezoni in po desetih mesecih se je predstavil tudi Jakov Fak, ki pa še ni povsem v formi. Po dveh kazenskih krogih je bil z zaostankom 2:15 minute 56. Miha Dovžan na 78. in Rok Tršan na 101. mestu sta vnovič ostala brez zasledovanja, ki bo na sporedu v nedeljo. Klemen Bauer je šprint končal na 14. mestu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Klemen Bauer je šprint končal na 14. mestu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tekma je nekaj drugega kot trening

Vse kaže, da se Fak po bolezni še ni optimalno pripravil na vrnitev v svetovni pokal, pri čemer nista bila težava dva zgrešena strela, ampak smučina, kjer nekdanji svetovni prvak še ni povsem konkurenčen tekmecem. V ospredju se je za vidna mesta na Bavarskem tako bojeval le Bauer, ki pa nima več nekdanje hitrosti in si za uvrstitev pri samem vrhu ne more privoščiti kazenskega kroga.

"Zelo sem vesel, da je Klemen zmogel prikazati dobro predstavo, tek in streljanje. Tudi Jakov je tekel nekako tako, kot smo pričakovali, na strelišču pa je morda naredil kakšno napako preveč, a dolgo ni tekmoval, zato tudi strelski del nikakor ni slab. Seveda bo potreboval še kakšen teden za boljšo formo, a sam imam zelo dober občutek in nikakor ne smemo biti nestrpni," je po današnji tekmi povedal trener Tomaš Kos. Zadnji je še enkrat poudaril, da se Fak po dolgi odsotnosti s tekem vendarle še privaja in da mora nadomestiti ta zaostanek za tekmeci: "Tekma je vedno nekaj povsem drugega kot trening."

Jakov Fak je nastopil prvič v sezoni in končal na 56. mestu. | Foto: Vid Ponikvar Jakov Fak je nastopil prvič v sezoni in končal na 56. mestu. Foto: Vid Ponikvar

Fourcade napada Bjoerndalna

Povsem drugačna je sezona prvega favorita Fourcada, ki je na dobri poti, da napade rekord 43-letnega Norvežana Oleja Einarja Bjoerndalna, ki je z 12 zmagami v eni sezoni rekorder svetovnega pokala. Francozu v sijajni sezoni, ko na sporedu ni bila niti polovica tekem, manjkajo le še tri. A da ni vse tako preprosto, kot je videti na malih zaslonih, je po današnji zmagi potrdil tudi Fourcade: "Vem, da vsi mislijo, da je to lahko, a ni. Danes me je Eberhard zelo motiviral. Sporočili so mi njegove dosežke, zato sem že med tekmo vedel, da za zmago potrebujem tako rekoč popolno predstavo," je po tekmi povedal vodilni v svetovnem pokalu, ki ima zdaj pred prvim zasledovalcem Nemcem Simonom Schemppom že 260 točk prednosti.

Prihodnji teden o McLarnovem poročilu

V biatlonskih krogih pa odmeva tudi napoved vodstva mednarodne zveze, da bodo prihodnji teden ob robu tekem v Anterselvi predstavili problematiko v zvezi z McLarnovim poročilom in domnevnimi 31 razkritimi primeri v ruskem biatlonu. IBU je napovedal, da bo tam na voljo za vprašanja tudi za tekmovalce in trenerje. Zadeva je nujna, saj najboljši tekmovalci zahtevajo, da Rusijo izključijo iz tekmovanj, del krivde pa priznavajo Rusi posredno tudi sami, saj so letos že vrnili mladinsko svetovno prvenstvo in tudi zadnjo tekmo v sezoni, ki jo je od Tjumena prevzel Kontiolahti.

V soboto ob 14.30 v Ruhpoldingu sprinterska tekma čaka ženske.

Izidi:

  1. Martin Fourcade (Fra)       22:34,2/0

  2. Julian Eberhard (Avt)        + 18,0/0

  3. Emil Hegle Svendsen (Nor)      39,7/0

  4. Arnd Peiffer (Nem)             51,8/0

  5. Simon Schempp (Nem)            52,8/1

  6. Dimitrij Mališko (Rus)         56,2/0

  7. Dimitrij Pidrušni (Ukr)        59,5/0

  8. Ole Einar Bjoerndalen (Nor)  1:00,4/1

  9. Dominik Landertinger (Avt)   1:02,8/1

 10. Lars Helge Birkeland (Nor)   1:07,7/0

...

 14. Klemen Bauer (Slo)           1:17,4/1

 56. Jakov Fak (Slo)              2:15,2/2

 78. Miha Dovžan (Slo)            3:05,1/2

101. Rok Tršan (Slo)              4:07,3/4

 


Svetovni pokal, skupno:

 

 1. Martin Fourcade (Fra)              670

 2. Simon Schempp (Nem)                410

 3. Anton Šipulin (Rus)                397

 4. Arnd Peiffer (Nem)                 369

 5. Erik Lesser (Nem)                  361

 6. Emil Hegle Svendsen (Nor)          360

 7. Ole Einar Bjoerndalen (Nor)        345

 8. Maksim Cvetkov (Rus)               339

 9. Julian Eberhard (Avt)              334

10. Johannes Thingnes Bö (Nor)         312

...

44. Klemen Bauer (Slo)                  68

85. Miha Drinovec (Slo)                  2

Ne spreglejte