Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
1. 3. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lahti 2017 Domen Prevc Gorazd Bertoncelj kriza skakalci

Sreda, 1. 3. 2017, 12.35

6 let, 6 mesecev

Reševanje slovenskega skakalca Domna Prevca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Domen Prevc Oberstdorf | Foto Sportida

Foto: Sportida

Najmlajšemu skakalcu v slovenski reprezentanci Domnu Prevcu ne uspe najti pravih občutkov, zato je predčasno zapustil nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju. Doma ga že čaka njegov trener Gorazd Bertoncelj, ki je nekoliko več povedal o Domnovi krizi in njenem reševanju. Prvi teden se na skakalnico ne bo podal.

V začetku februarja je marsikoga skrbelo zaradi 17-letnega Domna Prevca in tega, kako se bo odrezal na skakalnici v Oberstdorfu, a je nadarjeni slovenski skakalec z velikanko opravil suvereno. Takrat je dal vedeti, da ga bolj zanima, kako se bo z večje naprave spet preselil na navadne.

Na azijski turneji so se mu nato stvari začele podirati. Pravih občutkov ni našel in skoka ni izvedel po svojih željah. Nič drugače ni bilo na zanj premiernem nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju, kjer se na posamični tekmi na srednji skakalnici ni uvrstil med najboljšo trideseterico.

Po prvem treningu na večji napravi so se v našem taboru odločili, da ga pošljejo domov na trening.

"Zmanjkalo je časa za regeneracijo in trening na skakalnici"

Domnov trener Gorazd Bertoncelj bo zavihal rokave in skušal spet dvigniti nadarjenega slovenskega orla. | Foto: Vid Ponikvar Domnov trener Gorazd Bertoncelj bo zavihal rokave in skušal spet dvigniti nadarjenega slovenskega orla. Foto: Vid Ponikvar "Preprosto je izgubil občutke. Po novoletni turneji je imel zelo malo treninga, saj so se tekme vrstile druga za drugo. Zmanjkalo je časa za regeneracijo in trening na skakalnici. Energetsko se Domen sicer dobro počuti, izgubil pa je občutke," je o Domnovih težavah povedal njegov trener Gorazd Bertoncelj. Najmlajši od bratov Prevc je namreč praktično celotno pripravljalno obdobje delal z mladinsko vrsto pod Bertoncljevo taktirko.

Skoki so tehnično zelo zahteven šport, saj se vse odvija pri visokih hitrostih gibanja. Sile so zelo velike, skakalci imajo za skok na razpolago zelo malo časa. "Odskok traja od 10 do 15 stotink in za ta del skoka moraš biti motorično, morfološko, tehnično in psihološko zelo dobro pripravljen," pravi Bertoncelj.

"Ne najde povezave"

"Njegovi občutki trenutno niso usklajeni z njegovo predstavo. Ko je skakalec v formi, ima kinestetične občutke zelo dobro usklajene s psihološko predstavo gibanja. Takrat skakalec ve, kaj mora narediti." | Foto: Sportida "Njegovi občutki trenutno niso usklajeni z njegovo predstavo. Ko je skakalec v formi, ima kinestetične občutke zelo dobro usklajene s psihološko predstavo gibanja. Takrat skakalec ve, kaj mora narediti." Foto: Sportida Na začetku sezone je šlo Domnu vse kot po maslu. Veselil se je štirih zmag v svetovnem pokalu in bil nekaj čaka nosilec prestižne rumene majice, ki je v lasti najboljšega skakalca. A ritem je bil očitno zanj prehud.

"Lani je bilo dobro, saj je celotno zimo zdržal konstantno. Kakšen teden na mesec je izpuščal in se je periodično izšlo. Vsak mesec je imel 12–13 dni časa za regeneracijo, obnovitev kondicije in tehnično pripravo. Saj je kakšen konec tedna tudi slabše odskakal, ni pa bilo to daljše časovno obdobje. Njegovi občutki trenutno niso usklajeni z njegovo predstavo. Ko je skakalec v formi, ima kinestetične občutke zelo dobro usklajene s psihološko predstavo gibanja. Takrat skakalec ve, kaj mora narediti. Zdaj ne najde povezave. Tudi če ima nalogo, sploh ne ve, kako jo izvesti," razlaga Bertoncelj.

Pravilo je nekako tako, da starejši skakalci med sezono potrebujejo manj treninga in več časa za regeneracijo, mlajši pa več treninga in manj časa za regeneracijo.

"Glava se mora umiriti in umakniti"

"Skakalnico bo dal ta teden na stranski tir. Prihodnji teden bodo sledile izrazite tehnične priprave. Nato bomo videli, kje smo." | Foto: Sportida "Skakalnico bo dal ta teden na stranski tir. Prihodnji teden bodo sledile izrazite tehnične priprave. Nato bomo videli, kje smo." Foto: Sportida In kako se bodo pri Domnu lotili pridobivanja občutkov? "Najprej bomo videli, v kakšnem stanju je celostno. Zagotovo ne bomo nemudoma silili na skakalnico. Glava se mora umiriti in umakniti. Najprej bomo obnovili kondicijsko pripravljenost. V drugem tednu bomo nato šli na skakalnico. Skakalnico bo dal ta teden na stranski tir. Prihodnji teden bodo sledile izrazite tehnične priprave. Nato bomo videli, kje smo. Ne želimo siliti, da mora skakati že v Oslu, ker ne vemo, kako globoko je vse skupaj zakoreninjeno," odgovarja Bertoncelj, ki dela v državnem panožnem nordijskem centru v Kranju.

Oslo je namreč po nordijskem svetovnem prvenstvu naslednja postojanka svetovnega pokala. Z glavnim trenerjem A-reprezentance Goranom Janusom se bodo nato dogovorili, kdaj se bo Domen spet priključil reprezentanci na naslednjih tekmah: "Moramo korak za korakom. Kriza je lahko zelo plitka, lahko pa je zelo globoka. V tem trenutku ne vemo."

Ne spreglejte