Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 4. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

Jani Grilc Matjaž Polak Goran Janus Jurije Tepeš Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc

Četrtek, 21. 4. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc in druščina pred obdobjem, ki jim najmanj diši

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Počitka je konec. Slovenski skakalci so se že začeli pripravljati na novo sezono, ki se bo začela čez približno sedem mesecev. Peter Prevc in druščina so od včeraj naprej prepuščeni Matjažu Pokalu, ki jih bo skušal fizično dobro pripraviti.

V slovenskem skakalnem taboru ničesar ne prepuščajo naključju. Lani so se na pripravah zbrali 20. aprila, identični datum pa so izbrali tudi letos. Glavni trener Goran Janus v prvem delu še ne bo imel pretiranega dela, saj bo v ospredju Matjaž Polak, ki skrbi za kondicijsko in motorično pripravo naših skakalcev.

 

"Z Goranom se usedemo in sestavimo dvakrat po tritedenska ciklusa, torej načrt do konca maja. Zdaj bom več sodeloval z Janijem Grilcem, ki je vezan na delo pri specialnih vajah," je povedal Polak.

 

Z ekipo bo treniral tudi Cene Prevc, Domen se bo priključeval

 

Naš najboljši skakalec Peter Prevc je kolesja za novo sezono zagnal že pred dvema dnevoma, pred njim pa še Robert Kranjec, ki se bo moral posvetiti še poškodovanemu komolcu, ter Nejc Dežman, ki se vrača po operaciji hernije diska. Ob trojici bodo pod Polakovo taktirko delali še Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Anže Semenič, Anže Lanišek in Cene Prevc, medtem ko bo Domen Prevc zaradi mladosti kondicijske treninge v večini opravljal z vrstniki, saj se njegovo telo še razvija in bi mu s takšnimi treningi, kot jih imajo starejši, lahko naredili več škode kot koristi. Se bo pa bratu Petru ter preostalim članom A-reprezentance občasno priključil na njihovih kondicijskih treningih.

 

Matjaž Polak za kondicijsko in motorično pripravo slovenskih A-reprezentantov skrbi že od leta 2011. | Foto: Matjaž Polak za kondicijsko in motorično pripravo slovenskih A-reprezentantov skrbi že od leta 2011.

 

Pred slovenskimi skakalci je najmanj priljubljeni del priprav na novo sezono, a se vsi dobro zavedajo, da brez kondicije ne gre, zato se bodo trudili od samega začetka. Polak obratov uvodoma ne bo navil do konca, saj bi rad skakalce postopno vpeljal v proces pridobivanja kondicije.

 

Tek v gozdu, akrobatske vaje, od maja s polno močjo

 

"V sredo zjutraj smo imeli kratek sestanek, nato smo šli v gozd, kjer smo tekli, delali lahke intervale, treningi pa se bodo vse do sobote končali na štadionu v Kranju, kjer bomo delali vaje za koordinacijo. Sprva bo program nekoliko bolj namenjen regeneraciji, saj moramo videti, koliko teže so fantje pridobili, in da ne bi tvegali morebitnih poškodb, ki se lahko hitro prikradejo, če začneš na polno delati od samega začetka," razlaga Polak.

 

Uteži bodo prišle na vrsto maja. | Foto: Uteži bodo prišle na vrsto maja.

 

Novost v pripravah je nekoliko večji poudarek na gimnastičnih prvinah. Več bo akrobatike: "Prihodnji teden bomo šli v gimnastično dvorano na Viču in delali tiste prvine, ki bodo skakalcem koristile za ravnotežje v fazi leta. Delali bodo na parterju, skakali salte v bazen s peno … Gimnastične vložke bodo imeli vsak drugi dan, so pa do septembra načrtovani trije tovrstni ciklusi. Moramo paziti zaradi gležnjev."

 

Kakšnih dodatnih novosti v način dela ne bo vpeljeval, saj ne bi rad, da bi se jim v zimi kot bumerang vse skupaj vrnilo. Konec koncev pa se je ta sistem v preteklosti izkazal za dobrega in je prinašal rezultate.

 

Na skakalnico maja, vmes tudi na priprave v Istro

 

Z vso močjo bodo skakalci začeli delati maja, ko bodo na vrsto prišle tudi uteži. Program pa se bo od skakalca do skakalca nekoliko razlikoval: "Tepeš bo imel malce manj uteži in bo več delal na specialnem delu. Robi bo imel enak program, Petru tudi ugaja malce več uteži," pravi Polak, ki se bo zdaj enkrat dnevno srečeval s fanti, v nadaljevanju pa dvakrat.

 

Pred slovenskimi skakalci je napored del priprav. | Foto: Pred slovenskimi skakalci je napored del priprav.

 

Prve skoke bodo naši orli naredili okoli 20. maja, ko bodo vadili na manjši Bloudkovi velikanki, 25. maja pa bo sledil odhod v Istro. Tako kot lani bodo tudi letos del priprav opravili v Medulinu.

 

Tekmovati bodo začeli na domačih tleh, kjer se bo uradno odprla nova sezona smučarskih skokov. Po tradiciji bosta preizkušnji celinskega pokala v Kranju, poletni grand prix se bo začel 15. julija v Courchevelu v Franciji. Prva preizkušnja zimske sezone je trenutno načrtovana za 3. december, čeprav bo morda Finska s Kuusamom želela vskočiti ob koncu novembra. Za prihodnjo sezono svetovnega pokala je trenutno načrtovanih 27 posamičnih tekem. Lani so jih izpeljali 29 od prvotno načrtovanih 31.

Ne spreglejte