Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki poleti Kulm

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 15.37

8 let

Peter Prevc: Nimam mej

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Pri meni je previdnost usmerjena v to, da ne bi zaspal na uspehu," je skakalni šampion Peter Prevc povedal ob prihodu v domovino in še enkrat vsem pokazal zlato medaljo s SP v poletih.

Po sobotnem dnevu ima Slovenija že drugega svetovnega prvaka v poletih. Pred štirimi leti je to uspelo Robertu Kranjcu, zdaj pa Petru Prevcu. Njuna dosežka imata kar nekaj skupnih točk. Oba sta naslov osvojila z zadnjim poletom, dolgim 244 metrov, na drugem in tretjem mestu sta bila Norvežan in Avstrijec, srebrna Norvežana pa sta premagala za tri točke.

Norveški mediji so bili kritični, da so bili sodniki pri poletu, dolgemu 244 metrov, na Prevčevi strani in mu za doskok namenili preveč točk. Peter je o tem povedal le: "Jaz sem skakal in tehnično moram čim bolj brezhibno skočiti. Dvakrat sem podrl rekord letalnice, nisem pa sodnik in nisem naredil sodniške licence, zato se bom teh komentarjev vzdržal."

Malce mi je žal, ker se po naslovu nisem mogel veliko družiti z navijači

Velikega naslova svetovnega prvaka se je veselil s številnimi slovenskimi navijači, ki so ga prišli bodrit že na novoletno turnejo, zdaj pa še na Kulm.

"Podpora slovenskih navijačev je bila tudi na Kulmu zelo velika. Malce mi je žal, ker se po naslovu nisem mogel veliko družiti z njimi, saj sem imel veliko obveznosti. Raztrgali so me na vse strani. Vesel sem te podpore in podpore vseh. Zdaj se ne počutimo domače le v Planici, ampak tudi v tujini in morda zaradi tega lažje skačemo."

Svetovnega prvenstva ni podrobneje spremljal njegov mlajši brat Domen Prevc – na letalnici zaradi mladosti še ne sme leteti –, kar je pri njem že stalnica: "Gledal sem samo nedeljsko tekmo, pa še takrat sem imel veliko obveznosti. Malce sem poškilil, ko so skakali Slovenci."

"Skoki so vendarle takšen šport, da potrebuješ svežino"

Peter je že pred časom dejal, da doma skušajo skoke odmisliti, zdaj pa smo dobili dodatno potrdilo. "Domen je dobro rekel, da si za Slovence vzame čas, sicer pa malce leta po hiši. Prav je, da kot skakalec narediš preskok v glavi. Če si 24 ur na dan le v eni stvari in razmišljaš le o skokih, to ni dobro. Skoki so vendarle takšen šport, da potrebuješ svežino in čas za počitek. Hitro lahko namreč stvari zapleteš."

Slovenija je bila prav tako v igri za medaljo na ekipni tekmi, vendar je bila slovenska zasedba polovično uspešna in na koncu pristala na nehvaležnem četrtem mestu.

"Grenkega priokusa ni. Odskakal sem, kot sem si želel, zato sem zadovoljen. Pri meni je tako, da sem tudi z desetim mestom zadovoljen, če grem na skakalnico in dobro skočim. Če je skok slab, pa tudi s prvim mestom ne bom zadovoljen," pravi Peter. Po tekmi je potolažil najmlajšega Anžeta Laniška, ki si je nekoliko slabši predstavi vzel zelo k srcu: "Ja, treba ga je bilo pomiriti. Zanj je bila to prva tekma na velikih tekmovanjih in mnogo jih ima še pred seboj. Nima časa, da bi se dolgo mučil s tem."

Ali je kakšno besedo nameni tudi Juriju Tepešu, ki se je danes na svoji strani na Facebooku posul s pepelom? "Ušel mi je (smeh, op. p.)."

Drugega zmagovalca, kot je Peter Prevc,v letu 2016 sploh ne poznamo

Letos Peter sploh še ni prepustil prestola drugim skakalcem, saj je zmagal na prav vseh posamičnih tekmah. Med drugim je osvojil novoletno turnejo in zdaj, po desetih dneh, še naslov prvaka v poletih: "Od novoletne turneje do zdaj je bilo malo časa za počitek. Po turneji smo šli kar takoj v Willingen, po prihodu pa sem imel dva dni prosta, da sem vse pripravil za svetovno prvenstvo. Dan bi moral raztegniti za kakšno uro. V prihodnjih treh dneh bom lahko zadihal. Konec koncev sem v tem napornem ritmu dosegal dobre rezultate. Očitno mora biti ritem napet."

Uvodna vrhunca letošnje sezone je naš skakalni šampion opravil z odliko. Zdaj bo misli usmeril le še v svetovni pokal in boj za veliki kristalni globus. Avstrijski skakalec Michael Hayböck je rekel, da upa, da jim bo Peter pustil zmagati na kakšni tekmi, česar si sam zelo želi: "To so dobri komplimenti za športnika, ki je na vrhu. Vsakič je kdo. Lani je bil to Severin Freund in smo si tudi drugi želeli zmagati. Ne vemo, koliko časa bo to trajalo. Ne vemo, kaj se bo zgodilo. Ostati moram na realnih tleh in počakati na to, kaj se bo zgodilo."

"Previdnost je usmerjena v to, da ne bi zaspal na kakšnem uspehu"

Peter se zaveda, da ne more pričakovati nadaljevanja zmagovalne serije v nedogled. Na vprašanje, kje so njegove meje, je odgovoril: "Nimam mej. Hočem imeti le eno pot, ki se vzpenja, nikoli ne ustavi in nikoli konča. Moraš pa biti osredotočen, če veš, kako si do tega prišel. Vse prej kot preprosto je. Pri meni je previdnost usmerjena v to, da ne bi zaspal na kakšnem uspehu. Ko so uspehi enkrat mimo, jih dam za seboj in odstranim iz glave, da se v glavi odpre prostor za nadaljevanje sezone," je še dejal skakalec iz Selške doline.

Zaradi prevcmanije bolj malo spremlja dogodke v medijih: "Zelo slabo sem informiran. Sploh ne vem, kaj se dogaja po svetu. Hitro zaprem, ker je povsod omenjen Prevc (smeh, op. p.)." Njegovi zvesti privrženci si ne bodo belili glave, če bo Peter vse do konca marca, ko se konča sezona svetovnega pokala, bolj malo spremljal v medije in nadaljeval odlične predstave na vseh skakalnicah. Novo priložnost bo imel že ta konec tedna v Zakopanah.

Ne spreglejte