Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 1. 2016,
18.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jelko Gros skoki

Torek, 12. 1. 2016, 18.26

8 let

Peter Prevc je izoblikoval poseben aerodinamičen sistem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pri izjemnih dosežkih Petra Prevca se večinoma pogovarjamo o glavi in njegovi osredotočenosti na skok. Tokrat smo se dotaknili njegove tehnike skakanja, ki je v primerjavi s konkurenco bolj dodelana.

Ni malo takšnih, ki na glas poudarjajo, da Peter Prevc v tej zimi skače v svoji ligi. Ne samo, da je na dvanajstih tekmah zmagal sedemkrat, prepričljivo osvojil prestižno turnejo štirih skakalnic, ampak tudi, da nasprotnike premaguje z visoko prednostjo.

"Čez hrbtišče prenese pol kilometra na uro več hitrosti"

V tem trenutku mu ni enakega. V svetovnem pokalu ima že 245 točk prednosti pred Severinom Freundom, enajstkrat pa je v tej sezoni stal na odru za zmagovalce. To so dejstva, ki Petra povzdigujejo nad vse.

So pa to "le" številke, medtem ko je glavno delo narejeno na skakalnici. In v čem je tako poseben v primerjavi s konkurenco? "Če gledate skok, ima v zraku ožje postavljene smuči kot drugi. Bolj plosko so. Izoblikoval je aerodinamičen sistem, ki mu omogoča, da je v prvi fazi leta hitrejši. Čez hrbtišče prenese pol kilometra na uro več hitrosti in jo nato izkorišča vse do pristanka," je razložil skakalni strokovnjak Jelko Gros.

"Ključ je v gležnjih"

Zaradi teh dejstev si pridobi dodatno prednost, čeprav mora ogromno narediti že na mizi: "Med najboljšimi skakalci, ki so v prvi deseterici, je na mizi le približno pet odstotkov razlike. Razlika nato nastane pri točnosti odskoka, ki niha s formo, ki jo skakalec ima. Če je forma prava, potem imaš zelo točen odskok. V eksplozivnosti so vsi dobri. Prednost nato Peter pridobi v prvih 30 metrih skoka. Tam ima večjo hitrostjo. Ključ je v gležnjih, ki ju bolje obrne kot drugi. Ima zelo močne. Če v gležnjih ne moreš noge obrniti, je smučka bolj postrani in imaš posledično manjšo vzgonsko površino. Da imaš takšne gležnje, je potrebno dolga leta trenirati."

Kot pravi Gros, ima njegov največji tekmec Severin Freund veliko bolj odprt trup, ker bolj odriva smuči z boki kot Peter, kar je slabše.

Najbližje Petrovemu načinu skakanja je njegov najmlajši brat Domen, še dodaja Gros: "Mogoče je Domen še bolj ekstremen. On ima na mizi še veliko potenciala. Gležnje ima še šibkejše in ima veliko manevrskega prostora za razvoj."

A ima pri skokih velik vpliv tudi glava. In v tem segmentu je naš skakalni šampion v zadnjih letih občutno zrasel. Izkušenj si je nabral veliko, doživel prav tako, na večjih tekmovanjih osvajal medalje, v tej sezoni pa je to vnovčil na skakalnicah, medtem ko konkurenca išče pot, kako ujeti stik z njim.

Ne spreglejte