Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 12. 2016,
7.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

Natisni članek

Werner Schuster Stefan Kraft Severin Freund Daniel Andre Tande Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Nedelja, 11. 12. 2016, 7.13

6 let, 6 mesecev

Odmevi po sobotni tekmi v Lillehammerju

Tujina opeva čudežno moč Domna Prevca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25
Domen Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Mladi smučarski skakalec Domen Prevc je z zmago v Lillehammerju poskrbel za nov podvig slovenskega športa. V tej sezoni je zmagal kar na treh od štirih tekem in pri 17 letih zadržal rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Tekmece najbolj navdušuje drzen slog, s katerim gre na vse ali nič.

V prejšnji sezoni Peter Prevc, v tej njegov mlajši brat Domen Prevc. Ljubitelji smučarskih skokov so se že navadili, da na najvišji stopnički kraljuje Prevc. Sprememba je le ta, da se v tej sezoni na naslovnicah pojavlja 17-letnik, ki je na štirih tekmah za svetovni pokal zmagal kar trikrat.

Tande se je navadil na druga mesta

Daniel-Andre Tande je od Domna, ki ga je prehitel tudi na sobotni tekmi v njegovi domovini, starejši pet let. | Foto: Sportida Daniel-Andre Tande je od Domna, ki ga je prehitel tudi na sobotni tekmi v njegovi domovini, starejši pet let. Foto: Sportida Po Finski (Kuusamo) in Nemčiji (Klingenthal) je vse tekmece prehitel še na Norveškem (Lillehammer) in postal prvi Slovenec, ki je zmagal na skakalnici, na kateri so se leta 1994 potegovali za olimpijske medalje.

Mladi Prevc deluje mogočno. Podobno kot njegovo ime, ki ga Norvežani v dobesednem prevodu naslavljajo s katedralo. Doživljajo ga kot čudežnega dečka. Z drznim slogom, v katerem tvega pri odskoku, je bil razred zase v Lillehammerju. Še najbolj se mu je približal domačin Daniel-Andre Tande, a je imel tako krajša skoka, da ni bilo dvoma o zmagovalcu tudi po nekoliko slabšem doskoku Domna v finalni seriji.

Tande, ki je od Domna starejši pet let, se je že tretjič v tej sezoni povzpel na drugo mesto. Najvišjega še ni zavzel. To je bilo rezervirano le za Slovenca (D. Prevc) in Nemca (Freund). "Dobro mi gre. Čutim, da sem v dobrem nizu," je po poročanju časnika Dagbladet dejal Tande, drugouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala.

So Norvežani dobili novega Bardala?

Anders Bardal je bil zadnji Norvežan, ki je dvignil v zrak velik kristalni globus. To je storil leta 2012 v Planici. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Anders Bardal je bil zadnji Norvežan, ki je dvignil v zrak velik kristalni globus. To je storil leta 2012 v Planici. Foto: Urban Urbanc/Sportida Direktor norveške reprezentance Clas Brede Braathen je poudaril, da je bila sobota eden lepših dni za norveški skakalni šport. V mislih ni imel le Tandeja, ampak tudi zgodovinsko zmago norveške skakalke Maren Lundby na tekmi za svetovni pokal v Rusiji.

Prepričan je, da bi lahko Tande kmalu prevzel vlogo, ki je pred leti na Norveškem pripadala Andersu Bardalu, nekdanjemu vlečnemu konju norveških skokov, tudi dobitniku velikega kristalnega globusa. Njegovi dobri nastopi veselijo tudi avstrijskega trenerja Alexandra Stöckla, ki je tako zadovoljen na severu Evrope, da želi sodelovanje z norveškim taborom v vlogi selektorja podaljšati do leta 2022.

Prevc zmore nekaj, česar preostali ne zmorejo

Norvežani priznavajo, da je bila Prevčeva zmaga suverena in povsem zaslužena, njihov najboljši skakalec pa razmišlja, da bi lahko danes že napadal najvišje mesto. "Bil sem drugi, čeprav noben od skokov ni bil popoln," je bil pozitivno presenečen Tande.

Domen je v meglenem Lillehammerju dvakrat "poletel" do novega podviga. | Foto: Reuters Domen je v meglenem Lillehammerju dvakrat "poletel" do novega podviga. Foto: Reuters

Pred sobotno tekmo je bil živčen, saj ga je močan veter v hrbet na petkovem treningu nekajkrat vrgel iz tira, na tekmi pa se je izkazal. Če bi Tande opravil skoka brez napake, bi se lahko potegoval tudi za prvo mesto. V nedeljo bo napadal zmago. "Prevc zmore v tem trenutku nekaj, česar drugi ne zmoremo. Ko bo to uspevalo še meni, bo zabavno," je o Tandejevem razmišljanju poročal norveški časnik VG, mladega Prevca pa razglasil za prvega favorita za osvojitev naslova na novoletni turneji, ki se bo začela čez dva tedna.

Norvežanom ni ušla Domnova izjava po sijajni zmagi, ko je dejal, da je v tem trenutku najboljši smučarski skakalec, a se ob tem zaveda, da se lahko že jutri ali drugi teden vse spremeni.

Peter ne ve, kaj je narobe

Cene Prevc (levo) je že drugič zapored dobil tekmo za celinski pokal, Peter Prevc (desno) pa je po padcu v Kuusamu izgubil stik s formo iz prejšnje sezone. | Foto: Vid Ponikvar Cene Prevc (levo) je že drugič zapored dobil tekmo za celinski pokal, Peter Prevc (desno) pa je po padcu v Kuusamu izgubil stik s formo iz prejšnje sezone. Foto: Vid Ponikvar Začudili so se tudi skromni predstavi starejšega brata Petra Prevca, ki brani naslov najboljšega, a je po 30. mestu v Lillehammerju izpadel iz najboljše deseterice. Danes ga tako čaka dvojni program.

Najprej kvalifikacije za novo tekmo, nato pa še priložnost, da izboljša sobotno uvrstitev, najslabšo v svetovnem pokalu po dveh letih in osmih mesecih. "Res ne vem, kaj je v tem trenutku narobe," so povzeli njegovo razmišljanje.

Pozabili niso niti na 20-letnega Prevca. Cene Prevc je v soboto v okrog 200 kilometrov oddaljenem Vikersundu dobil še drugo zaporedno tekmo za celinski pokal in še polepšal družinski uspeh.

Vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala (po 4 od 27 tekem):

1. Domen Prevc (Slo)              320 točk

2. Daniel-Andre Tande (Nor)       258
3. Severin Freund (Nem)           228
4. Stefan Kraft (Avt)             199
5. Maciej Kot (Pol)               167
6. Manuel Fettner (Avt)           147
7. Vincent Descombes Sevoie (Fra) 129
8. Markus Eisenbichler (Nem)      128
9. Andreas Kofler (Avt)           116
10. Kamil Stoch (Pol)              114
...
12. Peter Prevc (Slo)              106
22. Jurij Tepeš (Slo)               32

Razred zase v skakalnem cirkusu

Severin Freund za mladim Slovencem v skupnem seštevku zaostaja že skoraj sto točk. | Foto: Sportida Severin Freund za mladim Slovencem v skupnem seštevku zaostaja že skoraj sto točk. Foto: Sportida Nemci so na Norveškem največ pričakovali od Severina Freunda, ki pa se je z 11. mestom oddaljil od vročega Prevca. "Glede na petkov trening sem pokazal napredek, a moram še vedno popraviti nekaj stvari," je agencija DPA prenesla izjavo dobitnika velikega kristalnega globusa v sezoni 2014/15, ki za Domnom Prevcem zaostaja že 92 točk.

"Domen Prevc je v tem trenutku razred zase v skakalnem cirkusu," je prepričan Avstrijec Werner Schuster, ki opravlja vlogo selektorja nemške reprezentance. V soboto ga je v najboljšo voljo spravil Markus Einsenbichler s sedmim mestom.

Najmlajši Prevc je tako vroč, da je televizijska postaja ZDF o njem posnela prispevek z naslovom Ima komaj 17 let, a je že skakalec nad skakalci. V tem ga opisujejo kot neustrašnega tekmovalca, ki si upa veliko tvegati. Veliko lepega sta o njem povedala tudi trener Norvežanov Stöckl in Nemec Freund.

Prevc in Tande tako dobra, da ...

Stefan Kraft se je drugič zapored povzpel na zmagovalni oder.  | Foto: Reuters Stefan Kraft se je drugič zapored povzpel na zmagovalni oder. Foto: Reuters Tudi Avstrijci, ki jih je s tretjim mestom razveselil Stefan Kraft, niso skoparili s pohvalami na račun mladoletnega južnega soseda. "17-letnik trenutno brez konkurence," je zapisal časnik Kleine Zeitung.

"Domen (Domen Prevc, op.p.) in Daniel (Daniel-Andre Tande, op. p.) sta v tem trenutku tako dobra, da sem lahko zelo zadovoljen s tretjim mestom. Dobro sem začel sezono, upam na uspešno nedeljo," si je zaželel Avstrijec, ki se je drugič zapored povzpel na stopničke.

Stoch želi slovenskemu asu vse najboljše

Podobno kot v Klingenthalu je prehitel Poljaka. Portal Skokinarciarskie ni izpustil podatka, da je Domen prvi Slovenec z zmago v Lillehammerju. Le štirje skakalci so v zgodovini tega športa do 18. rojstnega leta osvojili vsaj tri tekme svetovnega pokala. To so bili Domnov rojak Primož Peterka in Finec Toni Nieminen (oba osem) ter Avstrijec Gregor Schlierenzauer (šest).

Na zmagovalni oder so se povzpeli Norvežan, Slovenec in Avstrijec. Četrto in peto mesto je pripadlo Poljakoma Kamilu Stochu in Macieju Kotu. | Foto: Reuters Na zmagovalni oder so se povzpeli Norvežan, Slovenec in Avstrijec. Četrto in peto mesto je pripadlo Poljakoma Kamilu Stochu in Macieju Kotu. Foto: Reuters

"Domen je brez dvoma ogromen talent. Skače brez zadržkov, zelo je pogumen. Želim mu vse najboljše, da se bo še naprej razvijal tako uspešno. Kot skakalec je na najvišji ravni. Psihološko lahko postane zrel in močan kot stroj. Tako kot je njegov brat," je vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala opisal dvakratni olimpijski zmagovalec Kamil Stoch, tudi dobitnik velikega kristalnega globusa.

Danes bo v Lillehammerju še ena tekma, prihodnji konec tedna pa se bo skakalna karavana preselila v Engelberg.

Vsi slovenski zmagovalci v svetovnem pokalu (skupno 62 zmag): 

21 zmag - Peter Prevc
15 - Primož Peterka
9 - Primož Ulaga
7 - Robert Kranjec
3 - Domen Prevc
2 - Jurij Tepeš
1 - Jernej Damjan, Jaka Hvala, Franci Petek, Rok Urbanc, Peter Žonta
Ne spreglejte