SiolNET. Sportal Zimski športi
1,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novost v Planici, skakalkam več denarja

1,63

termometer

Planica 2022 |  | Foto: Grega Valančič/Sportida
Foto: Grega Valančič/Sportida

Iz dneva v dan prihajajo novice o novih spremembah, ki jih želijo vpeljati v smučarske skoke. Kar nekaj jih bodo implementirali že v poletnem grand prixu, nekatere pa nato v zimski sezoni. Ob koncu svetovnega pokala v Planici bo na zadnja tekmi nekoliko drugačna razporeditev. Na Mednarodni smučarski zvezi (Fis) so se dogovorili tudi za dvig denarnih nagrad pri skakalkah.

Američani se vračajo na veliki oder. Prostor bi lahko dobili že v poletnem grand prixu, jasno pa je, da bo skakalnica v Iron Mountainu najboljše skakalce gostila 11. in 12. februarja 2023. Na Fisu potekajo pogovori o tem, da bi bil prenovljeni objekt v ZDA del grand prixa bodisi septembra bodisi oktobra. Skakalnica v Iron Mountainu naj bi bila velika kar 180 metrov, a bi se lahko to v fazi prenove še spremenilo.

Na zasedanju Fisa so napovedali še vrsto drugih sprememb. Za zimske olimpijske igre bodo odpovedali kvalifikacije, a bo ostala kvota štirih skakalcev na posamezno državo. Tovrstne spremembe ne bo na nordijskem svetovnem prvenstvu in svetovnem prvenstvu v poletih.

Cene Prevc Planica Sportal Na vidiku velika sprememba v moških skokih, Planica ima zadnjo besedo

Štartna procedura

V času tekem svetovnega pokala bo interval rumene luči na štartni rampi od 10 do 60 sekund.

Kvalifikacije na poletih

Do zdaj je na tekmah na letalnicah nastopilo 40 najboljših skakalcev, po novem jih bo 50, kolikor jih tudi na navadnih skakalnicah v sklopu svetovnega pokala.

Zaključek svetovnega pokala

Na zaključni tekmi svetovnega pokala je na zadnji tekmi možnost nastopa dobilo najboljših 30 skakalcev v sezoni. Sprememba bo v tem, da štartne številke ne bodo več dodeljene na podlagi uvrstitve v razvrstitvi za polete, ampak se bo upoštevala uvrstitev v svetovnem pokalu. Na Letalnici bratov Gorišek v Planici bomo tako prihodnje leto videli novost, bo pa v petek na posamični preizkušnji na delu 50, ne 40 skakalcev.

Zavrnili predlog povečanja števila dobitnikov točk

Na mizi so imeli tudi predlog, da bi po novem 40 skakalcev dobilo točke za svetovni pokal, vendar so ga zavrnili.

Denarne nagrade

Vse do letošnje sezone je najboljših 20 skakalk prejelo denarno nagrado, od sezone 2023/24 pa bo pogača tako kot pri moških razdeljena med 30 najboljših. Trideseta skakalka bo tako v tisti sezoni prejela 40 švicarskih frankov, v sezoni 2026/27 pa se bo znesek za osvojeno točko v svetovnem pokalu dvignil na 50 švicarskih frankov.

Pogovarjali so se tudi o dvigu denarnih nagrad pri moških, vendar so predlog zavrnili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin