Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
25. 3. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

2

Natisni članek

Planica Planica Noriaki Kasai Kamil Stoch Stefan Kraft Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Japonska

Sobota, 25. 3. 2017, 14.05

6 let, 7 mesecev

Neuničljivi Noriaki Kasai

Ljubljenec Planice bo v nedeljo šokiral svet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

2

Noriaki Kasai | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Mladostni veteran Noriaki Kasai bo čez tri mesece dopolnil 45 let, a še vedno spada med najboljše smučarske letalce na svetu. Japonski je na ekipni tekmi pomagal do šestega mesta, v nedeljo pa napoveduje lov na svetovni rekord.

Ljubljenec Planice Noriaki Kasai je ob vsakem nastopu deležen zelo glasnega aplavza. Skoraj tako bučnega, kot ga prejmejo slovenski orli. Japonec je zelo priljubljen član bele skakalne karavane.

Poleti v Sloveniji so nekaj najlepšega

V drugi seriji ekipne tekme je poletel 240 metrov. | Foto: Vid Ponikvar V drugi seriji ekipne tekme je poletel 240 metrov. Foto: Vid Ponikvar Z najboljšimi na svetu se druži že skoraj tri desetletja, le tri mesece pred 45. rojstnim dnevom pa razvaja ljubitelje poletov z vrhunskimi predstavami. V petek je le za las zgrešil stopničke, danes pa je blestel na ekipni tekmi. V drugi seriji ga je poneslo 240 metrov daleč, skakalec iz Šimokave pa je prepričan, da lahko v dolini pod Poncami poleti dlje. Veliko dlje.

''Obožujem Planico. Rad imam letalnico, vzdušje, navijače. Smučarski poleti v Sloveniji so nekaj najlepšega. Jutri bom poletel 255 metrov,'' je z značilnim nasmeškom, ki ga krasi, ko se znajde pred mikrofonom, drzno napovedal 44-letni Japonec. Če bi uresničil napoved, bi postavil nov svetovni rekord. Za zdaj je v lasti vodilnega skakalca v svetovnem pokalu Stefana Krafta (253,5 metra).

Po tekmi ni manjkalo želja po njegovem avtogramu. Prijazni Japonec je ugodil vsem. | Foto: Vid Ponikvar Po tekmi ni manjkalo želja po njegovem avtogramu. Prijazni Japonec je ugodil vsem. Foto: Vid Ponikvar

Avstrijec je v soboto v Planici poletel 251 metrov, a je nato njegov dosežek po spornem doskoku za pol metra popravil Poljak Kamil Stoch. ''Upam, da bom jaz naslednji svetovni rekorder,'' je dodal Kasai.

Hčerka mu dela družbo, dres je ostal na Japonskem

Priljubljen je tudi med slovenskimi športnimi fotografi. Avtogram je prejel tudi Sportalov sodelavec Grega Valančič. | Foto: Vid Ponikvar Priljubljen je tudi med slovenskimi športnimi fotografi. Avtogram je prejel tudi Sportalov sodelavec Grega Valančič. Foto: Vid Ponikvar Rekorder po številu nastopov na tekmah za svetovni pokal, sobotna je bila zanj že 588. v karieri (na posamičnih tekmah je za točke tekmoval 526-krat), je letos prispel v Planico v družinskem krogu. Pripeljal je tudi hčerko Rino, staro dobro leto. ''Vesel sem, da smo skupaj. Prvič smo v Sloveniji kot družina. Nastanjeni smo v Kranjski Gori, hčerka pa se ima zelo dobro,'' je srečen ponosni očka.

Lani so ga prireditelji planiškega športnega praznika presenetili z darilom. Prejel je posebni dres s številko 500, enega v pomanjšani podobi pa so namenili še novorojenki.

''Njen dres je ostal na Japonskem. Nismo ga prinesli s seboj. Hvala še enkrat Planici,'' se je zahvalil prirediteljem, ki so v soboto spravili pod streho vrhunsko prireditev, na kateri je bilo prisotnih 27 tisoč gledalcev.

Prijatelju Kranjcu želi uspešno vrnitev

Slovenija je bila v zadnjih letih na ekipnih tekmah v Planici v ospredju, tokrat pa se je morala zadovoljiti s petim mestom. Kaj si o tem misli Japonec, ki doživlja spoštovanje na vsakem koraku? ''To so skoki. Prepričan sem, da bodo slovenski skakalci prihodnje leto še boljši. Peter Prevc se bo povzpel, boste videli. Vrača se tudi Robert Kranjec,'' se veseli pogostejšega druženja z najstarejšim slovenskim orlom.

Prepričan je, da bo Peter Prevc v prihodnji, "olimpijski" sezoni dosegal še boljše rezultate. | Foto: Grega Valančič/Sportida Prepričan je, da bo Peter Prevc v prihodnji, "olimpijski" sezoni dosegal še boljše rezultate. Foto: Grega Valančič/Sportida

V nedeljo si bosta izmenjala kapi. Noriaki bo prejel slovensko, Gorenjec pa japonsko. ''Želim mu uspešno vrnitev in da bova v prihodnji sezoni dosegala dobre rezultate,'' je sporočil Noriaki, se nam nasmehnil, nato pa stopil korak naprej in se znašel v primežu navdušenih ljubiteljev poletov. Želje po spominskem fotografiranju so deževale druga za drugo.

Ni kaj, Kasai, mladostni veteran, ki kljubuje marsikaterim naravnim zakonom, v Sloveniji ostaja med najbolj priljubljenimi tujimi športniki. Kako bo šele v nedeljo … Sploh če uresniči drzno napoved. Verjetno se je šalil. A v vsaki šali je nekaj resnice …

Ne spreglejte