Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
31. 3. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Planica Planica Pjongčang 2018 Noriaki Kasai

Petek, 31. 3. 2017, 10.30

6 let, 6 mesecev

Olimpijski cilj Noriakija Kasaija

Legenda, ki jo obožuje Slovenija, razkrila sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Noriaki Kasai v Planici 2016 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Najstarejši smučarski skakalec Noriaki Kasai, ki je koncu sezone svetovnega pokala v Planici pomahal z zmagovalnega odra, komaj čaka leto 2018. To prinaša nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu, na katerih želi japonski mladostni veteran uresniči dolgoletno željo in osvojiti zlato medaljo.

Za 44-letnim Noriakijem Kasaijem, vedno nasmejanim skakalcem iz Šimokave, je še ena uspešna sezona. Prejšnji teden je praznik smučarskih poletov v Planici oplemenitil s tretjim mestom na nedeljski tekmi, pred tem je bil še mesto višje v Vikersundu. Dokazal je, da nikakor še ni za v staro šaro.

Na zmagovalnem odru z mladeniči, ki bi jim lahko bil oče

Od Planice se je poslovil z nasmehom in sporočilom, da se vrne leta 2018. | Foto: Grega Valančič/Sportida Od Planice se je poslovil z nasmehom in sporočilom, da se vrne leta 2018. Foto: Grega Valančič/Sportida V dolini pod Poncami je po odlični predstavi na ekipni tekmi v šali napovedal celo najdaljši polet v zgodovini človeštva. Želel je poleteti 255 metrov, a se mu je načrt izjalovil. Bil je v izjemni formi, v nedeljo osvojil tretje mesto, zadnjo priložnost, da bi se še enkrat predstavil občinstvu v Planici, ki jo obožuje, in poletel do rekordne daljave, pa mu je odpihnil premočan veter.

Od Slovenije, ki jo je prvič obiskal z enoletno hčerko Rino, se je poslovil s prešernim nasmehom. Dokazal je, da še vedno spada v svetovni vrh. Na zmagovalnem odru se je družil z mladeniči, ki bi jim lahko bil po letih že oče.

Ostal je fenomen, do katerega ljubitelji smučarskih skokov že dolgo niso ravnodušni, ampak mu izražajo podporo in navdušenje na vsakem koraku.

Pogreša le še zlato

Leta 2014 je v Sočiju na posamični tekmi na veliki skakalnici osvojil srebrno medaljo. | Foto: Reuters Leta 2014 je v Sočiju na posamični tekmi na veliki skakalnici osvojil srebrno medaljo. Foto: Reuters Kasai je trdno odločen nadaljevati kariero, v kateri se za točke svetovnega pokala poteguje že skoraj tri polna desetletja. Pred novo sezono je izpostavil cilj, ki mu bo podredil poletne priprave.

"Na olimpijskih igrah sem že osvojil srebrno in bronasto medaljo, manjka pa mi še tista najbolj žlahtna," je v pogovoru za Berkutschi dejal izkušen skakalec, nosilec številnih rekordov. Na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju (2014) je dvakrat stopil na zmagovalni oder. To želi ponoviti tudi v Južni Koreji, zato bo v prihodnjih mesecih zavihal rokave.

Manj se bo družil z mediji, več treniral

Priprave na olimpijsko sezono bo opravil temeljito, vse s ciljem, da pravo formo doseže februarja, ko bo v Pjongčangu gorel olimpijski plamen. Ponuja se mu prvovrstna priložnost, da osvoji olimpijsko zlato na svoji celini, kjer bo veliko njegovih navijačev.

Maja se bo pripravljal na japonskem otoku, junija bo polnil baterije na Finskem. | Foto: Vid Ponikvar Maja se bo pripravljal na japonskem otoku, junija bo polnil baterije na Finskem. Foto: Vid Ponikvar

"V zadnjih dveh, treh letih v poletnih mesecih nisem veliko treniral. Zdaj bo drugače. Manj bo medijskih aktivnosti, pojavljanja na televiziji, predavanj, več pa treninga. Opazil sem, da zaradi svoje starosti izgubljam moč. S pogostejšimi treningi si želim okrepiti samozavest," pojasnjuje ljubljenec Planice, ki si bo aprila privoščil dopust.

Kmalu bo praznoval 45. rojstni dan

V Planici je napovedal, da se bo Peter Prevc v sezoni 2017/18 vrnil v sam svetovni vrh. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Planici je napovedal, da se bo Peter Prevc v sezoni 2017/18 vrnil v sam svetovni vrh. Foto: Grega Valančič/Sportida Po odličnem koncu sezone 2016/17 si je zaslužil počitek, ki pa ga bo kmalu prekinil. Maja bo začel olimpijske priprave na otoku Mijakodžima, nato pa se iz Azije odpravila v Evropo. Junija, ko bo praznoval 45. rojstni dan, se bo tri tedne pripravljal na Finskem in skušal zadržati formo, v kateri je končal sezono 2016/17.

V pomoč mu bodo bogate izkušnje in ogromna motivacija. V sosednji Južni Koreji želi poslušati japonsko himno njemu v čast. Če bi mu uspel tovrstni podvig, bi lestvica rekordov, ki si jih lasti v skakalni karavani, prestopila nov prag. Od dogodka, na katerem želi uresničiti otroške sanje, ga loči še slabo leto …

Nekaj rekordov Noriakija Kasaija:

Najstarejši dobitnik olimpijske medalje v smučarskih skokih: 41 let in 256 dni
Najdaljši polet med skakalci, starejšimi od 35 let: 241,5 metrov
Najstarejši zmagovalec tekme za svetovni pokal: 42 let in 176 dni
Najstarejši skakalec na stopničkah tekme za svetovni pokal: 44 let in 293 dni
Največ nastopov v svetovnem pokalu: 591 (528 na posamičnih tekmah)
Največ uvrstitev med najboljših 30: 446
Največ časa v karavani svetovnega pokala: dobrih 28 let
Ne spreglejte