Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
10.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jurij Tepeš Klingenthal smuči

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 10.55

8 let

"Ne avtomobili, skoki so moja strast"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najlepše spomine na lanskoletni začetek zime ima od slovenskih skakalcev Jurij Tepeš, ki je odvečni adrenalin pred začetkom sezone sprostil kar na dirkališču.

Znano je, da so pri Juriju Tepešu velika ljubezen avtomobili oziroma dirkanje z njimi po pravih dirkalnih stezah. Svojemu renaultu meganu je nadel malce bolj športno obleko in večkrat trše stopil na plin."Dirkanje z avtomobili je moja ljubezen od prej. Lepo se imam in tukaj dam odvečen adrenalin stran. Nekje ga moram dati," se je najprej zasmejal Jurij.

Da bi po končani skakalni karieri resneje zajadral na tekmovalno področje cestnega dirkanja, ne razmišlja, ker to zahteva preveč vložka: "Lani sem vozil dirkalnega clia, da sem dobil občutek, kako se je peljati s takšnim avtomobilom. Nimam denarja, da bi se lahko šel kaj takega. Dirkanje je zelo draga stvar. Za sprostitev bom vozil. Sicer pa moj šport ostajajo skoki, ki so moja strast."

Njegove misli se počasi usmerjajo proti zimskemu delu sezone, ki se bo začel s kvalifikacijami 21. novembra v Klingenthalu. Spomini na lanski začetek v tem nemškem skakalnem središču so zanj zelo lepi, saj je na ekipni tekmi skupaj z reprezentančnimi kolegi skočil na prvo mesto, dan pozneje pa bil na posamični odličen tretji: "Takrat sem imel super konec tedna. Imel sem tudi nekaj sreče. Lani je bila slabša zima in preostali niso mogli skakati pred prvo tekmo na snegu. Upam, da bomo imeli letos možnost stopiti na sneg še pred začetkom sezone. Nekatere reprezentance, kakor vidim, že skačejo na snegu. Imamo to srečo, da je v Klingenthalu smučina ledena in ne bo takšne razlike."

"Veliko lažje izpadeš bedak, če prideš neposredno s plastike na sneg"

In kako Jurij sploh občuti razliko pri skakanju na plastiki in na snežni podlagi? "Veliko lažje izpadeš bedak, če prideš neposredno s plastike na sneg. Hitro lahko padeš ali si videti malce čuden. Lani je bil moj tretji skok že tisti, ki je štel za kvalifikacije. V tekmo moraš iti zelo pogumno. Tudi pristajati telemark na plastiki ali snegu ni enako. Smučino že naštudiraš, a je drsnost smuči in vodljivost le-teh drugačna," odgovarja najstarejši od otrok v družini Tepeš.

Ima še slabe tri tedne časa, da najde formo, ki za zdaj še ni na pravi ravni. Glavni trener Goran Janus je spustil intenzivnost moči, tako da bodo skakalci začeli dobivati tiste prave občutke. V torek bodo odpotovali v Oberstdorf, kjer bodo preizkušali ledeno smučino in se tako pripravljali na Klingenthal, vsi pa upajo, da bi bil do sredine novembra morda sneg v Planici ali pa v bližnjem Ramsauu.

V novi zimi bo Jurij skakal z novim proizvajalcem smuči. Po testiranju se je odločil za Sport 2000, čeprav je imel na voljo tudi Fischerjeve in Elanove. "Kar nekaj modelov sem preizkusil. Na koncu sem se odločil za Sport 2000, ker sem potreboval najboljše smuči. Najbolj so mi ugajale. Dobrodošlo je tudi to, da je njihov serviser Primož Pikl (nekdanji slovenski skakalec, op. p.), kajti mi svojega v reprezentanci ne bomo imeli," je še o novosti spregovoril Tepeš, ki bi verjetno rad ponovil dosežke izpred dveh let, ko je zimo končal kot 13. skakalec.

Tisto sezono se je veselil premierne posamične zmage, do katere je poletel na Letalnici bratov Gorišek. Če bo ta pravočasno narejena, bo marca prihodnje leto branil zmago …

Ne spreglejte