Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
3. 3. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec pokal Vitranc Štefan Hadalin Klemen Bergant svetovni pokal

Petek, 3. 3. 2017, 17.00

6 let, 7 mesecev

Intervju: Žan Kranjec pred pokalom Vitranc

Mladenič s plakata

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Potem ko je v preteklih sezonah plakat pokala Vitranc pogosto krasila podoba tujih smučarskih zvezdnikov, lani pa slika snežaka, letos navijače v Kranjsko Goro oziroma Podkoren vabi Žan Kranjec, ki bo poskušal v soboto potrditi letošnji preboj med veleslalomske prvokategornike.

Pred enim letom je Žan Kranjec s 16. mestom končal dolgoletno slovensko veleslalomsko sušo na domačih tekmah svetovnega pokala, ki je trajala vse od leta 2007. Tokrat 24-letni mladenič iz Bukovice pri Vodicah domači veleslalom svetovnega pokala pričakuje s kakovostno popotnico. V sezoni preboja se je namreč dvakrat zavihtel na četrto mesto ter ob dveh odstopih zasedel še 15. in 23. mesto, s čimer se je prebil v prvo jakostno skupino. Rezultate bo v soboto poskušal (9.30/12.30) potrditi tudi pred domačimi navijači, v nedeljo pa bo sproščeno nastopil še v slalomu.


Žan Kranjec prvič na pokalu Vitranc kot veleslalomski prvokategornik | Foto: Sportida Žan Kranjec prvič na pokalu Vitranc kot veleslalomski prvokategornik Foto: Sportida Vam je ob vožnji po cestah pogled pogosto ušel proti uradnemu plakatu pokala Vitranc, na katerem je vaša fotografija?
Zdaj sem se tega že navadil. Je pa občutek, ko pomisliš, da marsikdo vidi ta plakat, poseben. Po drugi strani se s tem ne želim obremenjevati.

Kako "nabrušeni" ste pred pokalom Vitranc?
Zadnji dve tekmi se nista razpletli po mojih željah. Pri tem imam v mislih nastop na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu in preizkušnjo svetovnega pokala v Garmisch-Partenkirchnu. Tudi na treningih po vrnitvi iz Švice nisem bil najbolj suveren. Zato sem bil toliko bolj vesel, da sem na nedavnem treningu v Reiteralmu znova osvojil želene občutke. Poleg tega se oklepam izkušenj iz prvega dela sezone. Po dveh odstopih sem se tedaj s četrtim mestom v Alta Badii približal stopničkam. Verjamem v rezultatski vzpon v Podkorenu. Sem samozavesten. Ta občutek je pred štartom zelo pomemben.

Četrti ste bili že na prvi tekmi v Söldnu. Ste takrat verjeli, da se vam bo že pred Kranjsko Goro uspelo zavihteti celo na stopničke?
Bolj kot o stopničkah, ki sicer ostajajo moja velika želja, sem razmišljal smučarski stabilnosti. Ta bi mi prinesla stalno uvrščanje med najboljših 10 ali 15. Ko pogledam nazaj, sem lahko zadovoljen le s tremi rezultati. Dokazal sem, da sem lahko hiter,  a po drugi strani tudi, da mi primanjkuje stalnosti. Sezono bi zatorej označil za toplo-hladno.

A letos tudi bolj hladni nastopi prinašajo vsaj uvrstitev v finale …
Da. Na tej ravni sem napredoval. Zdaj me tudi slabša vožnja vodi v drugi tek. A očitam si predvsem odstope, tako v svetovnem pokalu kot tudi na svetovnem prvenstvu. Bilo jih je preveč.

V sezoni 2016/17 je osvojil 147 točk, kar je več kot v vseh predhodnih zimah skupaj (116). | Foto: Sportida V sezoni 2016/17 je osvojil 147 točk, kar je več kot v vseh predhodnih zimah skupaj (116). Foto: Sportida

"Žan je lahko vrhunski, a ne vsak dan," nam je pred dnevi dejal vaš trener Klemen Bergant. Čutite razliko v omenjenih dnevih?
Vse je odvisno od tega, s kakšnimi mislimi se postavim na štart. Ali me obdajajo dvomi ali pa sem tekmovalno nabrušen? To je tisto, kar je v mojem primeru odločilno. Seveda stremim k drugim mislim. Kako? Z dobrimi treningi in psihološko pripravo. To je tudi izziv za prihodnost. Na treningih je treba pridobiti prave občutke in na tekmi v vsakem trenutku vedeti, kaj storiti. Ravno s tem se bom ukvarjal. Ponavljam, želim biti bolj stabilen.

Kaj pa podlaga in proga? Koliko vplivata na raven vaše izvedbe? Čutite, da ste še vedno tekmovalec predvsem za tehnično bolj zahtevne veleslalome?
Na tej ravni se še vedno pojavljajo razlike. Nisem še tekmovalec, ki bi se znal enako kakovostno spopasti z vsako progo. Vseeno napredujem. Na tekmah sem sicer res več pokazal na težkih terenih, medtem ko pa sem na treningih pogosto bolj prepričljiv celo na ravninskih delih. Če se dobro pripravim na tekmo in nastopim samozavestno, lahko do dobrega rezultata pridem na različnih progah.

Lani je bil v Kranjski Gori dvakrat 16. | Foto: Sportida Lani je bil v Kranjski Gori dvakrat 16. Foto: Sportida Se strinjate, da bi tekmovalni repertoar lahko  v prihodnje razširili z dodatnim superveleslalomskim treningom?
Treniral sem tudi superveleslalom. Morda bi ga moral več. No, med sezono je to težko. So pa to zanesljivo moji poletni načrti.

Kako se vas dotakne domača tekma?
Pogosto slišim, da sem psihološko nestabilen tekmovalec. To verjetno izvira iz rezultatskih nihanj. Sam na vse skupaj gledam nekoliko drugače. Nihanja so posledica prej omenjenih notranjih dvomov. Pritisk tekme pa me le redko stre. Navsezadnje sem bil najboljši v Söldnu, kjer je zaradi začetka sezone pritisk že kot po pravilu velik. S težo domače tekme se torej ne obremenjujem. Ponavljam, sem samozavesten. To črpam iz zadnjih treningov, poleg tega pa je vzdušje v ekipi zelo dobro.    

Je v vaših očeh kakšen tekmec nedosegljiv?
Včasih se sicer ustvarja takšen občutek, na primer ob kakšni vrhunski predstavi Marcela Hirscherja. A trdim, da v svetovnem pokalu ni nepremagljivih. Seveda ne bom napovedoval napada na kogarkoli. Še veliko mi manjka, da bi bil tako odločen.

Bo tako tudi v soboto? | Foto: Sportida Bo tako tudi v soboto? Foto: Sportida

Ste osrednji veleslalomski adut. Kaj pa nedeljski slalom?
Manjka mi še en kakovosten rezultat na tekmah nižje ravni za boljše štartno izhodišče. Na nedeljski tekmi sicer ne morem nič izgubiti. Prestane mi le napad. Upam, da bo proga dopuščala preboj v finale.

Kako pa gledate na slalomski razcvet sotekmovalca Štefana Hadalina?
"Štef" je imel na začetku sezone nekaj težav, kar je razumljivo, saj ni imel prav veliko izkušenj s svetovnim pokalom. Za nameček je imel še težave s hrbtom. A vedel sem, da je odličen smučar. Pričakoval sem njegov preboj. Zdaj je upravičil moja pričakovanja.

Kako blizu ste mu na slalomskih treningih?
Odvisno od treninga. Pred sezono sva bila zelo konkurenčna. Zdaj je večinoma boljši. A s kakšno vožnjo sem mu lahko enakovreden.

Ne spreglejte