Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2008,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 3. 2008, 18.13

8 let

Majdičeva za konec 13.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finka Virpi Kuitunen je zmagovalka zadnje preizkušnje smučarskih tekačic za svetovni pokal v sezoni

Kuitunenova je na desetkilometrski zasledovalni preizkušnji v prosti tehniki v Bormiu v finišu za tri desetinke prehitela Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Slovenka Petra Majdič je na koncu zasedla 13. mesto. Vesna Fabjan pa je bila 52.

Z zadnjo tekmo v Bormiu je dokončno padel zastor nad sezono v svetovnem pokalu smučarskih tekačev in tekačic, ženske so se pomerile na 10 kilometrov v prosti tehniki, moški pa na 15 km. Finalna serija treh tekem na italijanskih tleh je dokončno potrdila zmagovalca skupnih seštevkov, to sta Finka Virpi Kuitunen in Čeh Lukaš Bauer, odlično pa se je sezona končala tudi za Slovenko Majdičevo, ki je zmagala v skupnem seštevku sprinta.

Mislila je, da ji ne bo uspelo

Zadnja tekma skorajda ni več odločala o ničemer, potrebno je bilo zgolj priteči v cilj, saj so tekmovalci in tekmovalke le tako dobili točke s teh zadnjih tekem v Italiji. Najhitrejša je bila Kuitunenova, ki je tako le še potrdila svojo premoč v letošnjem svetovnem pokalu, kjer je ob osmih posamičnih zmagah vknjižila 1552 točk. Tekma je bila razburljiva, saj je Finka v smučino krenila le tri sekunde pred Poljakinjo Kowalczykowo, nato pa je slednja prevzela pobudo in ves čas tekla v ospredju. Vendar pa se Kuitunenova ni predala, Poljakinjo je kljub zaostanku več kot 20 sekund ujela v zadnjih metrih in spet več kot zasluženo slavila novo zmago.

"Te zmage sem zelo vesela. Mislila sem že, da mi ne bo uspelo, saj je bila Justyna res hitra. A vseskozi sem jo videla pred sabo in sklenila sem, da jo bom ujela in prehitela. Na koncu lahko rečem le, da je bila to zame odlična sezona," je po tekmi dejala Kuitunenova.

Zelo težka sezona

Majdičeva je tekla po zmožnostih. Začela je kot osma, nato na 1,9 kilometra padla na deseto mesto, ki ga je držala tudi na polovici proge in na 6,9 kilometra, do konca je nato izgubila le še tri mesta in to tekmo, v njeni slabši drsalni tehniki, končala na 13. mestu. Kljub temu se je na koncu veselila skupne zmage v sprintu, ki si jo je pritekla že na petkovem prologu. "Ta tekma ni bila težka fizično ali psihično, vedela sem le, da moram priti do cilja. Želela sem si čim boljšo uvrstitev, danes se je izšlo v redu, ni pa uvrstitev optimalna. Bila bi zadovoljna, če bi do konca zadržala vsaj deseto mesto. Celotna sezona je bila izjemno naporna, priprave sem začela že zgodaj spomladi in mislim, da se je vse končalo na najboljši možni način. Sicer bi se dalo še kaj izboljšati, morda kakšno tekmo izpustiti, a se ni preveč dobro ozirati nazaj," je po zadnji tekmi sezone dejala Majdičeva.

"Težki niso bili zgolj ti trije dnevi v Italiji, pač pa cela sezona. Naredili smo maksimum, veseli smo, da nam je uspelo. Mislim, da smo upravičeno še večji optimisti za naprej. Petra je že v prejšnji sezoni dokazala, da je univerzalna tekmovalka, veseli pa me tudi dejstvo, da imamo končno več tekmovalk v ekipi, ki lahko pridejo med dobitnice točk," pa je po tekmi povedal trener Ivan Hudač.

Zadovoljna tudi Fabjanova

Zadovoljna je lahko tudi Fabjanova, ki je bila tokrat 52. "Te sezone se bom rada spominjala, saj sem dosegla nekaj odličnih rezultatov. V sprintu sem se celo prebila v finale in kljub temu, da me je letos spremljalo nekaj smole in poškodb, so rezultati vrhunski," pa je po zadnji tekmi povedala Fabjanova, sicer letošnja svetovna prvakinja do 23 let.

V moški konkurenci, kjer je Slovenija na začetku sezone še imela enega predstavnika - Nejca Brodarja, ki pa zaradi slabše pripravljenosti na zadnjih tekmah sezone ni nastopal, se je zmage na zadnji tekmi sezone veselil Francoz Vincent Vittoz. Slednji je od starta do cilja tekel svojo tekmo in prepričljivo ugnal tudi najbljižjega zasledovalca, Čeha Lukaša Bauerja. Slednji si je že pred časom zagotovil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tretji je bil Italijan Giorgio Di Centa.

Ne spreglejte