Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 12. 2007,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 26. 12. 2007, 15.19

8 let

Majdič: Na vse ali nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V petek se drugič v zgodovini prične tekaška različica znamenite novoletne turneje, tako imenovana Tour de Ski.

Najnovejša izvedba bo peklenska: na sporedu bo kar 8 tekem v 10 dneh. Na vrhunec sezone 2007/2008 se je še posebej intenzivno pripravljala Petra Majdič, ki je zaradi Toura izpustila celo zadnje tekme svetovnega pokala v ruskem Rybinsku. Praga, Nove Mesto, Asiago in Val di Fiemme so prizorišča tekmovanja, ki se bo odvijalo od 28. decembra do 5. januarja prihodnje leto. "K sreči med prizorišči tekem ni prevelikih razdalji, saj so organizatorji turnejo zasnovali tako, da se jih več odvija na enem mestu. Vse skupaj se začne kot nekakšno češko prvenstvo, saj bo omenjena država gostila kar pet preizkušenj. Čaka jih peklenski urnik, saj se bo v desetih dneh odvilo kar osem tekem," je razložil pomočnik glavnega trenerja reprezentance Marko Gracer.

Majdičeva tvegala

Ena najboljših svetovnih tekačic na smučeh, Petra Majdič, se je na Tour de Ski maksimalno pripravljala: "Dolgo časa sem imela na Rogli višinske priprave. Uporabljali sem tudi višinsko komoro. Trening je bil izjemno naporen in upam, da se mi bo tveganje obrestovalo, ter da ne bom preveč utrujena na samem tekmovanju."

Najboljša slovenska športnica leta 2007 je s brutalnim treningom tudi malce tvegala, saj bi se ji utrujenost kaj lahko poznala na tako zahtevnem tekmovanju. "S trenerjem Hudačem sva se tako odločila. Taktizirala namreč ne bom, saj sem že v minuli sezoni ugotovila, da se na Touru taktike ne obnesejo. Vsako tekmo je potrebno štartati na vse ali nič. Tour de Ski je tekmovanje, na katerem si lahko na eni tekmi uvrščn za najboljšo trideseterico, že na naslednji pa ti lahko uspe priti na zmagovalni oder," pravi Majdičeva, ki se na turnejo odpravlja povsem razbremenjena.

Hudač: Bodisi zmagala, bodisi ne bo prišla v cilj

"Petri sem pripravil poseben program, ki je bil tako zahteven, da bo na Touru bodisi zmagala, bodisi ne bo prišla v cilj," se je pošalil glavni trener Ivan Hudač in dodal: "Tudi sicer smo za vsakega člana reprezentance pripravili poseben program. Nekateri so tekmovali v Rusiji, drugi so se pospešeno pripravljali na Tour. Veseli me, da smo zelo številčna ekipa."

Poleg Majdičeve se največ pričakuje še od Vesne Fabjan, ki je na šprintu v Rusiji osvojila visoko četrto mesto in s tem svojo naboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. "Moj glavni cilj je vselej izboljševati svoje rezultate, kar pa bo na tako zahtevnem tekmovanju kot je Tour de Ski, izjemno težko. Ne morem ničesar napovedati," pravi Fabjanova, kateri je visoka uvrstitev v Rybinsku izjemno dvignila samozavest.

Edini slovenski predstavnik Nejc Brodar je pred začetkom skeptičen: "Mislim, da sem pripravljen, da grem stopničko višje, a napovedovati si ne upam, ker se mi je že prevečkrat zareklo. Vseeno lahko odkrito povem, da si želim uvrstitve med dobitnike točk svetovnega pokala."

Tour prinaša novosti

Zmagovalec tekmovanja Tour de Ski se bo tokrat močno spogledoval z zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, saj bo prejel kar 400 točk bonusa, poleg tega pa bo vsaka posamična zmaga prinesla dodatnih 50 točk. Bogat bo tudi nagradni sklad, saj bo najboljšim na boljo kar milijon švicarskih frankov, skupni zmagovalec in zmagovalka pa bosta v žep pospravila 90 tisoč evrov. In kdo so največje konkurentke naši šampionki pri rezanju denarne pogače?

"Nedvomno bodo to najboljše Norvežanke na čelu z Marit Björgen, Finki Kuitunenova in Saarinenova, Švedinja Charlotte Kalla, Nemka Evi Sachenbacher Stehle, Italijanka Arianna Follis Poljakinja Justyna Kowalczyk, računamo pa lahko še na kakšno Rusinjo," zaključuje Majdičeva.

Ne spreglejte