Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 1. 2018,
16.20

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,75

2

Natisni članek

Natisni članek

#zanaše svetovni pokal Pjongčang 2018 Ana Bucik

Petek, 26. 1. 2018, 16.20

6 let, 8 mesecev

Intervju: Ana Bucik

Lepše od otroških sanj

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,75

2

Še dan pred prvo kombinacijo olimpijske sezone 2017/18 Ana Bucik ni bila prepričana o svojem nastopu. Zdaj je to tekma, ki ji je prinesla prvo uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. "Najlepše je, da sem ugnala Lindsey Vonn," nam je iz Lenzerheideja sporočila svetlolasa Primorka.

Ana Bucik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Tudi stopničke niso prepovedana tema," nam je lani zatrdila Ana Bucik. Pri tem je imela v mislih predvsem slalom, saj se je prebila med prvokategornice. A zdaj ji je veliki met uspel v kombinaciji. V Lenzerheideju sta jo prehiteli le Švicarka Wendy Holdener in Italijanka Marta Bassino, 24-letna Novogoričanka, katere najboljša uvrstitev je bila do danes sedmo mesto na slalomu v Mariboru, pa je po Tini Maze in Ilki Štuhec postala šele tretja Slovenka na stopničkah v alpski kombinaciji.


30. čas superveleslaloma, 1. čas slaloma: 3. mesto v kombinaciji | Foto: Getty Images 30. čas superveleslaloma, 1. čas slaloma: 3. mesto v kombinaciji Foto: Getty Images Ali je informacija o tem, da ste se za nastop na tekmi odločili v zadnjem trenutku, resnična?
Je. V Lenzerheide sem pripotovala predvsem z mislijo na veleslalom in slalom. Tri tekme v nizu niso mačji kašelj. Zato je  nad kombinacijo visel vprašaj. S trenerji smo se o tem pogovorili na predvečer tekme. No, kot kaže, je bila odločitev pravilna. Nihče je ne obžaluje. Ha, ha …

Vsekakor ne. Danes pa …
Odlično! Lep dan. Končno. Malce sem bila sicer živčna, ko sem dolgo čakala na prostoru za vodilno tekmovalko. A tudi to je po svoje zelo prijetno.

So občutki že prišli za vami?
Ne še. Vse skupaj se je dogajalo zelo na hitro. Ujeli ste me ravno ob prihodu v hotel. Veselje je veliko, vzdušje odlično, a za trezen komentar še ni napočil čas. Morda sem v tem trenutku celo nekoliko bolj vesela odličnega slalomskega nastopa kot pa uvrstitve na stopničke.

Čeprav vas je na koncu Italijanka Marta Bassino ugnala za vsega stotinko sekunde, pa ste imeli na tej tekmi vendarle tudi nekaj sreče. Če bi bili v superveleslalomu desetinko počasnejši, potem bi v slalomu nastopili za trideseterico.
Že po dopoldanskem delu tekme mi je bilo jasno, da se mi je nasmehnila sreča. A tako je pač v športu. Včasih potrebuješ tudi srečo, da se zgodijo velike zgodbe. Vseeno pa zgolj štartna številka ni bila dovolj. Čakal me je še nastop. Zavedala sem se velike priložnosti, čeprav o stopničkah seveda nisem razmišljala. Jasno mi je bilo, da bo proga v drugi polovici tekme že zelo načeta. Pri meni ni bila. Dobro sem se lotila slalomske proge. Ko sem začutila smuči in ujela ritem, sem bila lahko bolj drzna tudi v strmejšem delu.

Postavili ste tudi najboljši čas slaloma. Tudi to je poseben uspeh, mar ne?
Natanko tako. V osnovi sem slalomistka. V zadnjem obdobju pa mi v paradni disciplini ni šlo. Ko sem opravila s tem nastopom, sem bila zatorej najbolj vesela prav dobrega slaloma. Vožnja se mi je posrečila. Upam, da je to temelj za nadaljevanje sezone.

Optimistična napoved za nedeljo?
To bo povsem nova tekma. Predvsem se na štart ne bom podala s številko ena, obenem bo konkurenca močnejša. Je pa takšen nastop, kakršen mi je uspel danes, velika spodbuda.

V družbi Marte Bassino in Wendy Holdener | Foto: Getty Images V družbi Marte Bassino in Wendy Holdener Foto: Getty Images

Verjetno ste že kot majhna deklica sanjali o stopničkah …
Verjamem, da so to sanje vsakega otroka, ki se znajde med smučarji. Lahko pa vam povem, da so občutki lepši od otroških sanj. Zaveš se, kaj vse si vložil v ta uspeh. To je neka nagrada za leta trdega dela. A ponavljam, še vedno se ne zavedam, kaj mi je uspelo, pa so občutki že zdaj tako lepi. 

Se vam je kakšna čestitka še posebej vtisnila v spomin?
Niti ne. Vesela sem vsake lepe besede. Lahko pa povem, da mi je bilo še posebej všeč to, da sem se lahko skoka na stopničke začela veseliti po tem, ko je v cilj prišla Lindsey Vonn. Vendarle gre za eno od najboljših smučark vseh časov. Že vrsto let jo spremljam. Zdaj pa je bila prav ona, resda kot vodilna po prvem nastopu, tista, ki mi je odprla pot do tretjega mesta.

A še pred nekaj tedni je bil vaš obraz mrk. Vas je niz nekoliko slabših slalomov zelo potrl?
Prva polovica januarja je bila zame zelo naporna, tako psihično kot tudi fizično. Ponosna sem, da sem kljub neuspehom ostala dovolj močna. Na treningih sem delala in ostajala osredotočena. Tudi za kakšne revolucionarne spremembe se nismo odločali. Delali smo tako kot doslej. Zdaj pa se je vse sestavilo.

Lepše čase je napovedala že z drugo uvrstitvijo med veleslalomske dobitnice točk. | Foto: Sportida Lepše čase je napovedala že z drugo uvrstitvijo med veleslalomske dobitnice točk. Foto: Sportida

Žarek upanja je posijal že na Kronplatzu, kjer ste drugič prišli do veleslalomskih točk.
Res je, že tam sem začutila, da se stvari obračajo na bolje. Upam, da bom v tem slogu nadaljevala še v soboto in nedeljo.

Vas miri tudi ugotovitev o konkurenčni opremi?
Zanesljivo. Imam želene odgovore. Prav gotovo pa oprema ni bila pred 14 dnevi slaba, danes pa odlična. Res pa je, da so nekatere smuči boljše v enih, druge pa v drugačnih pogojih. Tekmovalci moramo to sprejeti.

Se zdaj še bolj veselite olimpijskih iger?
Moje misli ostajajo pri svetovnem pokalu in dveh tekmah v Lenzerheideju. Zanesljivo pa so prve stopničke v karieri manj kot dva tedna pred olimpijskimi igrami izjemna popotnica.

Ne spreglejte