Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 6. 2018,
15.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

svetovni pokal Bojan Križaj Elan Lindsey Vonn Ingemar Stenmark

Četrtek, 21. 6. 2018, 15.00

5 let, 10 mesecev

INTERVJU: INGEMAR STENMARK

Legendarni slovenski znanec, ki oder prepušča Lindsey Vonn

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Ingemar Stenmark | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Legendarni švedski alpski smučar in še vedno aktualni rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu Ingemar Stenmark o nogometni in smučarski evforiji, Bojanu Križaju, Elanu, Lindsey Vonn, plesu …

"Na tem smo smučali? Oh, spomini. Dolgo je že tega," je ob božanju svojih prvih zmagovalnih smuči med sprehodom skozi alpski smučarski muzej, ki so ga danes odprli v begunjskem Elanu, dejal legendarni švedski alpski smučar Ingemar Stenmark. Ta je bil v antagonističnem smislu resda največji tekmec Bojana Križaja, a je bil zaradi tekmovalne izjemnosti, nič kaj zvezdniške drže in slovenskih smuči v časih največje slovenske smučarke evforije vendarle vsaj malce tudi "naš".

Danes 62-letni olimpionik pravi, da se še zdaj spominja, kako je kot 13-letnik prejel prve Elanove smuči. Na njih je nato smučal do upokojitve leta 1989. Vmes je vknjižil kar 86 zmag v svetovnem pokalu, kar je dosežek, ki ga zdaj lovi Lindsey Vonn. V svoji domači zbirki ima tudi dve zlati olimpijski kolajni in tri zlate s svetovnih prvenstev, po osem slalomskih in veleslalomskih globusov ter tri velike kristalne globuse.


Vas je zajela evforija svetovnega prvenstva v nogometu?
Nisem nogometni navdušenec, a svetovno prvenstvo vselej dokaj redno spremljam. Vsaj z enim očesom. Žal mi je, da si nisem ogledal prve tekme naše reprezentance proti Južni Koreji. Želel sem si ogledati posnetek tekme, a mi je načrte na ulici preprečil nekdo, ki je vpil, da smo zmagali z rezultatom 1:0.

Kakšno pa je nogometno ozračje na Švedskem?
Oh, to je za nas velika stvar. Čeprav nimamo prav izjemno kakovostne reprezentance. Strokovnjaki ji ne napovedujejo prav visoke končne uvrstitve. A to je pač nogomet. Poglejte Špance, ki so se mučili proti Iranu. Res je, tekmec je vse sile usmeril v obrambo. Toda ko se enajst mož brani, lahko pride do ugodnega rezultata. Zato tudi Švedske ne moremo kar odpisati.

Naj bo to tudi iztočnica za pogovor o švedskih športnih zvezdah. Zlatan Ibrahimović?
Zlatan je, predvsem v očeh mladine, verjetno največji švedski športni zvezdnik vseh časov. No, te dni sicer ni tako priljubljen kot v zlatih letih. Sodeluje v številnih oglasih, kjer spodbuja švedsko reprezentanco. V javnost pa je hitro pricurljala vest o tem, da je bil v Rusiji, a si ni v živo ogledal prve tekme švedske reprezentance.

Kaj pa vaša priljubljenost? Pravijo, da ste pred leti na Švedskem znova zacveteli, tedaj v vlogi zmagovalca plesnega šova ...
Ha, ha … Ja, tako nekako. Predvsem nove generacije so me spoznale. Takrat sem bil res prepoznaven. A ljudje hitro pozabljajo. Ples me je zaznamoval. A od zmage v tistem šovu nisem več plesal.

Kaj pa smučarski časi?
V obdobju smučarske kariere sem bil zelo priljubljen. Ljudje so nehali delati, da so si lahko ogledali televizijski prenos smučarske tekme. Še celo vlada je prekinjala svoje seje za nekaj minut.

Pravega miru niste imeli …
Ko sem priletel na Švedsko, nisem mogel normalno zapustiti letališča. Moral sem uporabiti stranska vrata in taksi od tam. Tudi v restavracijo nisem mogel. To je bilo nemogoče. Pravzaprav sem začel običajno živeti šele po tem, ko sem se preselil v Monako. No, ob vrnitvi na Švedsko pa sem bil že upokojeni smučar, zato večjih težav nisem imel več. Mir mi je prav prišel. Zato še danes živim na polotoku, približno 35 minut vožnje od Stockholma. Ko stopim iz hiše, vidim morje. To je pomirjujoče. V življenju sem imel preveč stresa.

Junak iz črno-belih časov ... | Foto: Getty Images Junak iz črno-belih časov ... Foto: Getty Images

Vas je bilo mogoče primerjati z Björnom Borgom?
Smučanje je šport z omejenim dosegom. Alpe, Skandinavija ter deli Japonske in Severne Amerike. Tenis pa je globalen šport. To se je seveda poznalo. Veste, kdo pa je najbolj prepoznaven švedski športnik? Jan-Ove Waldner! Jasno, v Aziji so nori na namizni tenis.

Na kakšen način pa ste v 80. letih preteklega stoletja dojemali priljubljenost slovenskih smučarjev?
Položaj je bil podoben kot v mojem primeru. Vem, da so bili Rok Petrovič, Bojan Križaj in drugi v Sloveniji zvezdniki prve kategorije. To se je čutilo tudi na tekmah v Kranjski Gori. Vzdušje je bilo vedno odlično. Nikoli pa na teh tekmah nisem imel priponke popolnega tujca. Razlog se verjetno skriva v Elanovih smučeh. Ljudje so me spoštovali in vselej navijali zame.

Kakšno je danes vaše življenje? Spadate med športnike, ki ne čutijo nenehnega pritiska, neke vrste nuje po stalnih dohodkih?
Da in ne. Ekonomija je vedno nepredvidljiva. Marsikaj se v trenutku lahko spremeni. Tudi zaradi tega nisem, povsem konkretno, vseh prihrankov vložil v delnice. Sem pa, s tem se lahko pohvalim, živel skrbno in marsikaj privarčeval. Zgolj na račun pokojnine pač ne bi mogel živeti. Moja pokojnina znaša tri tisoč evrov na leto. Ne pritožujem se, imam lepo življenje. Sem delni lastnik mladega podjetja, ki izdeluje smučarska očala. V tem projektu sem že dve leti. Na ta način sem še naprej povezan tudi s smučanjem.

Eden od najboljših smučarjev vseh časov. | Foto: Getty Images Eden od najboljših smučarjev vseh časov. Foto: Getty Images

Kaj pa vezi z Elanom?
Še vedno sodelujem z Elanom. Vselej sem vesel tudi vabil, nazadnje na odprtje muzeja.

To je tudi priložnost za srečanje z Bojanom Križajem. Kako bi ga označili: prijatelja, tekmeca, znanca … ?
Prijatelja! Tekmec? Nikoli. Vsekakor. Vedno sem vesel, ko ga vidim. Kadar pridem v Slovenijo, je dober gostitelj. Sicer pa se pogosto slišiva. Vesel sem, da sva ostala v dobrih odnosih.

"Upam, da bo Tina Maze podrla moj rekord 2000 točk. Zakaj? Ker me boste nato novinarji nehali spraševati o tem," je pred leti negodoval avstrijski zvezdnik Hermann Maier. Je zgodba zdaj podobna, ko Lindsey Vonn lovi vaš rekord 86 zmag?
Ne, ne … Niti malo me ne moti. Vključen sem v podjetje, ki izdeluje smučarska očala, zato mi omenjanje mojega imena v kontekstu Lindsey Vonn koristi. Ko pišejo o njej, pišejo o imeni. Zato je moje ime še prepoznavno.

Bo vaš rekord padel že letos?
Da. Navsezadnje čakajo Vonnovo v Lake Louisu tri tekme. Tam skoraj vedno zmaga. Nato pač potrebuje le še zmago ali dve. Verjamem pa, da se bo morda kdo še vključil v to tekmo. Morda Mikaela Shiffrin. Morda Marcel Hirscher. Tovrstne napovedi pa so vedno nehvaležne, saj na razvoj kariere vpliva veliko stvari. Med drugim tudi zdravje.

Kadar pade Stenmark, pade tudi Križaj

V slovenskih smučarskih krogih je že kar ponarodela trditev, da bi imel Križaj občutno več zmag, če ne bi nastopal v Stenmarkovi eri. Če gre soditi izključno po tekmah, na katerih sta osvojila prvi in drugi mesti, velja trditvi prikimati. Najboljši slovenski moški smučar je ob osmih zmagah kar dvanajst tekem svetovnega pokala in eno na svetovnem prvenstvu končal na drugem mestu. V kar sedmih primerih ga je ugnal prav hladnokrvni Šved (vedno v obdobju 1979–1983). Na mnogih tekmah pa sta oba odstopila, na kar opozarja tudi sprva ironična in nato ponarodela pesem skupine Lačni Franz - Bela simfonija, v kateri lahko slišimo: "Kadar pade Stenmark, pade tudi Križaj." Je bilo res tako? "Ko je Ingemar odstopil, smo vsi drugi začutili svojo priložnost, zato smo tvegali še več in res je, pogosto odstopili," se spominja Križaj.

Ne spreglejte