Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 3. 2012,
7.51

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

smučarski poleti Planica Planica Robert Kranjec Jurij Tepeš Jaka Hvala

Sobota, 17. 3. 2012, 7.51

5 let, 2 meseca

Kranjcu daljava dneva, Slovenci četrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izjemen prvi polet Roberta Kranjca (231 m) je dal upanja na drugo mesto, finalni pa mu ni najbolj uspel (203,5 m) in Slovenija je domačo ekipno tekmo v poletih končala na četrtem mestu.

Z veliko prednostjo so ekipno tekmo v poletih na planiški velikanki dobili Avstrijci. Drugo mesto so osvojili Norvežani in tretjega Nemci. Slednji so imeli slabih 12 točk prednosti pred slovensko četverico. Robert Kranjec je z 231 metri v prvi seriji dosegel daljavo dneva, v finalu pa je bil ob slabšem vetru krajši (203,5 m) in sanj o stopničkah pred 22 tisoč domačimi navijači je bilo konec. Prireditev je potekala v enkratnem vzdušju, znova je šlo na roko tudi vreme, saj je bila dolina pod Poncami obsijana s soncem.

"Super, vreme je lepo. Skakalo se je daleč, ljudi je noro veliko. Pri drugem poletu sem imel slabe pogoje, na odskočni mizi sem bil malce prezgoden, tako da me ni odneslo tako daleč. Šli smo tudi iz nizke 'rampe' in je bilo potem težje skočiti daleč," je dan pod Poncami povzel Robert Kranjec, ki je v prvi seriji dosegel daljavo dneva in napovedal, da bo tudi na nedeljski tekmi v igri za zmago. "Škoda, da nismo bili tretji, a so bili drugi pač toliko boljši. Potrebno je biti zadovoljen tudi s četrtim mestom. Pritiska nisem čutil, ker mi gre super. Za jutri je moj cilj, da sem blizu Ita in Kocha."

Šinkovec se počuti krivega

Jurij Tepeš je z 216 metri v prvi skupini druge serije Slovenijo vrnil na mesta, ki vodijo na zmagovalni oder. Nemčijo so prehiteli za 27 točk. "Publika je čudovita, tako da letimo na krilih." V drugi skupini je navdušil najmanj izkušeni od slovenske četverice, Jaka Hvala. Poletel je 213 metrov. "Ne vem, če sem rojen letalec, ampak tole je bilo super." Slovenija je vseeno padla na četrto mesto, a bila le dobro točko za Nemčijo in 12 za Norveško na drugem mestu. Avstrijcem se je z veliko prednostjo nasmihala zmaga. Po poletih tretje skupine se je zaostanek "orlov" za stopničkami povečal na 15 točk, saj je Jure Šinkovec pristal pri 193,5 m. Robertu Kranjcu se finalni nastop ni posrečil. Prek hrbtišča je prišel prenizko, smučke so mu nihale in pristal je pri 203,5 m. Sanj o stopničkah je bilo konec.

"V drugo sem se poskusil zbrati, da bi odpravil nekaj napak iz prvega skoka. S svojim dosežkom sem zadovoljen, škoda le, da se ni izšlo za stopničke. Se je pa Robiju takoj videlo, da ni bil zadovoljen z zadnjim skokom," je po tekmi strnil Jaka Hvala. Razlog za "neuspeh" je na svoja pleča prevzel Jure Šinkovec: "Počutim se krivega. Na velikanki ne smeš pritiskati na silo, ampak moraš biti sproščen. Malo smo se razvadili s stopničkami, moramo biti zadovoljni tudi s četrtim mestom, čeprav z grenkim priokusom." Da Kranjec ne more vsega sam, je po četrtem mestu izpostavil tudi Tepeš: "Ne moremo pričakovati, da bo vse naredil Kranjec. Moramo tudi mi prevzeti breme nase. Borili smo se do konca in dali vse od sebe. Žal ni zadoščalo za tretje mesto."

Izjemnih 231 m v prvi seriji

Robert Kranjec je svoj prvi skok skrajšal, a vseeno pristal pri 231 metrih. Bil je tako visoko, kazalo je, da bo letel tako zelo daleč, da je moral malo "zabremzati", kot se je izrazil. "Ravno sem razmišljal, zakaj ne dvignejo zaletnega mesta, ampak je Robi takoj pokazal, da bi lahko šlo predaleč. Je moral zavirati, saj bi lahko šlo predaleč," je po prvi seriji komentiral nekdanji skakalec Primož Ulaga. Po prvi seriji je Slovenija zasedala četrto mesto in bila osem točk za tretjeuvrščeno Nemčijo. Avstrija in Norveška sta imeli na prvem mestu nekaj več prednosti. Med slednjimi je bilo vsega 0,2 točke.

Tekmo je za Slovenijo odprl Tepeš in po prvem poletu povedal: "Prvi skok je bil zelo lep. Če mi uspe še en tak, bo moj cilj izpolnjen. Razmere na skakalnico so v redu. Upal sem le na več vzgonskega vetra." Poletel je 201 meter in po prvih 11 letalcih so bili Slovenci drugi. V drugi skupini je nastopil Jaka Hvala in pristal pri 183,5 m. Slovenija je zaostajala le za Norveško in Nemčijo. Jure Šinkovec je s 188 metri nekaj ostal dolžan in "orli" so po treh skupinah padli na peto mesto. Za Japonci so zaostajali le tri točke, Norveška, Avstrija in Nemčija pa so imele na prvih treh mestih nekaj več prednosti.

Ne spreglejte