Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
14. 2. 2015,
9.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Beaver Creek svetovno prvenstvo slalom alpsko smučanje

Sobota, 14. 2. 2015, 9.20

8 let

Kaj manjka Tini Maze?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po osvojenem velikem kristalnem globusu in kar 13 odličjih na velikih tekmovanjih najboljši slovenski alpski smučarki Tini Maze pravzaprav manjka le še slalomska kolajna.

S slalomom se skorajda kot po pravilu zaključujejo ženski smučarski programi olimpijskih iger in pa svetovna prvenstva. Za redke vsestranske tekmovalke, ki nastopajo v vseh disciplinah, to pomeni, da ga pričakajo psihično in fizično že dodobra načete. Po drugi strani pa je to tudi disciplina z največjim številom specialistk. Le-te so občutno bolj sveže in lačne tekmovanj.

Morda so tudi to razlogi, ki so prvo damo slovenskega alpskega smučanja Tino Maze do zdaj oddaljevali od stopničk v najbolj tehnični disciplini, za katero sama pogosto pravi, da je pravi smučarski rock 'n' roll. Po kar 13 kolajnah na velikih tekmovanjih (štirih na olimpijskih igrah in devetih na svetovnih prvenstvih) namreč v oči bode prav dejstvo, da med njimi ni slalomske.

Veliki izziv sezone

Pet kolajn je do zdaj Tina osvojila v veleslalomu, po tri v superveleslalomu in kombinaciji ter dve v smuku. V vsaki disciplini vsaj eno zlato. Je prav v Beaver Creeku, na morda zadnji tekmi na svetovnih prvenstvih napočil čas za še ta zadnji kamen v najbolj imenitnem mozaiku slovenskega alpskega smučanja?

Mazejeva bo po treh odličjih in petem mestu v veleslalomu lahko vprašanju zares prikimala šele na progi, že ob začetku sezone pa je poudarila, da je prav slalom eden od največjih izzivov. Lani je namreč povem izgubila stik s slalomsko elito in bila šele 16. tekmovalka svetovnega pokala. Toda veličastno vrnitev je napovedala že na uvodni slalomski tekmi nove zime. V Leviju na Finskem se je namreč zavihtela na najvišjo stopničko, v nadaljnjih petih preizkušnjah pa še dvakrat osvojila drugo mesto, tako da je svetovno prvenstvo pričakala kot tretja slalomistka.

Vabilo navijačem pod Pohorje

V slalomskem seštevku svetovnega pokala sta pred Mazejevo le Švedinja Frida Hansdotter, ki se je je dolgo držal vzdevek ''večno druga'', in pa najboljša slalomistka zadnjih let Mikaela Shiffrin, aktualna olimpijska in svetovnega prvakinja ter lastnica malega kristalnega globusa. Za obema je v ZDA občutno manj zgoščen urnik, kar velja še za nekaj nevarnih tekmic na čelu z Mario Pietilae-Holmner.

A bolj kot s tekmovalno obremenjenostjo tekmic se Črnjanka pred zadnjim dejanjem ukvarja s svojo pripravo, ponovnim prehodom na dinamične slalomske ritme, ki jih je v Beaver Creeku oziroma Vailu znala osvežiti, nekaj negotovosti pa so v njen tabor prinesle še manjše težave z desnim kolenom.

Vseeno se Mazejeva, ki bi se s četrto kolajno otresla Anne Fenninger in sama postala najuspešnejša smučarka tega prvenstva, dobro zaveda, da se ji ponuja lepa priložnost za pravljičen zaključek že tako zelo uspešnega festivala svetovnega smučanja v Koloradu in obenem tudi za učinkovito vabilo navijačem na 51. Zlato lisico na Mariborskem Pohorju. Prav domači tekmi bosta namreč prihodnji teden prvi po svetovnem prvenstvu.

Ne spreglejte