Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
17.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

IBU biatlon

Torek, 5. 2. 2019, 17.07

5 let, 2 meseca

preiskava korupcije in prikrivanja dopinga

Nečednosti v Mednarodni biatlonski zvezi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Anders Besseberg IBU | Nekdanji predsednik IBU Norvežan Anders Besseberg je osumljen korupcije in prikrivanja dopinga. | Foto Sportida

Nekdanji predsednik IBU Norvežan Anders Besseberg je osumljen korupcije in prikrivanja dopinga.

Foto: Sportida

Mednarodna biatlonska zveza še vedno preiskuje korupcijo in prikrivanje dopinga, česar je osumljen prejšnji predsednik zveze Norvežan Anders Besseberg z nekaterimi ožjimi sodelavci. Nov pomemben korak pri razjasnitvi razmer naj bi sledil kmalu, saj je komisija IBU, ki se ukvarja s primerom, dobila dokumente avstrijskih preiskovalcev.

V IBU so po današnjem zasedanju izvršnega odbora povedali, da je eksterna komisija, ki preučuje primer "Besseberg", dokumente avstrijskih organov pregona dobila sredi decembra.

Državno tožilstvo za gospodarski kriminal in korupcijo namreč že vse od lanske pomladi vodi preiskavo proti vodilnim na IBU, Besseberg pa še vedno vztraja, da je nedolžen. Preiskava pa poteka tudi proti petim ruskim športnikom in peterici spremljevalcev iz ekipe, ki so osumljeni dopinga med svetovnim prvenstvom 2017 v Hochfilznu.

Prezgodaj za sklepe

Komisija IBU je med drugim od tožilstva prejela vsebino elektronske pošte in drugih oblik komunikacije na pametnih telefonih, ki razkrivajo afero. Za kakršne koli sklepe je po mnenju komisije še prezgodaj. Na nove podatke računajo tudi v sodelovanju z norveškimi organi pregona, ki doma vodijo preiskavo proti Bessebergu.

Anders Besseberg IBU | Foto: Sportida Foto: Sportida

Odprtih 13 primerov dopinga

Komisija pa tesno sodeluje tudi s Svetovno protidopinško zvezo, saj je trenutno odprtih 13 primerov dopinga. Več o aferi bo morda znano že po 11. marcu, ko se bo spet sestal IO IBU.

IO pa bo moral reševati tudi kadrovsko zasedbo položaja generalnega sekretarja. S tega mesta je iz osebnih razlogov namreč odstopil Martin Kuchenmeister, ki je svojo odločitev za "insidethegames" utemeljil z osebnimi razlogi. Pri IBU so dodali le, da osebnih razmer svojih sodelavcev iz spoštovanja ne komentirajo. Vsekakor je Kuchenmeister veljal za prvega kandidata, da tudi za stalno prevzame mesto generalnega sekretarja v IBU, ki jo od poletnega kongresa v Poreču vodi Šved Olle Dahlin.

Preberite še:

Jakov Fak Pokljuka 2018
Sportal Biatlonci na severnoameriško turnejo brez Faka in Bauerja

 

Ne spreglejte