Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 1. 2016,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc zlata medalja svetovno prvenstvo poleti Goran Janus Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Kulm

Sobota, 16. 1. 2016, 19.53

8 let

Goran Janus: Čakali smo ta dan

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija je po zaslugi Petra Prevca dobila novega svetovnega prvaka v poletih. Nasledil je Roberta Kranjca. V slovenskem taboru so verjeli, da bo zaostanek po prvem dnevu izničil in skočil na vrh.

"Čakali smo ta dan. Vesel sem, da je ena serija uspela. Petrov poskusni skok ni bil v redu, a je potem nekaj stvari popravil in naredil vrhunski polet. Z 244 metri je postavil rekord letalnice in ob tem šel še v telemark. To lahko naredi le šampion. Že včeraj je rekel, da se mora izboljšati pri telemarku," je bil glavni trener Goran Janus vesel naslova svetovnega prvaka Petra Prevca.

"Petru prvo mesto pripada"

Odkar je prevzel vodenje A-reprezentance, je do tega naslova popeljal že drugega skakalca. Pred štirimi leti je najboljši letalec na svetu postal Robert Kranjec (tokrat je bil deseti), ki se je ob Petrovem veselju spomnil Vikersunda: "Morda sem malenkostno podoživel Vikersund, ko sem na odru za zmagovalce videl nasmejanega Petra. Vesel sem, da mu je zadnji skok uspel in da je prišel na prvo mesto, ki mu tudi pripada v tem trenutku."

A razlika med najboljšima ni bila velika. Norvežan Kenneth Gangnes je po prvem dnevu vodil za 1,3 točke, v soboto v poskusni seriji, v kateri je bil najdaljši, padel, nato pa tudi on pokazal mojstrstvo in pristal pri 238 metrih. Telemarka ni naredil in zato izgubil lepo število točk pri sodnikih ter za Petrom zaostal za 3,3 točke. Ker je veter ob letalnici na Kulmu začel pihati močneje, so junake razglasili po treh od načrtovanih štirih serij. "Zlate medalje nisem izgubil zaradi telemarka. Dobil sem, kar sem zaslužil. Ponosen sem, da sem osvojil srebrno medaljo."

Da je Gangnes skakal oziroma letel odlično, je potrdil tudi Janus, spet pa se je dotaknil svojega varovanca: "Peter je svoje delo opravil tisočodstotno."

"Ko sem šel mimo sobe, sem dobil znak, da bo postal svetovni prvak"

Petrov reprezentančni kolega Anže Lanišek, ki je na svojem prvem svetovnem prvenstvu zasedel odlično 12. mesto, pa je že navsezgodaj vedel, da bo to Petrov dan, to je začutil ob odhodu na zajtrk: "Ko sem šel mimo njegove sobe, sem slišal glasbo, in to je bil zame znak, da bo postal svetovni prvak. Mislim, da je poslušal rock. Zame je bilo to dovolj, da sem vedel, da mu bo uspelo."

Od Slovencev je bil drugi najboljši Jurij Tepeš na devetem mestu, ko je Prevc pri 244 metrih pristal, pa se je le nasmejal, saj je vedel, kaj sledi: "Kaj naj rečem. Kapo dol. Peter je skočil fenomenalno. Z vsakim skokom je dokazal, kam spada, da ga lahko vsi drugi le gledamo v hrbet. Letos mu gre vse super."

Slovenska reprezentanca pa se z uspehom Petra Prevca na Kulmu ne namerava zaustaviti, saj je v nedeljo ob 14.15 predvidena še moštvena preizkušnja. Kot prvi se bo po letalnici spustil najizkušenejši Kranjec, v drugi skupini bo skakal Tepeš, v tretji Lanišek, za konec pa razumljivo svetovni prvak Prevc.

Ne spreglejte