Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
6. 12. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

svetovni pokal Maruša Ferk Denis Šteharnik Ana Bucik Tina Robnik

Sreda, 6. 12. 2017, 18.45

6 let, 3 mesece

Čas za višjo prestavo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Čeprav že ob rezultatih uvodnih tekem svetovnega pokala ni vihal nosu, pa glavni trener slovenske ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik ob vrnitvi na evropski sneg napoveduje stopnjevanje forme, upa pa tudi na višjo stopnjo tekmovalnega tveganja.

Maruša Ferk bo najmočnejše orožje v kombinaciji. | Foto: Sportida Maruša Ferk bo najmočnejše orožje v kombinaciji. Foto: Sportida

Sezona svetovnega pokala se bo za dekleta ob koncu tedna nadaljevala v St. Moritzu, ki bo gostil uvodno alpsko kombinacijo in pa kar dve superveleslalomskih preizkušnji. Na teh tekmah bo v slovenskem taboru v središču pozornosti predvsem Maruša Ferk, ki edina v reprezentanci vzdržuje reden stik tako s slalomom kot tudi hitrima disciplinama.

V prvem se je letos dvakrat zlahka prebila do točk (17. in 22. mesto), a tako v Leviju kot tudi Killingtonu nakazala, da ima v nogah še precej boljše rezultate. Minuli konec tedna pa je v Lake Louisu po dveh ponesrečenih smukaških predstavah zasedla 29. mesto v superveleslalomu in ob tem izrazila upanje, da je sprememba, za katero se je odločila po smukih, prinesla želeni napredek.

"Boljša forma in več tveganja. To je ključ do še boljših rezultatov," pravi Šteharnik. | Foto: Sportida "Boljša forma in več tveganja. To je ključ do še boljših rezultatov," pravi Šteharnik. Foto: Sportida Priložnost za Bucikovo in Robnikovo

Medtem ko je Ferkova kombinacijsko konkurenčnost dokazala že v preteklih sezonah, pa bosta večji neznanki Ana Bucik in Tina Robnik. Prva sicer velja za odlično slalomistko, druga pa za veleslalomistko, ki pa ne skriva teženj po spogledovanju s superveleslalomom. Prav to disciplino sta smučarki te dni v družbi Ane Drev, nemške reprezentance in Slovakinje Petre Vlohove urili na južnotirolskem smučišču Pfelders.

"Pogoji so dobri, predvsem pa je sneg podoben tistemu, ki nas čaka v St. Moritzu. Trening je dober tako zaradi priprave na kombinacijo kot tudi z mislijo na veleslalom. Poleg tega pa trening plemenitimo še s paralelnimi vožnjami," poudarja trener Šteharnik, ki bo v superveleslalomu na štart zanesljivo poslal Ferkovo in eno od preostalih dveh tekmovalk.

Nov pristop

Kot je Šteharnik poudaril že pred časom, je z rezultatskim plenom uvodnih tekem v tehničnih disciplinah zadovoljen, a po eni strani verjame, da so bila dosegljiva še višja mesta, obenem pa zatrjuje, da tekmovalna forma še ni na najvišji ravni. "Po krajšem počitku stopnjujemo tempo. Treningi so v tem obdobju bolj kakovostni in posledično tudi dražji. Vse vlagamo v to, da dekleta dvignemo. Vadimo na želenih podlagah in smučarkam dajemo tisto, kar potrebujejo," pravi šef ženske ekipe.

Tina Robnik v svoji karieri še nima kombinacijskih točk. | Foto: Sportida Tina Robnik v svoji karieri še nima kombinacijskih točk. Foto: Sportida

"Če so olimpijske igre vrhunec zime, pa zdaj vstopamo v tisti glavni del sezone, ki vodi do tega cilja. Zato zdaj pilimo formo. Dekleta želim spraviti na najvišjo mogočo raven. Prihajajo tekme, na katerih bodo morale pokazati še več," nadaljuje Šteharnik, ki ima pri tem v mislih predvsem niz tehničnih preizkušenj od Coucrhevela (19. 12.) do Flachaua (9. 1.).

"Zadovoljen, toda …"

Osmo mesto Drevove, deveto in 16. Robnikove, 27. in 28. mlade Mete Hrovat, ki je ob tem dobila tudi tekmo evropskega pokala, 17., 22. in 29. Ferkove … "Zelo zadovoljivo. Veseli predvsem, da so izvedbe, ki niso optimalne, prinesle boljše rezultate. A kot trener še nisem zadovoljen s formo in predvsem stopnjo tveganja na tekmah," prestavo višje odkrito pričakuje Denis Šteharnik.

"Nimamo smučarke, ki bi po treh treningih uprizorila najboljšo predstavo in nato to raven držala do konca zime. Poglejte Mikaelo Shiffrin. Če je v najboljši formi, zmaga za dve sekundi. Če ni, vseeno zmaga ali pa je druga. Pri nas pa morda lahko vrhunska forma prinese stopničke. Zdaj je ključno, da to formo ujamemo v osrednjem delu sezone, nato pa je potreben tudi tvegan nastop," dodaja prvi mož ženske vrste.

Ne spreglejte