Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 3. 2017,
20.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Marinko Galić Mina Markovič Rajmond Debevec

Četrtek, 16. 3. 2017, 20.45

6 let, 6 mesecev

Anketa: slovenski športniki o Ilki Štuhec

Nasmejana Ilka očarala znane slovenske športnike

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Ilka Štuhec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Uspeh slovenske alpske smučarke Ilke Štuhec, svetovne prvakinje v smuku in dobitnice dveh malih kristalnih globusov (smuk in kombinacija), odmeva po Sloveniji in drugod. Kako ga doživljajo znani športniki, ki so v preteklosti večkrat osrečili slovenska srca?

Rajmond Debevec: Ilka vzbuja upanje v zgodbo o Sloveniji 

Rajmond Debevec (Škofljica, 53 let), je nekdanji olimpijski in svetovni prvak, dobitnik še dveh olimpijskih odličij in najboljši slovenski strelec vseh časov. | Foto: Rajmond Debevec (Škofljica, 53 let), je nekdanji olimpijski in svetovni prvak, dobitnik še dveh olimpijskih odličij in najboljši slovenski strelec vseh časov. "Sem njen vnet navijač. Super navdušen. Navdušuje me njen pozitivni pristop. Vedno je nasmejana. Nasploh vzbuja pozitivno upanje v slovenski šport, v zgodbo o Sloveniji. Osebno je še nisem spoznal, je pa skoraj leto dni starejša od mojega sina, tako da njen uspeh podoživljam kot vzpon mlade generacije."

"Všeč mi je njen pozitiven duh. Na zunaj deluje povsem nasprotno od Tine Maze. To je njena značajska lastnost, to ni priučeno. Pomeni najboljšo mogočo reklamo za vse mlade športnike. Ko je zgrešila mali kristalni globus v superveleslalomu le za pet točk, je dejala: Nič hudega. Tudi sam tako pravim. Čas je njen zaveznik, pred njo je še veliko lepega. Že zdaj je fenomen, ko je po vseh težavah s poškodbami zablestela kot meteor."

"Sem verjel, da bo Slovenija po odhodu Tine Maze tako hitro dobila novo smučarsko šampionko? Ko je Petra Majdič končala kariero, nismo pričakovali, da bomo osvojili še eno olimpijsko medaljo v smučarskem teku. Pa smo jo (Vesna Fabjan v Sočiju, op. p.). Slovenci imamo premalo samozaupanja. Prevečkrat mislimo, da ne zmoremo. Sam se raje vprašam, zakaj pa ne bi mogli. Če smo na primer že smučarski narod. Zakaj se ne bi mogli kar naprej pojavljati novi in novi asi? Tudi pri drugih športih …"

Marinko Galić: Ilka je neverjetno preprosta, ljudska in nasmejana

Marinko Galić (Koper/Maribor, 46 let), je nekdanji nogometni reprezentant Slovenije, udeleženec EP 2000 in SP 2000 ter trikratni slovenski prvak z NK Maribor. | Foto: Vid Ponikvar Marinko Galić (Koper/Maribor, 46 let), je nekdanji nogometni reprezentant Slovenije, udeleženec EP 2000 in SP 2000 ter trikratni slovenski prvak z NK Maribor. Foto: Vid Ponikvar "Ilki le čestitke. Naš selektor bi rekel: kapo dol. Prvič sem jo videl, ko je gostovala v televizijski oddaji Dobro jutro. Takoj me je navdušila. Je neverjetno preprosta, ljudska in nasmejana punca. Res ji privoščim uspeh. Ni bila obremenjena s tem, ali bo imela uspehe ali ne. Tudi zdaj ni obremenjena, ko jih ima. Je ženska na realnih tleh. Ni dvignjena v višave. Želim ji, da te uspehe dobro proslavi in ostane takšna, kot je. Zapisala se je v zgodovino slovenskega smučanja."

"Nisem strokovnjak za smučanje. Vsi vedo, da snega ne morem videti, saj sem bolj morski človek (smeh). A zgodba Ilke se me je dotaknila. Pomeni izjemno promocijo naše države. Njeni uspehi so razlog, da ljudje vsaj za nekaj časa pozabimo na svoje težave in se posvetimo slavju, veselju."

"Ilka je veliko presenečenje te sezone. Upam si trditi, da le njeni bližnji in strokovni štab verjetno poznajo, česa vsega je sposobna, mi drugi, ki smučanje spremljamo ob strani, tega nismo pričakovali. Pojavila se je kot meteorit. Od nikoder. Kar naenkrat je prehitela vso konkurenco in jo poteptala. V zadnjih letih vidim velikanske slovenske uspehe v zimskih športih. Včasih smo bili znani le po zimskih športih, potem se je to izgubilo do prihoda Tine Maze in naših skakalcev, zdaj je tu Ilka. Upam, da se bo to razširilo še na druge športe. Le dva milijona nas je, pa smo sposobni marsičesa."

Mina Markovič: Od Ilke se lahko marsikaj naučimo

Mina Markovič (29 let, Ptuj) je nekdanja svetovna in evropska prvakinja v športnem plezanju ter trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala. | Foto: Vid Ponikvar Mina Markovič (29 let, Ptuj) je nekdanja svetovna in evropska prvakinja v športnem plezanju ter trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala. Foto: Vid Ponikvar "V veliko veselje in zadovoljstvo mi je, ko spremljam njeno kariero in pot, ki jo je prehodila do vrha. Marsikaj je prestala, a je vedno ostala vztrajna in potrpežljiva. Od srca ji privoščim vse uspehe. Očitno je res na Štajerskem (Nina Markovič je Ptujčanka, op. p.) v zraku nekaj posebnega. Obstaja nekaj, neka pozitivna trma, ki zažene iskrico, s katero lažje najdeš pot do uspeha, ki ga želiš ustvariti."

"Vesela sem, da se ji je v tej sezoni odprlo in da je po odličnih rezultatih ob uvodu sezone nadaljevala v podobnem slogu. Pri stvari je bila vedno z glavo. Od nje se lahko marsikaj naučimo."

"Ogromno je postorila za prepoznavnost slovenskega športa. Zdi se mi zelo prijetna oseba. Nisva se še srečali, bi jo pa z velikim veseljem spoznala."
Ne spreglejte