Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
9.35

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Martin Metelko

Video: Gregor Goršič

Natisni članek

test copat advertorial Urban Praprotnik Salomon Nike Mizuno Asics Brooks adidas Saucony tekaški copati Intersport rekreacija tek maraton

Četrtek, 20. 4. 2017, 9.35

2 meseca

Pomlad 2017: INTERSPORTOV test tekaških copat

Preizkusili smo najnovejšo kolekcijo nevtralnih tekaških copat

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Martin Metelko

Video: Gregor Goršič

Sedem tekačev in 18 parov tekaških copat ter prvi spomladanski žarki so idealen recept za vrhunski tekaški dan. Testirali smo najnovejšo kolekcijo nevtralnih tekaških copat, ki jih tekači lahko kupijo v Intersportu.

VIDEO:

Tokratni Intersportov test pod vodstvom izkušenega osebnega tekaškega trenerja Urbana Praprotnika je od tekačev zahteval veliko več teka kot test trail oziroma hribovskih tekaških copatov in stabilnih tekaških copat, saj je bilo treba preizkusiti kar 18 Intersportovih modelov tekaških copat. Za nevtralne tekaške copate namreč velja, da so primerni za širok krog tekačev.

nevtralni intersport tekaški coparti martin metelko | Foto: Lastnosti nevtralnih tekaških copat: nimajo dodatne podpore pod stopalnim lokom, sicer so pa enako mehki kot stabilni tekaški podplati.

Za koga so primerne: primerne so za tekače, ki nimajo prekomernega posedanja gležnjev navznoter, torej niso prekomerni pronatorji. To je približno polovica rekreativnih tekačev.

Za kakšne terene so najboljše: uporabljamo jih za vse običajne tekaške terene, od asfalta do gozdnih urejenih poti.

Idealna obutev za vse tekače in vse podlage #Foto:

Fotogalerija
1 / 23

Vaši najljubši tekaški copati so lahko prav vaši! Glasujte in sodelujte v nagradnem žrebanju.

Največje zvezde letošnje spomladanske kolekcije nevtralnih copat

Salomon, Mizuno Wave Rider, Adidas Pure Boost X in Asics fuzeX Rush. | Foto: Salomon, Mizuno Wave Rider, Adidas Pure Boost X in Asics fuzeX Rush.

Med 18 Intersportovimi modeli nevtralnih tekaških copat, ki smo jih preizkusili na zadnjem testu, je Rok Črepinšek z Intersporta posebej poudaril štiri modele:

  • Mizuno WaveRider z goreteks membrano. Mizuno Wace Rider čevlji so že ves čas zelo priljubljeni med tekači, tokrat bodo gotovo navdušeni nad dodano goreteks membrano.
  • Asics fuzeX Rush. Asics je najnovejšo tekaško obutev fuzeX Rush namenil mlajši populaciji, ki se ukvarja s tekom in drugimi oblikami vadb.
  • Adidas Pure Boost X, ki je namenjen ženskam. Zagotavlja odlično blaženje in izjemno odzivnost.
  • Celotna linija nevtralnih Salomonovih tekaških copat, ki vsebuje tehnologijo Vibe. Ta blaži na malce drugačen način.

Rezultati testa:

 

nevtralni intersport tekaški peter kastelic coparti martin metelko | Foto: Kaj tekačem povejo ocene testa? Test ponuja orientacijo, na kaj je treba biti bolj pozoren pri nakupu copata. Zgradba in širina naših stopal ter način teka in nagibanje stopala se med posamezniki močno razlikujejo.

Tekači naj bodo pri nakupu obutve pozorni na morebitno žuljenje, stiskanje, širino, naklon peta-prsti in čvrstost. Bolj čvrste copate naj izberejo tekači, ki imajo težave s stopalnim lokom oziroma s plantarno fascijo.

Kaj bi izbrali tekači, ki so ocenjevali copate:

jerneja vrabič martin metelko intersport | Foto: #Jerneja Vrabič: Glede na prvi vtis bi izbrala tekaške copate Saucony Triumph, ki omogočajo mehak in udoben tek.

Mi pa ni dal miru niti tekaški copat Adidas Ultra Boost. Oba copata sta izjemno prijetna.

boštjan boh sportal martin metelko intersport | Foto: #Boštjan Boh: Pri nevtralnih copatih so me najbolj navdušile tekaške copate Nike LunarEpic FK 2, in sicer zaradi dobrega oprijema noge, prav tako pa je tudi zelo dobro blažen. Z veseljem bi jih lahko uporabljal na svojih tekaških treningih.

 

peter kastelic sportal martin metelko intersport | Foto: #Peter Kastelic: Med nevtralnimi copati, sta me prepričala predvsem modela Asics fuzeX Rush in Nike LunarEpic. Oba modela sta izjemno lahka in odzivna in bi ju lahko zlahka uvrstili med tekmovalna copata. Z mojim stopalom sta se kar zlila, tako da sem bil nad obema navdušen.

rok črepinšek martin metelko intersport | Foto: #Rok Črepinšek: Kljub temu, da se bliža poletje, bom tokrat med nevtralnimi copati izbral model Mizuno Wave Rider 20 z goreteks membrano, ki je pri tem modelu novost. Rider, ki je med ljubitelji teka dobro poznana franšiza, je navdušil z udobjem, oprijemom ter mehkobo membrane oziroma še vedno odlično fleksibilnostjo copata. Odličen copat za tek v slabših vremenskih razmerah.

eldin licina martin metelko intersport | Foto: #Eldin Ličina: Najbolj me je prepričal ASICS Cumulus 18. Prepričal me je z lahkotnostjo in dobrim oprijemom stopala. Copat je med tekom odlično blažil in nudil stabilnost za moje stopalo. Res super razmerje med lahkotnostjo, blaženjem in stabilnostjo.

klemen udovič martin metelko intersport | Foto: #Klemen Udovič: Za vsakodnevne treninge bi izbral Salomonov Sonic, ki je z novo Vibe tehnologijo zelo odziven ter hkrati odlično blažen, za tekmovanja in hitrejše trening teke pa vsekakor njegovega hitrejšega brata Sonic Pro 2.

 

urban praprotnik martin metelko intersport | Foto: #Urban Praprotnik: Med nevtralnimi klasičnimi bi izbral Adidas SuperNova, ki se mi je najbolj ulegel na nogo, hrati pa sem imel zelo prijeten mehak občutek v podplatu. Ker pa je moj način gibanja stopala in gležnja nekoliko preveč izrazit v pronacijo, potrebujem podporo pod stopalnim lokom, sicer tekaško obutev lahko hitro izrabim. 

Ne spreglejte