SiolNET. Sportal Tenis
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Treba se je zamisliti nad slovensko stroko"

3

termometer

Kapetanka slovenske teniške izbrane vrste Tina Pisnik je morala po klavrnem izkupičku v pokalu Fed in padcu v najnižjo mogočo skupino požreti marsikatero pikro. "To je žal naša realnost," se brani.

Pozitivna energija po srčni zmagi zdesetkanih slovenskih teniških mušketirjev nad favoriziranimi Portugalci v Davisovem pokalu ni dočakala nadaljevanja. Ženski izbrani vrsti ni kaj dosti pomagala do izpolnitve želje. Na Madžarsko je odpotovala s ciljem, da prekriža načrte vsaj eni izmed tekmic v skupini in si tako zagotovi obstanek, a je naletela na premočne ovire. Prvič, drugič, tretjič … Prepričljivi porazi so se vrstili, zdravstvene težave našle novo žrtev, morala v ekipi je padla. Ko je napočil zadnji popravni izpit, odločilni obračun z Latvijkami, je slovenska reprezentanca dobila še zadnjo klofuto. Najbolj bolečo, saj je po porazu s tekmico, ki računa na 215. in 703. igralko sveta, izpadla iz prve evroafriške skupine pokala Fed. V domovino se je vrnila potrta in s sklonjenimi glavi.

"Po bitki je lahko biti pameten, a kaj dosti v Budimpešti ne bi mogla spremeniti. To, da je bila to sramota, kar poslušam v zadnjih dneh, težko rečem. Je pa to realna slika slovenskega tenisa brez najboljših. Kaj več z dano ekipo nismo mogli narediti. Teniški rezultati so merljivi, tega si ne moremo izmišljevati," je Sportalu pojasnjevala Tina Pisnik. Lani je pet minut pred dvanajsto v Izraelu le dočakala tako potrebno zmago za obstanek v omenjeni skupini pokala Fed, letos je na njo čakala zaman.

Namenoma ni klicala Rampretove, Majeričeva ni našla dogovora z zvezo

Na Madžarskem so manjkale tri najvišje uvrščene Slovenke. Prva violina Polona Hercog je nameravala obleči državni dres, a je zaradi okrevanja po poškodbi rebra ostala doma, druga violina Tadeja Majerič ni našla skupnega jezika s Teniško zvezo Slovenije (TZS) glede plačil, tako da je padla v vodo možnost, da bi Slovenija računala vsaj na eno igralko, ki je zelo blizu najboljši stoterici.

V načrtih kapetanke pa ni bila niti Petra Rampre, mladostna veteranka iz Žirov, ki v zadnjih letih srečo preizkuša večinoma le na ameriških tleh. "Nisem je niti klicala, ker je bila naša želja pomladitev ekipe (Rampretova ima 34 let, op. p.)," je priznala Pisnikova, ki zagovarja tezo, da bi rada vedno več odgovornosti v reprezentanci podajala mlajšim igralkam, a se sooča s težavami, saj tistih, ki bi že trkale na vrata udarne ekipe, ni na vidiku.

Neprepoznavna Zec Peškiričeva in poškodovana Kolarjeva

V Budimpešti je Slovenija pred odločilno tekmo z Latvijo ostala brez najboljše igralke. Nastja Kolar je zaradi poškodbe rame izpustila dvoboj, na katerem bi imela, če bi bila zdrava, velike možnosti, da Sloveniji priigra točko. "Če bi imeli Nastjo za zadnjo tekmo, bi bila to prava stvar, tako pa si je poškodovala ramo in ni mogla nastopiti. Nekaj se je vnelo že pred tedni v Nemčiji, dvoboj z Ukrajino pa je bil za njo tako naporen, da se je stvar le še poslabšala," je objokovala usodo Pisnikova. Iz tekme v tekmo je šla brez preračunavanja, a se ji izračuni in izbori preprosto niso posrečili.

Proti Latviji je bila tako primorana zaigrati tudi Maša Zec Peškirič, ki pa ji je tekmica kar dvakrat zavezala kravato. Gorenjka je bila na igrišču neprepoznavna. Stopila je v črno luknjo, to pa se ji v državnem dresu ni zgodilo prvič. "Povsem je bila v krču, žal tisti dan ni bilo nič od tenisa. To je tudi odraz njene celotne sezone," je dejala o Maši, ki je v zadnjih letih izgubila stik z najboljšimi, s posameznimi prebliski pa vendarle daje slutiti, da v vrhunskem tenisu še ni rekla zadnje.

Premajhen bazen igralk in prevelika pričakovanja

Veliko bolj je bila kapetanka zadovoljna z igrami Dalile Jakupović. "Za njo nimam niti ene slabe besede. Garala je, dala vse od sebe, osvojila edino našo točko, in to proti igralki, ki spada med 150 najboljših na svetu," je za zmago nad Izraelko Julio Glushko pohvalila 22-letno Jeseničanko, a tudi dodala, da ji za še višje dosege manjka kilometrine.

Prihodnje leto čaka Slovenijo nastop v drugi evroafriški skupini. "Zdaj smo se zabili na dno. Upam, da je bila to vsem igralkam dobrodošla šola in da se bodo stvari izboljšale, se je pa treba zamisliti nad slovensko stroko. Kakšni rezultati se dosegajo? Nič ni pozitivnega. Nimamo iz česa izbirati, imamo zelo majhen bazen igralk, po drugi strani pa smo tudi zelo zahtevni in dosti pričakujemo," želi javnost odvaditi od primerjav z znamenito generacijo, ki je svoj čas v Portorož privabila tako Venus Williams kot slovito Martino Navratilovo.

Kdor želi igrati na OI v Riu, mora nastopati tudi v pokalu Fed

Še vedno meni, da bi Slovenija z zdravo Polono, Tadejo (če se bo dogovorila s krovno zvezo), vedno boljšo Nastjo ter Andrejo Klepač, ki se vrača po operaciji in je vedno bolj cenjena specialistka za igro dvojic, lahko kandidirala celo za vstop v svetovno skupino. Tam, kjer je nekoč že bila. Takrat še s Pisnikovo v eni izmed osrednjih vlog. Zdaj je obratno, saj je povsem na dnu pokala Fed. "Nižje ne gre. Ne preostane nam nič drugega, kot da štartamo z ničle."

Da bo v prihodnjih letih morda bolje, priča tudi podatek, da je ITF podal pogoj za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Vse igralke, ki jih to zanima, morajo državo v pokalu Fed zastopati vsaj dvakrat v letu 2015 in 2016. To bi bila lahko voda na mlin priključitvi Majeričeve, ki bi glede na zadnje turnirske rezultate nedvomno dvignila raven, vzporedno pa bi slovenska reprezentanca postala uglednejša, saj bi v najmočnejši, močno štajersko obarvani postavi, veliko lažje uresničevala cilje. Letos je zatajila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin