Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
17. 2. 2018,
9.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

ATP Roger Federer

Sobota, 17. 2. 2018, 9.59

6 let, 2 meseca

Skromni Roger Federer: Vesel sem, da lahko vsak dan igram tenis

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Roger Federer je že zdavnaj zaprl usta vsem tistim, ki so dvomili o njem. Tokrat jim je še enkrat dokazal, da ni za v staro šaro, saj se je po dolgih letih vrnil na vrh svetovne lestvice. Švicar ob vsem tem ostaja skromen.

Federer je v četrtfinalu Robina Haasa premagal po treh nizih (4:6, 6:1, 6:1), dvoboj pa je trajal vsega eno uro in devetnajst minut. S to zmago je v svojo že tako bogato statistiko vpisal kar nekaj rekordov.

Še tri tedne ni minilo od takrat, ko je Roger Federer na OP Avstralije postal prvi igralec v zgodovini tenisa, ki je osvojil 20 lovorik za grand slam. Zimzeleni Švicar je z uvrstitvijo v polfinale na turnirju v Rotterdamu postal najstarejši prvi igralec v zgodovini tenisa.

Pri 36 letih je postal najstarejši igralec ali igralka, ki je postal številka ena. | Foto: Reuters Pri 36 letih je postal najstarejši igralec ali igralka, ki je postal številka ena. Foto: Reuters Absolutno najstarejši

Pri 36 letih je najstarejši igralec ali igralka, ki je postal številka ena. Pred tem je rekord držal Andre Agassi, ki je ta mejnik dosegel pri 33 letih. Pri ženskah te rekord drži Serena Williams, ki je imela 35 let, ko je bila še prva na lestvici WTA.

Po petih letih in 106 dneh

Prav tako ima Roger med moškimi rekord v "premoru", ko ni bil na vrhu lestvice ATP. Ta je trajal natanko pet let in 106 dni, medtem ko absolutni rekord drži Danka Caroline Wozniacki, ki se je 29. januarja po natanko šestih letih vrnila na ženski teniški prestol.

Prihodnji teden bo že 303. 

Eden najboljših igralcev vseh časov bo podrl še en svoj rekord. Do zdaj je na prvem mestu skupno preživel 302 tedna, konec prihodnjega tedna pa bomo lahko pod njegovo ime zapisali številko 303. Prva 237 tedna sta bil zaporedna, saj je bil na prvem mestu od 2. februarja leta 2004  do 17. avgusta leta 2008. 48 tednov je bil prvi med 6. julijem 2009 in 6. junijem 2010 in še od 9. julija 2012 do 4. novembra 2012 (17 tednov).

Zmaga na OP Avstralije je bila za Federerja čustvena. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zmaga na OP Avstralije je bila za Federerja čustvena. Foto: Guliverimage/Getty Images

Bila je dolga in burna pot

Klub vsem tem presežkom pa Roger Federer ostaja skromen. "Bila je dolga in včasih burna pot, vendar se počutim neverjetno, ker sem znova na vrhu. Vesel sem, da sem zdrav in da lahko vsak dan igram tenis," je na Twitterju zapisal Federer.

Na njegovem profilu je videti, da podrobno spremlja tudi olimpijske igre v Pjongčangu, kjer navija za švicarske športnike.

Ne spreglejte