Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2012,
13.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer Davisov pokal denar Basel nastop

Sobota, 3. 11. 2012, 13.49

8 let

Se je Federer polakomil denarja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švicar Roger Federer je za mnoge največji teniški igralec vseh časov, zadnje dni pa se v domovini sooča z neprijetnimi očitki, da ga zanima le denar.

''Na igrišču igra, kot da je z drugega planeta, sicer pa je veliko bolj zemeljski, kot bi si želeli priznati. Nepopoln in zelo človeški,'' je pred dnevi pisalo v švicarskih medijih.

Razlog? Prevelika ljubezen do denarja in premajhna predanost reprezentanci v Davisovem pokalu, menijo rojaki. Federerjev nastop na turnirju v domačem Baslu je bil za Švicarje pravo razočaranje, ne le, ker je izgubil finale, ampak predvsem zaradi novih zahtev, ki jih je postavil organizatorjem, če ga želijo prihodnje leto spet videti – zgolj za nastop naj bi zahteval kar dva milijona dolarjev, kar je povzročilo val ogorčenja med sicer premožnimi domoljubi.

Zadnja štiri leta je samo za nastop dobil 500.000 neobdavčenih dolarjev, poleg turnirskih nagrad seveda. Prireditelji so sporočili, da bi rad sedaj znesek početveril, čeprav nekateri viri poročajo ''le'' o milijonu do milijonu in pol ameriških zelencev. ''Nismo Katar. Storili bomo vse, da zagotovimo njegov nastop, a nimamo neomejenih možnosti. Vsakdo si pač ne more privoščiti rolls-roycea,'' so sporočili glavni turnirski možje.

''Če bi mi šlo za denar, bi igral v Aziji''

31-letni Federer, ki je kot deček na turnirju pobiral žogice, kot mož pa v zadnjih sedmih finalih slavil petkrat, zanika, da bi ga premamil pohlep. ''Če bi tekel le za denarjem, bi raje igral v Aziji, ali kakšno ekshibicijo. Vedno sem dajal prednost Baslu in turnirju doslej veliko pomagal,'' meni ''Fedex'', ki se dobro zaveda, da turnir brez njega za sponzorje in gledalce niti približno ne bi bil tako privlačen.

Švicarji niso nič kaj navdušeni niti nad njegovim odnosom do Davisovega pokala. Dejal je namreč, da sanja o osvojitvi lovorike, a komaj kdaj zaigra za ekipo. Poleg tega so Švicarji dvoboj prvega kroga svetovne skupine proti Češki na njegov namig iz Basla prestavili v Ženevo, saj je Federer dejal, da je v domačem okolju pod prevelikim pritiskom, čeprav nastopa še ni potrdil. Poleg privržencev je s tem razočaral tudi reprezentančne kolege, ki nikakor ne morejo razumeti muh svojega prvega zvezdnika, vendar pa se Rogerju seveda ni treba ozirati na nikogar. Tudi brez pokala in švicarskih štartnin se dobro znajde.

Ne spreglejte