Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2011,
21.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roger Federer

Četrtek, 29. 12. 2011, 21.49

7 let, 12 mesecev

Se Federer lahko še vrne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teniškega asa Rogerja Federerja je le zmaga ločila od izenačenja rekorda Peta Samprasa in 286 tednov na prvem mestu ATP lestvice. A to je bilo leta 2010, danes pa je vse videti veliko težje.

Če bi takrat v četrtfinalu Roland Garrosa premagal Šveda Robina Söderlinga, bi mu uspelo, tako pa ga je s prestola izrinil Španec Rafael Nadal, nato pa je letos oba zasenčil neustavljivi Srb Novak Đoković. Se lahko leta 2012 zavihti tja, kjer je nekoč že bil ter prehiti velikega predhodnika?

Čeprav nove sezone prvič po letu 2003 ne bo začel kot prvi ali drugi igralec z ATP lestvice, je proti zaključku sezone pometal s konkurenco. Po odprtem prvenstvu ZDA je nanizal 17 zmag in osvojil turnirje v Baslu, Parizu in za nameček še finale najboljše osmerice v Londonu ter si priigral 3000 točk, s katerimi se je s četrtega mesta znova prebil pred Škota Andyja Murrayja.

Ob vstopu v leto 2012 za Đokovićemm zaostaja 5460 točk, za Nadalom 1425, pred Murrayjem pa ima skromnih 780 točk prednosti. Toda ''Nole'' letos brani 13.070 točk, vključno s tremi grand slami in petimi mastersi, Nadal 8985 točk, Murray pa 5450 točk. Federer, ki je do zadnjega dela sezone osvojil le turnir v Dohi, brani 5170 točk.

''Do vrha je še dolga pot, toda kdo ve? Nekega dne mogoče pridem tja,'' je pred kratkim optimistično dejal Švicar. Če bi mu uspelo, bi bil šele peti igralec, star trideset ali več na prvem mestu ATP lestvice. John Newcombe, Jimmy Connors in Ivan Lendl so bili pri tridesetih zadnjič vladarji teniškega sveta, Andre Agassi pa je to zmogel pri 33-ih, ko je bil 2003 na vrhu štirinajst tednov, na kar je moral čakati več kot dve leti.

Odkar je Federer izgubil status najboljšega, je minilo že 83 tednov, vendar vanj verjamejo še mnogi. Nekdanji prvi lopar Velike Britanije, Tim Henmann, je v to prepričan: ''Vem, da si Roger res želi preseči Samprasov rekord, zato mislim, da je tega zmožen. Verjamem tudi, da bo osvojil še kakšen grand slam. Če so mu okoliščine naklonjene, je še vedno boljši kot kdorkoli drug.''

Pred vrati je nastop v Katarju, kjer Federer brani naslov, nato pa bo skušal na odprtem prvenstvu Avstralije prekiniti dveletno sušo na turnijih velike četverice.

Ne spreglejte