Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
22. 8. 2014,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer

Petek, 22. 8. 2014, 15.22

8 let

Roger Federer: Bil sem brez volje

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden najboljših teniških igralcev vseh časov, Roger Federer, je pred kratkim razkril, da je tudi sam nekdaj sovražil treninge in se spraševal, čemu vse to.

Tudi Roger Federer je imel v svoji karieri težave s treningi. Skoraj vsak športnik se v svoji športni karieri sooča z določenimi krizami. Nič drugače ni bilo niti pri "kralju trave". "S tovrstnimi težavami sem se boril že zgodaj. Preprosto si nisem želel na trening ali igrati 45 minut tenisa. Bil sem brez volje in sem se spraševal, zakaj sploh počenjam to," je priznal 33-letni Švicar.

Med profesionalce je prestopil leta 1998, ko je imel rosnih 17 let. Njegova kariera se ni začela z vzponom. V prvi profesionalni sezoni je zmagal le dva dvoboja, druga je bila nekoliko boljša, dosegel je 13 zmag in 17 porazov. Prvič pa je naslovnice časopisov polnil leta 2001, ko je na turnirju v Wimbledonu presenetil takrat najboljšega teniškega igralca Peta Samprasa.

"Velikokrat sem imel pomisleke, kaj sploh počnem. Ko sem prihajal ne igrišče, sem opazoval druge fante, ki so zares trenirali in se potili. Jaz sem prišel na trening ob določeni uri, uro pozneje je bil rezultat 6:1, 4:1 in vsega je bilo konec. Ugotovil sem, da je to zapravljanje časa, zato sem se odločil, da bom postal profesionalec. Od tistega trenutka sem začel uživati v treningu," je za Sports Illustrated povedal Baselčan, ki je danes že oče štirim otrokom in svojo športno kariero dobro usklajuje z družino.

Najraje trenira, ko ga nihče ne gleda

In še dobro, da se je odločil za to pot. Teniški ljubitelji ne bi mogli uživati v njegovih epskih dvobojih, ki jih je imel v svoji bogati karieri kar nekaj. Dosegel je praktično vse in podrl marsikateri rekord. Kar je najbolj zanimivo - danes še vedno uživa v treningih.

"Še danes rad treniram. Najljubši treningi so mi takrat, ko nihče ne gleda. Ko treniram pred množico, imam vseskozi občutek, da me nekdo opazuje. Ljudje fotografirajo, snemajo, analizirajo … Takrat se moram še bolj osredotočiti na delo in ga opraviti po svojih najboljših močeh. Kljub temu še vedno rad treniram in delam tisto, kar me veseli," je dodal 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Švicar se je po nekoliko slabši lanski sezoni znova pobral. Nazadnje je to pokazal na turnirju v Cincinnatiju, ko je še šestič zmagal ta turnir. S tem pa je dosegel svojo 80. turnirsko zmago. Veliko poznavalcev zdaj meni, da je eden glavnih favoritov za zmago na OP ZDA.

Ne spreglejte