Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
20. 6. 2017,
16.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Aleksander Zverev Novak Đoković Andy Murray Dominic Thiem Stan Wawrinka Roger Federer Rafael Nadal

Torek, 20. 6. 2017, 16.35

6 let, 6 mesecev

Po polovici teniške sezone (ATP)

Rafael Nadal in Roger Federer - vrnitev odpisanih

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Roger Federer in Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Malokdo si je pred začetkom letošnje sezone mislil, da se bosta Roger Federer in Rafael Nadal vrnila v tako velikem slogu. Mnogi so pričakovali preboj mladih igralcev, a v ospredje sta stopila "starčka", ki še zdaleč nista rekla zadnje besede. Novak Đoković pa se še kar išče in išče.

Lani sta na teniških igriščih prevladovala Novak Đoković in Andy Murray. Srbski teniški igralec je dominiral vse do OP Francije, potem pa mu je njegovih besedah zmanjkalo motivacije. V drugem delu sezone je primat prevzel Andy Murray, ki se je na koncu sezone prvič v karieri povzpel na prvo mesto lestvice ATP. Oba igralca sta letos le še bleda senca tistega, kar sta kazala lani. Njuni vlogi sta prevzela 35-letni Roger Federer in 31-letni Rafael Nadal.

Federerja so pri 35 letih že mnogi odpisali, Baselčan pa doživlja novo pomlad. | Foto: Guliverimage/Getty Images Federerja so pri 35 letih že mnogi odpisali, Baselčan pa doživlja novo pomlad. Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer po petih letih

Baselčan je na teniških igriščih kraljeval na začetku sezone. Pravzaprav je dobil vse pomembnejše turnirje. Na OP Avstralije je osvojil 18. lovoriko na turnirjih za grand slam, prvo po petih letih. Trenutno peti igralec sveta je nadaljeval v tem slogu, saj je potem osvojil še dva turnirja serije masters – Indian Wells in Miami. Federer je v letošnji sezoni izgubil le dva dvoboja. Njegovo razmerje zmag in porazov pa je 19:2. V prihodnjih tednih nas čakajo turnirji na travi, kjer se Roger počuti zelo domače. Je čas za njegovo 19. lovoriko na grand slamih?

Rafael Nadal v znamenju desetice Rafael Nadal in njegova neverjetna, deseta zmaga na OP Francije. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rafael Nadal in njegova neverjetna, deseta zmaga na OP Francije. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nato je na sceno stopil Rafael Nadal, ki je še enkrat znova dokazal, zakaj ga imenujejo kralj peska. Daleč od tega, da je imel uvodni del sezone (trda podlaga op. p.) slab. Španec je na OP Avstralije igral v finalu, kjer je bil njegov krvnik Federer. Švicar pa je bil zanj usoden v Indian Wellsu in v finalu turnirja v Miamiju.

Njegova letošnja sezona na pesku je bila izjemna. Pred OP Francije je še desetič zmagal na turnirju v Monte Carlu, prav tako je desetič dvignil lovoriko na turnirju v Barceloni, petič pa je zmagal v Madridu. Edini poraz na pesku mi je v Rimu prizadejal Avstrijec Dominic Thiem. Rafa pravi, da če bodo kolena zdržala na travi, da se lahko vmeša med najboljše.

Ob vseh teh uspehih ne smemo spregledati zaslužkov najboljših igralcev, ki se vzpenjajo do vrtoglavih vsot. Do zdaj je največ zalužil Rafael Nadal.

Igralec Zaslužek
1. Rafael Nadal (Špa) 6.4 milijona evrov
2. Roger Federer (Švi) 4.6 milijona evrov
3. Stan Wawrinka (Švi) 2,5 milijona evrov
4. Dominic Thiem (Avt) 2.2 milijona evrov
5. Aleksander Zverev (Nem) 1.6 milijona evrov
6. Andy Murray (VBr) 1.5 milijona evrov
7. Novak Đoković (Srb) 1.4 milijona evrov

Novak Đoković nikakor ne najde prave forme. Mnogi menijo, da se letos še ne bo uspel vrniti. | Foto: Reuters Novak Đoković nikakor ne najde prave forme. Mnogi menijo, da se letos še ne bo uspel vrniti. Foto: Reuters

Đoković se išče in išče

Pred začetkom sezone je bilo veliko oči uprtih v Novaka Đokovića, ki svojo pravo formo išče že od lanskega Pariza. Srbski zvezdnik pravi, da je po lanski zmagi v Parizu izgubil motivacijo, ljudje blizu tenisa, med drugim tudi Boris Becker, pa menijo, da Beograjčan premalo trenira. Kaj je res, verjetno ve samo on. Nole je pred kratkim razpustil ves strokovni štab, v svojo ekipo pa je povabil Američana Andreja Agassija in trenutno išče še drugega trenerja.

Trenutno četrti igralec sveta je letos uspel zmagati le en turnir v Katarju. V Melbournu se je poslovil že v drugem krogu, v Rimu se je prebil do finala, kjer ga je premagal Mladi Aleksander Zverev, na OP Francije pa se je njegova pot končala v četrtfinalu. Na pariškem pesku je bil zanj usoden še en igralec mladega vala, Dominic Thiem.

Andy Murray je le bleda senca lanske sezone. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andy Murray je le bleda senca lanske sezone. Foto: Guliverimage/Getty Images S takšnimi rezultati bo slej kot prej izgubil prvo mesto

Podobno kot z Đokovićem se dogaja tudi z Andyjem Murrayjem, ki se bo bržkone kmalu poslovil od prvega mesta na svetovni lestvici. To je pred kratkim priznal tudi sam. Škot je edino turnirsko zmago letos dosegel v Dubaju, na ostalih turnirjih pa je igral daleč pod svojimi pričakovanji. V Avstraliji se je poslovil v šestnajstini finala. Boljšo igro je pokazal na OP Francije, kjer se je prebil do polfinala. Tam je po napetem dvoboju izgubil proti Stanu Wawrinki.

 

Dominic Thiem trenira tudi po 12 ur na dan. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dominic Thiem trenira tudi po 12 ur na dan. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kdo jim od mlajših diha za ovratnik?

Če smo v uvodu govorili, da sta v prvem delu sezone prednjačila Roger Federer in Rafael Nadal, pa ne smemo zanemariti pohoda mladih igralcev. V letošnji sezoni predvsem izstopata Avstrijec Dominic Thiem in Nemec Aleksander Zverev. Oba sta v sezoni pobrala nekaj velikih skalpov. Thiem, ki je trenutno osmi igralec sveta, je letos dobil turnir v Riu. Na OP Francije pa se je prebil do polfinala, kjer v četrtfinalu premagal Novaka Đokovića in Srbu v zadnjem nizu Srbu celo "zavezal kravato" (6:0).

Aleksander Zverev je v letošnji sezoni zmagal tri turnirje, največja zmaga pa je bila na turnirju serije masters, kjer je v finalu na kolena spravil Novaka Đokovića. Šele 20-letni Nemec je trenutno na 12. na svetovni lestvici.

Slovenci brez stoterice Blaž Kavčič je trenutno najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP. | Foto: Vid Ponikvar Blaž Kavčič je trenutno najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP. Foto: Vid Ponikvar

Slovenski moški tenis je v zadnjem času v manjši krizi. Najboljši igralci se veliko ubadajo s poškodbami in s tem s padcem na lestvici. Trenutno je na lestvici ATP najvišje uvrščen Blaž Kavčič (111. mesto.), ki si na turnirjih nižje ravni želi pridobiti čim boljše mesto, da se bo lahko neposredno uvrščal na največje turnirje. Grega Žemlja je uvrščen je trenutno na 236. mestu, Blaž Rola pa je 259.

Pred časom je veliko prahu dvignila novica o Aljažu Bedenetu, ki je za britanske medije razkril, da rad znova igral pod slovensko zastavo. Razlog za to pa naj bi bilo igranje na olimpijskih igrah.

Ne spreglejte