SiolNET. Sportal Tenis
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Davisov pokal

Pretehtalo naj bi deset milijonov evrov

0,30

termometer

Davisov pokal
Foto: Gulliver/Getty Images

Prestolnica Španije bo prvi dve leti prizorišče zaključnih bojev preoblikovanega Davisovega pokala v tenisu. To odločitev je sprejelo podjetje Kosmos, katerega lastnik je tudi nogometaš Barcelone Gerard Pique, predvsem zaradi finančnega deleža, ki ga je pripravljeno primakniti mesto Madrid.

Dvainštirideset dni po tem, ko je Kosmos pridobil pravice za vodenje enega najstarejših tekmovanj v svetu športa, je Madrid s svojima dvoranama, Cajo Magico in WiZink Areno, v interni bitki premagal Lille v Franciji oziroma veličasten objekt Pierre Mauroy, ki bo letos gostil finale Davisovega pokala med Francijo in Hrvaško. Po poročanju španske Marce je tehtnico prevesilo deset milijonov evrov, kolikor jih bosta mesto Madrid in njegova širša okolica namenila temu projektu. Madrid je tako dobil pravico do izvedbe prvih dveh tekmovanj v letih 2019 in 2020, nato naj bi se turnir selil v Azijo v Indian Wells.

Trenutno je znanih šest udeležencev. Trenutno je znanih šest udeležencev. Foto: Reuters Trenutno je znanih šest udeležencev

V tekmovanju za Davisov pokal, ki več kot sto let poteka po sistemu izločanja ter je najbolj množično in po vsem svetu razširjeno ekipno tekmovanje, bodo od 2019 igrali po turnirskem sistemu. Trajalo bo od 18. do 24. novembra, udeležilo pa se ga bo osemnajst najboljših reprezentanc na svetu. Te bodo razdeljene v šest skupin, v četrtfinale pa se bodo uvrstile zmagovalke skupin ter še dve najboljši drugouvrščeni ekipi.

Trenutno je znanih šest udeležencev. To so letošnji polfinalisti, torej ZDA, Španija, Francija in Hrvaška, povabili organizatorjev pa sta prejeli Argentina in Velika Britanija. Med kandidati za "wild card" je bila tudi Švica, ki pa ni mogla zagotoviti, da se bo tekmovanja udeležil njen najboljši igralec Roger Federer. Ta je namreč nasprotnik sprememb v Davisovem pokalu, saj njegovo podjetje organizira Laverjev pokal, tekmovanje med Evropo in preostankom sveta, ki se je končal prejšnji teden in ki je neposredna konkurenca Davisovem pokalu. Gerard Pique in njegov Kosmos zato celo razmišljata, da bi finale Davisovega pokala oziroma po novem svetovno prvenstvo v tenisu v prihodnjih letih prestavili v september.

Slovenija je članica druge evroafriške skupine, zato vsaj prvo leto nima nobenih možnosti. Slovenija je članica druge evroafriške skupine, zato vsaj prvo leto nima nobenih možnosti. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija za prvo leto nima nobenih možnosti

Preostalih dvanajst udeležencev finala bo znanih februarja 2019. Štiriindvajset reprezentanc se bo še po klasičnem sistemu pomerilo za prosta mesta, sredin žreb pa je določil naslednje pare: Brazilija - Belgija, Uzbekistan - Srbija, Avstralija - Bosna in Hercegovina, Indija - Italija, Nemčija - Madžarska, Švica - Rusija, Kazahstan - predstavnik evroafriške skupine, Češka - Nizozemska, Kolumbija - Švedska, predstavnik evroafriške skupine - Kanada in Kitajska - Japonska.

Slovenija je članica druge evroafriške skupine, zato vsaj prvo leto nima nobenih možnosti, da bi sodelovala v novem formatu. Po predvidevanjih naj bi tekmovanje v nižjih skupinah potekalo kot do zdaj, več o sistemu tekmovanja v teh skupinah in žrebu parov pa bo znano v prihodnjih tednih in mesecih.

Borna Čorić Sportal Hrvati po drami v finale Davisovega pokala

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin