Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roger Federer Novak Đoković infografika

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 7 mesecev

Novak Đoković in Roger Federer: Kdo je boljši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V četrtek se bosta v polfinalu OP Avstralije udarila Novak Đoković in Roger Federer. Obeta se pravi epski dvoboj. Če vas zanima, kdo bo zmagal, morda lahko dobite odgovor v spodnjem članku.

Roger Federer je igralec, ki je v svoji karieri dosegel praktično vse. V letošnjem letu napoveduje pohod na posamično zlato olimpijsko medaljo, ki mu še manjka. Njegove statistika je izjemna in nekatere njegove številke bo težko preseči. Dovolj pove že podatek, da je v svoji karieri zmagal na 17 turnirjih za grand slam, kar je največ v zgodovini tenisa.

Če bo zimzeleni Švicar želel priti do olimpijskega zlata v Riu de Janeiru, bo moral verjetno premagati igralca, ki sliši na ime Novak Đoković. Srbski teniški zvezdnik je imel lani sezono, ki je verjetno še dolgo ne bo nihče ponovil. Dosegel je enajst turnirskih zmag, od tega tri na turnirjih za grand slam. Bil je le en dvoboj stran od tega, da bi dosegel sezonski grand slam (zmaga na vseh štirih turnirjih v eni sezoni – OP Avstralije, OP Francije, Wimbledon, OP ZDA). Đoković ima v svoji vitrini deset lovorik s turnirjev za grand slam.

Pri najboljših štejejo le zmage na največjih turnirjih

Za mnenje smo prosili dolgoletnega teniškega trenerja Blaža Trupeja. Blaž je dolgoletni kapetan slovenske reprezentance v Davisovem pokalu, do nedavnega pa je bil tudi trener Blaža Kavčič, enega najboljših slovenskih igralcev. Za zdaj je Trupej še edini slovenski igralec, ki je uspel odvzeti niz velikemu Rogerju Federerju. In kako on vidi primerjavo med velikanoma svetovnega tenisa?

Rezultati in številke govorijo v prid Rogerju Federerju. Glede dominantnosti pa je Novak Đoković vsaj tako dober kot Roger Federer v sezonah, ko je povsod zmagoval. Treba je vedeti, da je bil v tistem času Rogerjev edini pravi nasprotnik Rafael Nadal, medtem ko ima Đoković poleg Federerja še Rafaela Nadala, Andyja Murrayja in ne nazadnje Stana Wawrinko. Menim, da je konkurenca danes še močnejša," nam je uvodoma zaupal dolgoletni trener, ki pravi, da so tovrstne primerjave nehvaležne.

Pri vrhunskih igralcih, kot so Đoković, Nadal in Federer, denarne nagrade niso tako pomembne. Štejejo le lovorike na največjih turnirjih. "Ti fantje gledajo le na število osvojenih turnirjev za grand slam, število zmag na turnirjih serije masters in kdo je na koncu sezone številka ena svetovnega tenisa. Na tej ravni šteje samo to. Denarne nagrade že nimajo več tako velikega pomena. Dejstvo je, da Novak s sponzorskimi pogodbami ne bo nikoli toliko zaslužil kot Federer."

Zanimivo bo, kako se bo odzval Đoković, ko mu ne bo šlo

Mnogi se sprašujejo, kako dolgo lahko Novak Đoković dominira v takšnem slogu. Vsi z zanimanjem spremljajo njegove prve dvoboje in kot kaže, je še vedno v vrhunski formi. "Treba se je zavedati, da vsak igralec pride v obdobje, ki se prevesi v padanje. To sta doživela tako Roger Federer kot tudi Rafael Nadal v lanski sezoni. Vprašanje je, kje se bo Đoković ustavil. Težko obdobje verjetno enkrat čaka tudi njega. Tega se tudi sam zaveda. Poskušal bo čim dlje vztrajati v tem ritmu, bo pa vsekakor zanimivo videti, kako so bo takrat odzval na vse skupaj," je povedal Trupej, ki nam je že pred časom v enem izmed pogovorov dejal, da ima Roger Federer tehniko tenisa za v učbenike, prav daleč od tega pa ni niti Nole.

"Roger Federer je zagotovo tip igralca, ki mu tehnika ne povzroča nobenih stranskih učinkov na telo. Njegovi gibi so tekoči in brez kakršnihkoli zavor. Ravno zaradi tega v svoji karieri ni imel večjih težav s poškodbami. Tudi Novak je relativno blizu temu, je pa morda v določenih delih igre bolj trd. Vseeno menim, da noben od njiju ni podvržen takšnim obremenitvam, kot sta na primer Rafael Nadal ali Andy Murray."

Prvič, zadnjič in nikoli več

Leta 1999 je naš sogovornik tudi sam igral proti švicarskemu teniškemu asu in je do zdaj edini slovenski igralec, ki mu je odvzel niz. Že takrat so vedeli, da je Baselčan prišel v Slovenijo igrat prvič, zadnjič in nikoli več. In kako Trupej primerja igro Federerja iz tistih časov in igro, ki jo igra danes? "Osnova je ostala ista. Takrat je posnemal servis Peta Samprasa in imel je zares dober začetni udarec. Imel je tudi zelo dober 'forhend', a relativno slab 'bekhend'. Roger tudi sam priznava, da je njegova današnja igra boljša kot v letih, ko je najbolj dominiral. Treba je vedeti, da so ga igralci, ki so prihajali za njim (Novak Đokovič, Rafael Nadal in Andy Murray) presegli. Tenis danes zelo napreduje. Tisti, ki teniško igro malo bolj podrobno spremlja, to lahko hitro opazi."

Še nekaj časa bo skrivnost

Že dolgo na teniških igriščih ni bilo tako superiornega, predvsem pa tako samozavestnega igralca, kot je bil v lanski sezoni 28-letni Beograjčan. Morda je pred leti tako deloval hladnokrvni Šved Bjorn Borg. Videti je bilo, da ima na igrišču vse pod nadzorom. A takrat so bili drugi časi, pred kratkim je prišlo v javnost, da so se v tistem času nekateri najboljši igralci celo drogirali, med njimi naj bi bil tudi že omenjeni Borg.

"Pri Novaku se je moralo nekaj močno spremeniti. Našel je nekakšno notranjo vibracijo in čustveno ravnovesje, ki ga zelo dobro obvladuje. Kako je prišel do tega oziroma kdo ga je to naučil, bo verjetno še nekaj časa ostala skrivnost. Če bi nekdo delal primerjavo Đokovića pet let nazaj in danes, je to povsem druga slika. Včasih se opazi, da je v njem še ostaja stari Novak, vendar se hitro zaveda pomanjkljivosti ter napak in hitro preide na pravo stran."

Koliko časa še?

Roger Federer velja za pravi fenomen v teniškem svetu. Tudi športniki v drugih športih so bili v zrelih športnih letih še vedno na vrhuncu svoje forme. Pri 34 letih se Federer še vedno uspešna kosa z mlajšimi tekmeci. Temu primerni so tudi njegovi ciliji. Še vedno upa, da bo zmagal na turnirju za grand slam. Zelo ambiciozne cilje ima za olimpijske igre, kjer bo nastopil med posamezniki, v moških dvojicah, pred kratkim pa je potrdil, da bo v mešanih dvojicah igral skupaj z Martino Hingis. Pri njem se vidi, da ima zelo rad tenis. Rad trenira in je še vedno del tega sistema. Menim, da lahko na tako visoki ravni igra vsaj še prihodnji dve leti," nam je še za konec povedal Blaž Trupej.

Ne spreglejte