Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
23. 6. 2014,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Wimbledon Blaž Rola Aljaž Bedene Polona Hercog Roger Federer Rafael Nadal Novak Đoković Andy Murray

Ponedeljek, 23. 6. 2014, 7.11

8 let

Naj se šov na travi začne

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ponedeljek se začenja najprestižnejši turnir v svetu tenisa. To je tretji turnir za grand slam v Wimbledonu, ki se igra v znamenitem All England Clubu.

Tudi to leto so se v All England Clubu zbrali najboljše teniške igralke in igralci, ki se bodo udarili za najprestižnejšo lovoriko v svetu tenisa. Med njimi bomo lahko v posamezni konkurenci spremljali tudi tri slovenske predstavnike. V moški konkurenci bosta zaigrala trenutno naš najboljši Blaž Rola in Aljaž Bedene, ki se je na glavni turnir prebil kot srečni poraženec v kvalifikacijah. V ženski konkurenci bo slovensko čast branila Polona Hercog. Med dvojicami pa bosta igrali tudi veteranka Katarina Srebotnik in Andreja Klepač.

Verjetno tudi to leto lahko pričakujemo boj "velike četverice". V elitno skupino torej spadajo Rafael Nadal, Novak Đoković, Roger Federer in Andy Murray. Ti štirje igralci so zmagali kar 35 od zadnjih 37 turnirjev za grand slam. Izjemi sta bili OP ZDA leta 2009, ko je zmagal Juan Martin del Potro, in letošnje OP Avstralije, ko se je zmage veselil Švicar Stanislas Wawrinka.

Nazadnje je presenetil Goran Ivanišević

V Wimbledonu je nazadnje kot nepostavljeni igralec zmagal Hrvat Goran Ivainšević. To je bilo že davnega leta 2001, ko je Ivanišević prišel na turnir kot povabljen igralec. Od tistega leta dalje je wimbledonsko zgodovino pisala "velika četverica". Daleč najbolj uspešen je bil "kralj trave" Roger Federer, ki je zmagal kar sedemkrat, Rafael Nadal je turnir dobil dvakrat, po en naslov pa sta si priigrala Novak Đoković in Andy Murray, ki je lani po 77 letih kot Britanec znova osvojil to lovoriko.

Je morda čas za Federerjev osmi naslov?

V ožji krog favoritov spadajo prvi štirje nosilci turnirja. Dobro formo je na turnirju v Halleju pokazal najizkušenejši med njimi, Roger Federer, ki je zmagal turnir v Nemčiji. Pravi polom je na tem turnirju doživel Rafa, saj se je poslovil že po svojem uvodnem nastopu. Res pa je, da je prišel na turnir neposredno z OP Francije. Poznala se mu je utrujenost in dejansko je imel premalo časa za privajanje na travnato podlago. Andy Murray se je udeležil turnirja v Queen's Clubu in izpadel v četrtfinalu, potem ko ga je dokaj gladko porazil Radek Štepanek. Novak Đoković se ni udeležil nobenega "travnatega" turnirja, ampak se je skupaj z Borisom Beckerjem v miru pripravljal na wimbledonski turnir. Seveda lahko za presenečenje poskrbijo nekateri mladi igralci, kot sta Grigor Dimitrov in Miloš Raonic, zelo domačega pa se na travi počuti tudi avstralski igralec Bernard Tomic.

Slovenski igralec Blaž Rola se bo v prvem krogu pomeril s Špancem Pablom Andujarem. V primeru zmage bi se Ptujčan v drugem krogu lahko pomeril s tretjim nosilcem Andyjem Murrayjem. Blaža Bedeneta pa v prvem krogu čaka Južnoafričan Kevin Anderson.

Lahko Marija Šarapova po desetih letih znova osvoji Wimbledon?

V ženski konkurenci je krog favoritinj morda nekoliko ožji kot pri moških, saj sta v zadnjih 13 letih kar desetkrat Wimbledon osvojili sestri Williams. Njuno prevlado so prekinile leta 2004 Marija Šarapova, leta 2011 je zmagala Petra Kvitova, lani pa je zmagala zdaj že športno upokojena Marion Bartoli. Večina teniške stroke v en glas zatrjuje, da je letos glavna favoritinja Serena Williams, ki ima že pet zmag v All England Clubu, nazadnje pa je slavila leta 2012. 32-letna Serena v letošnji sezoni ni tako superiorna kot lani, vendar je imela v zadnjih tednih več kot dovolj časa, da se je pripravila na ta turnir.

Zagotovo bo Američanki skušala zmagoslavje preprečiti Marija Šarapova, ki je v Wimbledonu zmagala leta 2004. Ruska lepotica prihaja z OP Francije v zmagovalnem ritmu in želi svojo serijo zmag (letos je osvojila tri turnirje) nadaljevati tudi v Londonu. S Sereno, s katero v zasebnem življenju nista v najboljših odnosih, na igrišču pa druga drugo spoštujeta, se lahko srečata že v četrtfinalu.

Seveda pa turnir ne bo samo v znamenju teh dveh igralk. V letošnji sezoni je z dobro igro nase večkrat opozorila srbska igralka Ana Ivanović, ki je v letošnji sezoni zmagala že tri turnirje. Zelo dobra popotnica pa je zadnja zmaga v Birminghamu, kjer je zmagala svoj prvi turnir na travi. Seveda ne gre prezreti Romunke Simone Halep, ki je v Parizu prikazala vrhunsko igro, potem ko je klonila šele v finalu. Štrene med najboljšimi pa lahko meša tudi mlada Kanadčanka Eugenie Bouchard.

Tekmica naše igralke Polone Hercog v prvem krogu turnirja bo Argentinka Paula Ormaechea. Srebotnikova je združila moči s Čehinjo Kveto Peschke. V prvem krogu se bosta pomerili z nemško-slovaško navezo Andrea Petković in Magdalena Rybarikova. Klepačeva bo igrala s Španko Mario-Tereso Torro-Flor. Špansko-slovenska kombinacija bo v prvem krogu prekrižala loparja s češko-srbsko navezo Eva Hrdinova in Bojana Jovanovski.

Ne spreglejte