Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2011,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković Miami

Ponedeljek, 4. 4. 2011, 10.44

8 let

Nadal: Đoković bo v mesecu ali dveh številka 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nedeljski finale teniškega turnirja serije masters med Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom je postregel z izjemnim tenisom, mogoče najboljšim v zgodovini. Na koncu uspešnejši Srb.

Đoković je dobil tudi 24. dvoboj v letu 2011, potem ko je v drugem zaporednem finalu na turnirjih serije masters v še drugič premagal prvega igralca sveta. Tokrat je šlo za las. Najboljša igralca ta hip sta se na floridskem soncu potila kar 3 ure in 21 minut, odločila pa je šele podaljšana igra tretjega niza. Finale si je ogledalo rekordnih 14.625 gledalcev, ki so bili priča izjemno kakovostnemu dvoboju, kakršnemu v zgodovini teniške igre skoraj ni bilo para. Spektakularne točke so se nizale ena za drugo, tekmeca sta ves čas z vso močjo natančno "tolkla" z osnovne črte z vseh strani. Napake so bile redke, večino točk je bilo trdo prigaranih. Večino časa je imel rahlo pobudo raznovrstni "Nole", a tudi Španec ni dosti zaostajal, rezultat pa je bil na koncu 4:6, 6:3, 7:6 (4) v korist 24-letnega Beograjčana.

Nadal: Telo je povsem prazno

"Kot sem rekel že na igrišču (takoj po dvoboju, op. p.), to je bil eden izmed najbolj tesnih in najboljših finalov, v katerem sem kdajkoli igral. Mislim, da je bila igra na zelo visoki ravni in da so vsi uživali v njej, tudi midva," je na hitro ocenil Novak Đoković, ki bo naslednje dni izkoristil za počitek. Tretji niz je postregel tudi z nekaterimi na videz malomarnimi udarci Nadala, kar je pri enem izmed telesno najbolje pripravljenih igralcev vseh časov redek pojav. "Zelo sem bil utrujen na koncu. Mislim, da sem na začetku finala prejšnji teden igral za odtenek bolje. Vendar sem se boril do zadnje točke, moje telo je zdaj povsem prazno. Obožujem takšne dvoboje," pa je priznal Rafael Nadal.

Đoković: Razlika je še vedno precejšnja

Drugi igralec sveta je dobil svoj sedmi turnir serije masters v karieri in petega na severnoameriških igriščih s trdo podlago. Je tudi prvi po Rogerju Federerju (2006), ki je na začetku sezone dobil vse tri največje turnirje OP Avstralije, Indian Wells in Miami. Đoković je v vrhu moškega tenisa že nekaj let, prvič pa se odkrito spogleduje s prvim mestom na lestvici ATP. Nadal ima sicer še vedno več kot 3000 točk prednosti, a bo v naslednjih mesecih zaradi izvrstne igre v tem času pred letim dni branil kopico točk. To pomeni, da lahko v primeru predčasnih izpadov globoko pade. Medtem "Nole" na "peščenem" delu sezone lani še zdaleč ni bil tako uspešen. Če bo nadaljeval v podobnem ritmu tudi v nadaljevanju sezone, bo bržkone prevzel vodstvo na svetovni teniški lestvici. Se bo prvič po več kot sedmih letih zgodilo, da prvi igralec sveta ne bo niti Roger Federer niti Nadal?

"Mislim, da je o tem prezgodaj govoriti. Še vedno je razlika precejšnja. 'Rafa' je nedvomno najboljši igralec na svetu ta hip. Če želim na prvo mesto, moram igrati konstantno dobro ves čas v nadaljevanju sezone. Vsi vemo, da je pesek njegova najljubša podlaga, kjer igra najbolje," je prepričan Đoković. Nadal je drugačnega mnenja od svojega konkurenta: "Mislim, da bo številka ena. Ne čutim, kot da mi diha za vrat, vendar je v zadnjem času dobil dva zelo velika turnirja in tudi zmagal na grand slamu. Normalna posledica je, da bo v naslednjem mesecu ali dveh postal številka ena moškega tenisa. To je odvisno tudi od mojih rezultatov na pesku."

Teniška karavana se sedaj seli na Staro celino, in sicer na njena peščena igrišča. Na teh je Nadal v zadnjih letih skoraj nepremagljiv. Prvi "peščeni" turnir bo na vrsti v Monte Carlu čez teden dni, v kneževini pa "Rafa" brani šest zaporednih zmag. Se bo "Nole" v naslednjih dveh mesecih uspešno zoperstavil prvemu igralcu sveta tudi na "njegovi" podlagi? Tretji igralec sveta Švicar Federer je medtem turnir v Monte Carlu že odpovedal.

Ne spreglejte