Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 5. 2011,
13.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rafael Nadal Juan Martin del Potro Novak Đoković

Nedelja, 29. 5. 2011, 13.50

7 let, 12 mesecev

Nadal bi spremenil sistem točkovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši teniški igralec glede na uvrstitev na svetovni teniški lestvici ATP Španec Rafael Nadal je dejal, da bi bilo dobro, da bi se rezultati, doseženi na turnirjih, vrednotili vsaki dve leti.

Nadal je dal pobudo za spremembo točkovanja na lestvici ATP po dvoboju med drugim igralcem sveta Srbom Novakom Đokovićem in Argentincem Juanom Martinom del Potrom, ki trenutno na lestvici ATP zaseda 26. mesto. Šlo je za poslastico tretjega kroga odprtega prvenstva Francije, v katerem sta se srečala igralca, ki oba sodita med najboljše na svetu, kljub nekaj slabši uvrstitvi del Potra. Če bi bil slednji uvrščen višje na lestvici ATP, bi se v tako zgodnji fazi turnirja zagotovo izognil igralcu, kot je Đoković.

Zmagovalec odprtega prvenstva ZDA leta 2009 del Potro je bil na začetku naslednjega leta že četrti igralec sveta, nato pa je zaradi zahrbtne poškodbe zapestja izgubil večino lanske sezone in v letu dni padel na 485. mesto. Če bi bil sistem točkovanja takšen, kot ga je predlagal Nadal, torej da bi se rezultati, doseženi na posameznih turnirjih, vrednotili vsaki dve leti in ne vsako leto, potem bi Argentinec zadržal visoko pozicijo na svetovni teniški lestvici. V primeru del Potra bi to na primer pomenilo, da na lanskem OP ZDA, kjer kot branilec naslova ni nastopil, ne bi izgubil 2000 točk na lestvici ATP, pač pa bi se to zgodilo šele letos, to je dve leti po zmagi. Argentinski velikan bi bil po "Nadalovem" sistemu točkovanja uvrščen višje na lestvici ATP in bi se v začetnih krogih največjih turnirjev na svetu, kot rečeno, izognil najboljšim igralcem na svetu.

"Za daljše kariere teniških igralcev je rešitev 'dvoletno točkovanje'. S takšnim sistemom kot peti igralec sveta ne bi padel na šesto mesto, pač pa denimo na štirinajsto, petnajsto. V današnjim točkovanjem pa se to ne dogaja. Če si poškodovan tri ali denimo pet mesecev, potem je s tabo konec," je pojasnil Rafael Nadal, ki se že nekaj časa zavzema za način oziroma sistem, ki bi sezono za najboljše teniške igralce naredil manj naporno. Podoben sistem, za kakršnega se v tem primeru zavzema Nadal, uporabljajo tudi v golfu, zato je Tiger Woods tudi po šestmesečni odsotnosti ohranil prvo mesto na lestvici. V tenisu bi pomenilo, da bi bil del Potro še vedno med najboljšimi na svetu (Argentinec se kljub hudemu zdrsu hitro vrača na "svoje" mesto), na prvem mestu pa bi bila pri dekletih še vedno tudi Serena Williams. Američanka je zaradi odsotnosti s teniških igrišč od lanskega Wimbledona padla na 17. mesto.

Ta sistem pa ima tudi drugo, slabšo plat, saj bi zaščitil tiste igralke oziroma igralce, ki so močno padli v formi.

Ne spreglejte