Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roger Federer Andy Murray

Petek, 25. 1. 2013, 20.38

8 let

Murray: Naredil sem vse, kar sem moral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelji tenisa so lahko na odprtem prvenstvu Avstralije spremljali še eno izvrstno partijo. Spet je imel prste vmes Roger Federer, ki pa je v polfinalu tokrat izgubil proti Andyju Murrayju.

Po dvoboju osmine finala med Novakom Đokovićem in Stanislasom Wawrinko ter dvoboju četrtfinala med Federerjem in Jo-Wilfriedom Tsongo se je tudi obračun med Murrayjem in Federerjem končal šele po petih nizih. S 6:4, 6:7 (5), 6:3, 6:7 (2) in 6:2 je slavil Škot, ki slovitega Švicarja prvič v karieri premagal na turnirju za grand slam.

Murray je bil večino dvoboja bolj nevaren nasprotnik, priigral si je kar 16 žogic za brejk, Federer šest, izkoristil pa šest, Federer dve. A zmagovalec 17 turnirjev za grand slam je spet dvignil raven svoje igre v ključnih trenutkih in dobil obe podaljšani igri. Tretji igralec sveta je šele v petem nizu unovčil izjemno telesno pripravljenost in mladost.

"Vesel sem, da sem se vrnil, potem ko sem izgubil četrti niz. Opravil sem dobro delo. Naredil sem vse, kar sem moral. Tudi po drugem in četrtem nizu, ki sem ju izgubil, kar je bilo težko zame, saj sem tudi takrat igral dobro, sem bil zadovoljen s svojim odzivom," je bil zadovoljen Andy Murray, ki je lani na odprtem prvenstvu ZDA prvič v karieri osvojil turnir za grand slam.

Na začetku minulega leta je Murray najel novega trenerja Ivana Lendla. Sodelovanje z legendarnim Čehom se je obrestovalo, Škot je že dobre pol leta pozneje osvojil tako olimpijski turnir kot grand slam. Pred tem je na turnirjih velike četverice štirikrat izgubil v finalu. Spremembe v Murrayjevem pristopu so bile vidne tudi v dvoboju s Federerjem.

"Skušal sem se le osredotočiti na začetek petega niza. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Vse, kar lahko storiš, je, da igraš na pravi način, poskusiš izkoristiti priložnosti in upaš, da se bo obrestovalo. Vedno lahko nasprotnik dvigne raven igre ali pade tvoja, še posebej v dvoboju, ki traja štiri ure. Skušaš biti osredotočen čim dlje. Meni je to uspelo na začetku petega niza," se je ključnih trenutkov v dvoboju spomin Murray.

Na drugi strani štirikratni zmagovalec OP Avstralije, ki je kljub porazu doživel ovacije občinstva v Areni Roda Laverja, ni bil preveč razočaran po porazu. "Andy me je zasluženo premagal. Ničesar ne obžalujem. Mislim, da je bil malce boljši nasprotnik. Priigral si je več priložnosti. Vedno znova sem imel težave ob svojem začetnem udarcu. Sem pa razočaran, da sem izgubil v petih nizih, kar se tu ni zgodilo prvič," je bil komentar Rogerja Federerja, ki je leta 2009 v izgubil v finalu OP Avstralije proti Rafaelu Nadalu prav tako v petih nizih.

Murray se bo v nedeljo v finalu pomeril z Đokovićem. Srb je tudi v izjemni formi, česar ni spregledal niti Federer. Švicar nekoliko več možnosti za zmago pripisuje ravno Srbu.

Ne spreglejte